Исхемия - причини, симптоми, диагноза, лечение

исхемия представлява неадекватно кръвоснабдяване на различни органи в тялото. Това не може да бъде достатъчно предизвикано от намаляването на лумена в артерията.

исхемия - причины

Струва си да се отбележи, че има преходна и продължителна исхемия. Първата форма може да се прояви дори и при напълно здрав човек, който се осъществява поради физиологична регулация на кръвоснабдяването. Този тип исхемия може да възникне при рефлексни спазми на артерията, която се провокира от ефектите на студа, болката, хормоналните нарушения и др.

Продължителната исхемия може да бъде причинена от биологични стимули. Тя може да се появи и поради блокиране на тромбовата артерия, с различни възпалителни процеси, както и притискане на артерията с белег, чуждо тяло или тумор.

исхемия может наблюдаться не только лишь в сердечных артериях. Например, может быть ишемия верхних и нижних конечностей, церебральная ишемия.

исхемия - симптомы

Симптомите на това заболяване могат да се проявят под формата на различни пристъпи на натискане и изгаряне на болка в гърдите. Може да има и усещане за липса на въздух, слабост и гадене. Болката може да се прехвърли в областта на врата, лявата ръка или вътрешната област.

Първите симптоми на сърдечна исхемия са болезнени усещания. Колкото по-рано големият обръща погледа си към такива болки, толкова по-бързо ще бъде лечението. Кардиологът може да бъде консултиран по каквато и да е причина - дори и при най-малката болка в сърцето, особено ако тя не е известна на пациента. Също така, трябва да се свържете с специалист, ако има монотонен дискомфорт в гръдния кош.

На някъде при една трета от пациентите с исхемия симптомите може да не се проявяват изобщо. Що се отнася до другите хора, симптомите се проявяват под формата на болка в ръката, в долната челюст, в гърба. Изобилно изпотяване, постоянно гадене, задух, промени в сърдечната честота - всичко това е един от симптомите на исхемия.

исхемия - диагностика

Диагнозата на това заболяване се развива върху оценката на всички съществуващи клинични прояви, както и резултатите от изследванията. Трудно е да се разпознаят еквивалентите на ангина пекторис и някои атипични прояви, когато пациентът не може да характеризира точно болката.

Ако исхемията в сърдечната област се характеризира с безболезнена форма, диагнозата може да бъде направена само чрез ЕКГ мониторинг. Такова проучване като коронарната ангиография прави възможно откриването на теросклеротични плаки.

исхемия - лечение

За качествено лечение на исхемия е необходимо да се пресъздадат такива условия, които могат да се развият в компенсаторните възможности на организма. С други думи, вместо плавателен съд, който е претърпял промяна, трябва да се развият нови кръвоносни съдове, които се приближават директно до този орган и трябва да обикалят стария кораб. В този случай се използват физиотерапия, хирургия и някои медикаменти. За да се елиминира исхемията от остра природа, се прилагат специални лекарства против болка.

Без неуспех е необходимо да се провери кръвта за вискозитет, да се проверят неговите антикоагулантни и коагулиращи системи. Ако се установят отклонения, трябва да се въведат коригиращи лекарства. Профилактиката на исхемия е много необходима за пациентите. Преди всичко трябва да се откажете от пушенето.

Повече от десетина години за профилактика на тромбоза и исхемична болест използва аспирин (ацетилсалицилова киселина), обаче дългата си прием може да доведе до проблеми със стомашно-чревния тракт, такива като киселини, гастрит, гадене, стомашна болка и т.н. За да се намали рискът от такива нежелани последствия, е необходимо лекарствата да се приемат в специално ентерично покритие. Например, може да се използва лекарството "тромботична ASS®" * всяка таблетка е покрита с ентерично филмово покритие, устойчиво на стомашна солна киселина и се разтваря само в червата. Това избягва директен контакт с лигавицата на стомаха и намаляване на риска от киселинен рефлукс, язви, гастрит, кървене и т.н.

Още по-важно е по-интензивната физическа активност, особено за онези хора, които водят пасивен начин на живот. Най-важното правило е правилното хранене, а броят на калориите трябва изцяло да зависи от физическата активност.

* Има противопоказания, преди употреба е необходимо да се консултирате с специалист

Share:
Comments