Колтит - причини, симптоми, диагноза, лечение

coleitis (второто име е вагинит) - заболяване, свързано с възпаление на вагиналната лигавица. Болестта е заразна, източникът може да бъде хламидия, микоплазма, стрептокок, стафилокок, трихомона и други подобни. В допълнение, болестта може да предизвика асоциации на микроорганизми.

coleitis — одна из самых частых гинекологических болезней, причём страдают от неё, в основном, женщины репродуктивного возраста.

coleitis - причины

Има следните причини за колит:

- наличие на инфекциозни заболявания на гениталната сфера, - понижен имунитет, който може да бъде причинен от хронична инфекция, - хормонални неуспехи (заболявания на яйчниците, затлъстяване, менопауза, диабет), - анатомични признаци на вагината, - увреждане на лигавицата на влагалището, - лошо хранене на лигавиците или възрастните възраст (атрофичен или възрастов колит) - неспазване на правилата за интимна хигиена - наличие на алергични реакции към различни кремове, презервативи или супозитории.

coleitis - симптомы

Има симптоми на специфичен и неспецифичен colpitis.

В специфична форма, причинена от сексуални инфекции, вагиналните стени имат кадифена структура и кървят при докосване.

Неспецифичният колит има инфекциозен и възпалителен произход, който често се характеризира с остра форма на заболяването. За него се отличават следните симптоми:

- мукопурулентен разпад, - сърбеж и зачервяване на външните генитални органи, - болка по време на уриниране и по време на полов акт, - болка в долната част на корема, - общо влошаване на доброто състояние.

coleitis - диагностика

Първичната диагноза на колит е гинекологичен преглед, при който лекарят определя признаците на възпалителния процес, както и степента на увреждане на епитела. Провеждат се допълнителни изследвания за идентифициране на причинителя на болестта и нейната чувствителност към различни групи антибиотици.

Следните видове изследвания се използват за диагностициране:

- обща цитология, - цитологична утайка на шията, - бактериологична култура на микрофлората, - култури за чувствителност към антибиотици, - PCR (за уреплазм, микоплазма, гарниерела, хламидия, папилома, херпес) - на базата на показанията ELISA кръв - изследване на хормонален фон.

coleitis - лечение и профилактика

Лечението на колит, както и всяко друго заболяване, не може да бъде отложено. Първо, заболяването води до психически дискомфорт, дължащ се на постоянни секреции и сърбеж. На второ място прогресивната инфекция и дразненето на лигавицата могат да причинят ерозия на шийката на матката, ендодермата и дори безплодието.

След всички проучвания се провежда антибиотична терапия. Поради това е много важно при приемането на антибиотици напълно да се спазват всички препоръки на лекаря и да не се забравя, че много от тях имат противопоказания при бременност. Такива лекарства включват Betadine (противопоказан от третия месец на бременността), Dalacin, Nolicin, Terzhinal, Klinzacin Cream и други. Няма противопоказания за бременни жени Vagatil, Pimafucin, както и много други антисептици.

Местното лечение на колпитат включва приемането на билкови вани, използването на тампони с масло от морски зърнастец, пулверизиране и използване на свещи. Когато лекувате колпит, народните лекарства трябва да се консултират с лекуващия лекар и в никакъв случай да не злоупотребяват с тези методи.

След завършване на курса на лечение е необходимо да се премине бактериологичните изследвания, за да се провери дали няма причинители на колпитат. Освен това, по време на лечението на заболяването (2 седмици) се препоръчва въздържане от сексуална активност.

Превенцията на колпитатите е да се съобразят с правилата за лична хигиена и своевременно посещение на гинеколога с появата на първите симптоми.

Share:
Comments