Кръв маркер помага да се диагностицира диабет много преди да

Ново проучване на шведски учени разкри кръвен маркер, който показва, че неговият носител е изложен на риск от развитие на диабет тип 2 и е диагностициран много години преди диагностицирането на болестта.

Ръководителят на екипа Андерс Розенгрен, изследовател в Университета в Лунд, заяви в прессъобщение: "Открихме, че хората, които имат по-високо от средното ниво на протеини SFRP4, са пет пъти по-склонни да развият диабет през следващите няколко години от тези, когото това ниво е под средното. "

Розенгрен и колеги сравняват бета-клетките, продуциращи инсулин, на пациенти със захарен диабет с недиабетни клетки и откриват, че диабетните клетки имат значително по-високи нива на SFRP4 протеина, който подпомага развитието на възпалителни процеси. Хроничното възпаление на свой ред отслабва бета клетките, така че те вече не могат да произвеждат достатъчно инсулин.

Те измерват нивата на SFRP4 в кръвта на не-диабетици три пъти на всеки три години. Установено е, че по време на проучването диабетът се развива при 37% от участниците, които имат по-висока протеинова концентрация и само 9% имат тези, които имат протеинови нива под средното ниво. Учените наричат ​​този протеин силен "маркер на риска".

Учените смятат, че в дългосрочен план техните открития могат да доведат до разработването на нови методи за лечение на диабет тип 2, вероятно чрез разработване на методи за блокиране на протеина SFRP4 в бета-клетките, продуциращи инсулин, и да се намали възпалението, като по този начин се предпазват клетките.

Share:
Comments