Пневмония - причини, симптоми, диагноза, лечение

Пневмония (или възпаление на белите дробове) - възпаление на белодробната тъкан с инфекциозна природа, което се съпровожда от разрушаването на интерстициалните тъкани на белите дробове и алвеолите.

Пневмонията включва редица заболявания със симптоми, етиология и характеристики на лечението. Болестта може да продължи като усложнение на прехвърлените заболявания или като независимо заболяване.

В случаите, когато възпалението на белите дробове не е причинено от инфекция, заболяването обикновено се нарича пневмонит.

Пневмония - причини

Пневмококова инфекция е най-честата причина за пневмония (около 30-40% от случаите), микоплазмата причинява заболяването по-рядко (15-20%), вирусите предизвикват пневмония в 10% от случаите.

Съществуват редица фактори, които допринасят за развитието на инфекция в човешкото тяло: - злоупотреба с алкохол и тютюнопушене - проблеми със сърдечно-съдовата система - хроничен бронхит - въздействие върху дихателната система на факторите на околната среда - отслабен имунитет - продължителна почивка в стаята - старост.

Пневмония симптоми

Във всеки случай симптомите на пневмония са причинени от специфичната инфекция, която е причинила болестта.

Честите симптоми включват слабост, намален апетит, повишена умора, треска, главоболие и мускулни болки. Основният симптом на пневмония, който обикновено вълнува пациента, е кашлица, често придружена от отделяне на храчки.

Що се отнася до споделената пневмония, тя възниква рязко. Първият симптом е висока температура, придружена от студени тръпки. По-късно се добавя кашлица (храчка обикновено с примеси от кръв), проявленията на които намаляват за една седмица. Също така пациентите са загрижени за гръдна болка.

Пневмония - диагностика

Различни методи се използват за диагностициране на пневмония. Като правило се използват основни диагностични методи, които включват: - гръден рентгенов анализ, - общ кръвен анализ, - биохимичен анализ на кръвта, - анализ на кръвните газове, - изследване на храчки под микроскоп с Gram оцветяване, - култура на храчките.

Пневмония - лечение и профилактика

Лечението на пневмония започва веднага, веднага след диагностицирането от лекаря. Понякога е възможно да се лекува белодробна пневмония у дома. Въпреки това, в този случай трябва да се гарантира строга почивка на леглото. Посещенията в поликлиника са изключени. В случая на пациент на възраст над 60 години, както и в случай на среден и тежък ход на заболяването, е необходима спешна хоспитализация.

Терапията на пневмонията винаги е сложна.

1. Антибактериално лечение. Това е първична терапия, проведена с помощта на антибиотици, които се избират според вида на възможния причинител на заболяването. Препоръчва се антибактериална терапия да се започне не по-късно от 8 часа след първите симптоми на заболяването. Dzintoksikatsionnye мерки. В случай на лека форма на заболяването, е достатъчно да се вземат от 1,5 до 2 литра течност на ден. При тежък курс е показана инфузионна терапия. Корекция на нарушенията на микроциркулацията. При наличие на индикации се извършва корекция на нарушенията от имунната система.

След нормализиране на състоянието на пациента се използва физиотерапия. Препоръчителни UHF, устройства "Ranet" и "Camomile". Респираторните упражнения и упражненията са също ефективни.

За предотвратяване на пневмония е необходимо: - да спрете тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол; - да избягвате контакта с хора, болни от грип или студ; - ако нямате имунитет срещу морбили и варицела, трябва да избягвате контакт с носителите на тези заболявания; здравословен начин на живот и не прекалявайте.

Share:
Comments