Хипохондрия - причини, симптоми, диагноза, лечение

хипохондрия означава състояние на човек, който се проявява в постоянна тревога поради заболяване от всякакъв вид или болест. Също така, такова безпокойство може да се прояви в загриженост за собственото физическо здраве, като се възприемат обикновените усещания като неприятни или необичайни. В хипохондриите човек може да бъде абсолютно сигурен в какъв вид болест е, но степента на неговото убеждение непрекъснато се променя поради това, че може да се отдаде на друга болест.

хипохондрия - причины

Що се отнася до точната причина за това заболяване, все още е неизвестно. Но има много различни фактори за нейното развитие. Тук можете да включите сериозни заболявания, които са били прехвърлени от човек в детска възраст. Също така, причината за появата на хипохондрия може да послужи като алчност при изразяването на техните емоции и психически скованост, сексуално или физическо насилие в миналото.

хипохондрия - симптомы

Тъй като първите симптоми на това заболяване могат да се считат за прекомерно отношение към тялото ви. Подобно внимание в крайна сметка расте в тревожност. Абсолютно всяко болезнено усещане, а също и промяна се счита за много сериозно нелечимо заболяване.

По време на хипохондрията, човек става много нервен, като същевременно далеч от логическите опити да защити собственото си здраве. В повечето случаи такова лице приема непотвърдени лекарства. В резултат на това хипохондрията започва да расте в състояние на паника или пълна апатия. Това заболяване също може да прогресира, ако вниманието към здравето на човек се увеличи, но тревожността прогресира в същото време.

хипохондрия - диагностика

Самата сама диагноза на такова заболяване е отнема много време, тъй като повечето пациенти са изключително убедени, че всичките им симптоми са причинени от различни физически заболявания. Симптомите, описани от пациента, лекуващият лекар, вече ще бъдат сравнени с данните от проучването и някои други проучвания.

В случай, че лекарят не може да открие причината за наблюдаваните симптоми, той може да изпрати такъв пациент на психиатър или на лекарите, които са подготвени за диагностициране на психични заболявания. Въз основа на поведението на пациента, психологът диагностицира, че всяко физическо заболяване е изключено като причина за симптомите на хипохондрия. За да потвърди диагнозата хипохондрия, лекарят може да използва специални тестове или данни от проучвания на хора, които го обграждат в ежедневието.

хипохондрия - лечение

Лечението на такова заболяване обикновено се състои в подпомагане на работата на пациента и живот по обичайния начин, дори ако съществуващите симптоми продължават. Една от основните цели на лечението е да се променят стереотипите на мисленето, които стоят в основата на болестта.

Подобно на други соматоформни нарушения, хипохондрията е трудна за лечение. Този факт се дължи на факта, че пациентите бавно отказват да вярват, че техните симптоми са следствие от психическо разстройство и че те не са причинени от физически причини.

Най-критичният период в хипохондрията е началната фаза, тъй като пациентът много често отказва определено лечение и отива да намери друг специалист, който може да представи тези заключения, които ще съответстват на неговите собствени заключения.

Що се отнася до профилактиката на хипохондрия, в момента тя не съществува. Създаването на поддържаща среда в семейството обаче ще спомогне за намаляване на проявите на симптоми, а лечението може да се извърши много по-бързо.

Share:
Comments