Учените обясняват защо човек не хапва езика си докато яде

Тайната, която интересува както бебетата, така и възрастните, се оказва в невроните на мозъка, които координират движението на челюстта и езика. Учените казват, че можете напълно съзнателно да контролирате процеса на дъвчене. Ако това не се случи, контролната неврологична функция се приема от взаимосвързани мозъчни неврони. Процесът на дъвчене е сложна, добре координирана работа на челюстта и езика. Езикът, поставящ храна между зъбите, го отстранява по време на дъвчене.

От дълго време учените не можеха да разберат кои неврони контролират движенията на челюстта и езика. За да се изясни това, бяха проведени специални лабораторни изследвания, при които беше използван специален тип бяс при лабораторни мишки, което ни позволи да проследим активирането на мозъчните неврони по време на дъвченето на хранителни гризачи.

В резултат на това е разкрита сложна схема на взаимодействие между различни неврони, някои от които са отговорни за отварянето на челюстта, а другата за удължаването на езика. Друга група неврони отговори съответно на директно противоположни действия. И специалните неврони на премотора позволяват да се контролира добре координираната едновременна работа на много мускули.

Share:
Comments