Хедър - лекарствени свойства и приложение в медицината

Хедър - общо описание

Хедър обикновени в народа се нарича трифолие, врабче елда, скумрия, ryskunom, pobrousnichnikom. Хедър е вечнозелен храст на височина от 20 до 100 сантиметра. Заводът може да се развие в продължение на четиридесет и пет години. Има мощен коренище и удължени корени, тънък дръжък.

Кората на костенурката е червеникаво-кафяво, клоните са издигнати до върха. Листата са малки, линейно-копиенообразни, противоположни, триредни. Растението има звънец, малък, лилав, виолетово-розов, светло-виолетов, сметанов или бели цветя. Хедър дава плодове под формата на кожена пухкава капсула, оформена.

Цъфтежът се осъществява от юли до септември. Плодовете са от септември до октомври. Растението има стягащ и горчив вкус, силна миризма на мед.

Феноли, гликозиди, фенолкарбонова киселина, катехин, кумарин, лимонена и фумарова киселина, танин, флавонид, алкалоид, сапонин, нишесте, смола, смола - всичко това е част от листа от хмел. Стъблата съдържат много левкоантоцианидини, издънки и корени - протоантоцианидини. Цветята се състоят от стероиди, витамини, микроелементи, пигменти.

Хедър - видове и места на растеж

Има толкова много различни видове храсталаци. Най-често срещаните са:

- Хедър декоративен е нисък вечнозелен храст, на който има малки иглени листа и малки виолетово-розови, бели или лилави цветя под формата на камбани.

- Хедър дендритикът е вечнозелено дърво, което е като храст. Има малки, синкави иглени листа и приятно миришещи широколистни цветя. Период на цъфтеж - от март до април.

- Хедър розов е вечнозелен храст с права и тънка стъбло, стеснени овални ярко зелени листа и висящи червени, розови или бели цветя. Периодът на цъфтеж е от април до юли.

- Хедър Скоч е силно разклонен, вечнозелен храст с малки, заседнал, зелени листа.

Родината на вятъра е Южна Африка, по-късно растението се разпространява на други континенти и държави. Европа, Атлантическото крайбрежие на Северна Америка, умерените зони на Азия, Северна Африка, Украйна, балтийските държави, европейската част на Русия, Сибир и Урал - вятър расте в цялата тази територия. Той расте добре на торфища, бедни пясъчни почви, в борови гори, блата и дюни, пустини.

Хедър - лечебни свойства

Хедър се използва както в официалната, така и в традиционната медицина. Той ефективно се справя с лечението на кашлица, белодробна туберкулоза, заболяване на бъбречните камъни, заболяване на бъбреците и пикочния мехур, цистит, пиелит, уретрит, подагра, ревматизъм, дизентерия, диария, ентероколит, гастрит, кожни заболявания. Той се използва и за лечение на безсъние, невротични реакции, нарушения на нервната система.

Инфузиите от хедър се използват за лечение на гастрит, колити и ентерити, капки, възпаление на бъбречния таз и пикочния мехур, неврастения. Те изплакват гърлото си с възпалено гърло и стоматит.

Бульонът също така третира алергични обриви, екзема, рани, изгаряния и язви.

Хедър баните са много ефективни за лечение на ревматизъм, радикулит, подагра, оток на краката, изкълчвания, натъртвания и фрактури на костите.

Хедър - лекарствени форми

В медицината се използват трева, листа, цветя и сок от хмел. От тях се приготвят тинктури, бульони, чайове, компреси, лосиони и вани. Събирането на суровини се извършва от юли до септември.

Хедър - рецепти

За да се подготви инфузия на вятър за лечение на заболявания на черния дроб и жлъчния мехур, изсипете чаша вряща вода 20 г натрошени листа и цветя.

Отвара за гаргара се приготвя чрез смесване на чаша вряла вода с 10 грама земна трева.

За да направите чай, няколко лъжици билки се изсипват с вряла вода и се пият в топла форма за лечение на гастрит, сърдечни дефекти, неврастения.

Хедър - противопоказания

Хедър няма странични ефекти, но все пак преди да вземете лекарства от това растение, трябва да се консултирате с лекар. Той също така не се препоръчва за хора, които имат стомашна киселинност на по-ниско ниво.

Коментари

Юлия 29.11.2016 А от зрение помогает? Сладко блясък красота 19.09.2016 г. Намерени вятър в гората. Украсявам градината. В гората се натъкнах на красиво растение, помислих си аз. Оказа се - Хедър. Само по някаква причина не ми се струва добре - изсъхва. Да видим какво ще се случи през пролетта. Е, да ... От всички болести на органите е разбираемо как това помага. Но от фрактури ... най-вероятно, след такива вани, фрактурата бързо се слива. В края на краищата, ако тази лечебна сила може да проникне в органите, то със сигурност може да бъде и в костите. Снежана 19.04.2016 г. Този хермер, когато са осеяни с цяла поляна, изглежда толкова колоритен. Тук съм се чудех, че банята на Хедър помага с радикулит, подуване, натъртвания ... Но как може да помогне с фрактури ?! Странно странно ... Валерия 19.4.2016 Нито едно от това, което вече ни се е изплъзвало от Южна Америка. И аз, напротив, смятах, че това е чисто руско растение ... Има много различни цветове и аз мислех, че храста е точно това и не повече. Благодаря за статията.
Share:
Comments