Как хлябът с трици помага да отслабнете

Една от храните, която препоръчвам на клиентите си за отслабване, е хлябът с трици. Да, да, това е хляб, от едно споменаване, на което много от тези, които губят тегло с ужас, се отклоняват настрани.

Не говоря за хляб от бяло брашно, а не за хляб от обикновена пшеница, а за здрав хляб с трици. За да я ядете без никакви ограничения, не се обадете, но да включите няколко парчета във вашата диета храна ще бъде много полезно.

Каква е разликата между хляба и триците от пълнозърнест хляб?

Необходимо е да се разграничи хляба с добавяне на трици и цели пшенични хлябове. Често в магазините продавачите ги бъркат и пишат на етикетите на трици хляб цял зърно. И това не е същото.

 1. Целият зърнен хляб се пече от така нареченото тапетно ​​брашно, което се получава "по технологията на предците" - от цялото зърно.

 2. Татковият хляб е хляб, произведен от белени брашна, в тестото, трици вече са добавени към тестото. И няколко пъти повече, отколкото съдържаха, преди да се смилат.

Каква е разликата между пречистено брашно и тапет?

Самата зърно се състои от ендосперма, ембрион и мембрани. Всичко, което е хранителна стойност - витамини, минерали, полезни мастни киселини, диетични фибри - се съдържа в зародишите и черупките на зърното. Ендосперът е основно нишесте и глутенови протеини (14%).

Някога, нашите прадеди смилали цели зърна в каменни мелници и получавали пълнозърнесто брашно, от което хляб бил изпечен. Но такова брашно бързо се развали - граняви мастни киселини и предприемчиви потомци се научиха да разделят ембриона с въжетата, оставяйки за промишлена пекарна само ендосперма.

Изчистеното брашно може да се съхранява в продължение на години, има снежнобял, апетитен цвят, но, уви, съдържа само нишесте (80%) и глутен (14%) и практически е лишено от витамини и други хранителни вещества.

Какво правят хляб с трици

За да разширите диапазона и да отговорите на вкусовете на такива купувачи, както сме с вас, производителят на част от обичайното брашно ви дава "полезен" хляб. В белени брашно преди печене добавете трици - самите микроби и черупки, които са били разделени чрез смилане.

Всъщност това са отпадните продукти на съвременното смилане на брашното, които по този начин се добавят към крайния продукт.

Приблизително 80% от цялото брашно отива на хляба, а 20% - на полезен хляб с трици. С неговите качества той, разбира се, се отличава благоприятно от обичайното. Но с цялото зърно не бива да се бърка.

Пълнозърнестият хляб може да се купува само от частни търговци. Основен производител няма да се занимава с печенето си.

Хранителна стойност на хляба с трици и нормални

Обикновен бял хляб

Хляб с трици

Макронутриенти и съдържание на фибри

Калории на 100 гр

266

248

Общо въглехидрати:

51 г

48 г

от които влакна

2 г (10%)

4 г (20%)

Натрий (сол)

681 мг

486 мг

Витамини / микроелементи

магнезиев

23.0 мг (6%)

81.0 мг (20%)

манган

0.5 мг (24%)

1.7 мг (83%)

Селен

17,3 ug (25%)

31,0 μg (44%)

Не е трудно да забележите, че влакното в хляба с трици е най-малко 2 пъти повече. Понякога такъв хляб е една трета от триците, което, разбира се, харесва. Солите в хляба с трици по-малко, което означава, че тялото ще държи вода по-малко.

100 грама пшенични трици имат 40 грама фибри, т.е. диетични фибри. Те не се усвояват, но чревната микрофлора ги използва за храна, синтезирайки аминокиселини и витамини в благодарност на тялото.

Тялото се нуждае от около 20-25 грама влакна на ден, а хлябът с трици е важен източник на фибри.

Полза от хляб с отслабване от трици

 1. Хляб с трици помогает контролировать аппетит. Гликемический индекс у такого хлеба значительно ниже, чем у обычного (45 против 85), значит сахар будет подниматься и опускаться постепенно.После употребления рафинированной углеводистой пищи (в том числе и обычного белого хлеба) скоро снова хочется есть.

  След като ядете хляб с трици, това няма да се случи. Освен това, подуване и увеличаване на обема, влакното простира стените на червата, като по този начин създава усещане за ситост.

 2. Фибрите, намерени в триците, са необходими за нормалното храносмилане. Полезни вещества от други продукти се абсорбират по-активно и напълно. Също така, целулозата помага на полезна микрофлора да синтезира веществата, необходими на тялото - аминокиселини, витамини. Всичко това ви позволява да се задоволите с по-малки количества храна.
 3. Триците почистват тялото. Синдромът на "мързеливо черво" е познат на много хора, но за такъв деликатен проблем, по очевидни причини, те не казват.

  С използването на трици, червата работят без прекъсване и по този начин се подобрява нашето здраве и благополучие. Много по-хубаво и по-продуктивно е да практикувате в салона, когато тялото не се притеснява.

  В допълнение, триците се абсорбират добре от всякакъв вид пороци - алкохол, бои, аромати, консерванти, пестициди и хербициди. Плодът ги свързва и се изнася от тялото естествено.

 4. Плодовете съдържат есенциални мастни киселини (омега-3). Тялото ни не може да ги синтезира, така че трябва да получим мега-полезни омега-3 с храна.
 5. Хляб с трици богат витаминами группы «В», которые крайне полезны для нервной системы, которая у девушек бывает крайне неустойчивая. А если ты ещё и на диете, то без этих витаминов точно не обойтись. Кроме того, витамины группы «В» улучшают состояние кожи, волос и ногтей.
 6. В отрубях много магния. магнезиев успокаивает нервную систему, помогает хорошей работе сердца. Когда его не хватает — плохо заживают раны и нарушены многие процессы в организме. Для женщин это очень важный минерал.
 7. Такъв хляб е несравнимо по-богат, отколкото манган и селен. Знаеш ли, селенът е важен антиоксидант и е необходим манган за добър растеж на косата, хемопоеза и синтеза на женски полови хормони.
 8. Поради високото съдържание на въглехидрати, витамини "В" и магнезий, помага да се асимилира аминокиселината триптофан. От него тогава тялото произвежда серотонин. Серотонинът е "хормон на щастието". Когато това не е достатъчно, нашето настроение започва да се влошава от всякакви малки неща и ние се втурваме към сладкиши, сладкиши и други вредни вещества.

С какво и кога е хляб с трици за отслабване?

В един ден можете да ядете до 100 грама хляб (250 kcal). Най-добре е да сложите парче сирене, риба, крехко месо, парчета зеленчуци, мазнина отгоре с извара, поръсете с билки.

Една парче хляб с трици с нискомаслено извара преди тренировка ще ви натовари с енергия и ще помогне на тялото активно да разгражда мазнините, докато вие ще се почувствате пълни с енергия.

Препоръчително е да се яде хляб сутрин, като за вечеря и вечерни ястия въглехидратите в него все още прекалено много. И за закуска и закуска можете безопасно да ядете "правилния" сандвич и да отслабнете.

Share:
Comments