Цитомегаловирус - причини, симптоми, диагноза, лечение

цитомегаловирус (Cytomegalovirus hominis) — ДНК-содержащий вирус, по природе и строению напоминающий герпес. Обитает в определенных клетках человеческого организма. цитомегаловирус не излечим! Если микроорганизм попал внутрь человека — он останется там навсегда.

Имунната система поддържа вируса под контрол, като не позволява да се размножава и да носи своите разрушителни ефекти. Но с отслабване на защитните сили, цитомегаловирусът се активира, причинявайки различни заболявания.

За да може вирусът да се "събуди", се нуждае от сериозен тласък под формата на развита имунна недостатъчност. Здравият човек не трябва да се страхува от изостряне на инфекцията. И хората, чийто имунитет "не работи" поради автоимунни заболявания (СПИН, онкология), трябва да вземе сериозно възможните последици от дейността на паразита.

цитомегаловирус — причины

Микроорганизмът е силно заразен. Предава се:

1. контактно домакинство и въздух (съдържащи се в слюнката), чрез използване на обикновени предмети от ежедневието и хигиена, с кашлица, кихане и целувка;

2. Сексуално, тъй като се съдържа в големи концентрации в спермата и вагиналните секрети;

3. При трансплантация на органи, кръвопреливане, манипулация с лошо преработени хирургически инструменти;

4. От майка до дете по време на раждането или в рамките на матката (с активиране на цитомегаловирус в тялото на майката).

Жените, които са заразени по време на бременност, също рискуват да прехвърлят заболяването на детето. Вирусът, който влезе в тялото дълго преди бременността и е в неактивно състояние, не е опасен за бъдещото бебе.

цитомегаловирус — симптомы

В по-голямата част от случаите цитомегаловирусът не се проявява по никакъв начин. Затова си струва да кажа, благодарение на нашата имунна система.

Въпреки това, имунитетът не произвежда незабавно антитела срещу вируса, така че веднага след като цитомегаловирусът навлезе в човешкото тяло, може да се развият симптоми, подобни на грип или SARS. Пациентът се оплаква от лошо здраве, слабост, главоболия, болки в мускулите и костите; може да има кашлица, хрема и бяла плака на езика (кандидоза на устата).

С течение на времето, имунитетът произвежда антитела, които "утаяват" вируса и го обратят, но за съжаление не може напълно да го унищожи.

При тежък имунен дефицит, цитомегаловирусът причинява тежки, понякога необратими увреждания на всички органи. Обикновено това се случва при нисък имунен статус на пациента (по-малко от 200 клетки). Може да се развие пневмония, чести бронхити, възпаление на женските генитални органи, сепсис и други заболявания, които не подлежат на лечение.

цитомегаловирус — диагностика

Основният метод за диагностициране на цитомегаловирус е откриването на антитела (имуноглобулини) към него. Имуноензимният анализ (ELISA) показва както остър, така и латентен ход на инфекцията. Като правило, антитела от група G говорят за остър стадий, антитела от група М - за асимптоматични. ELISA обаче не може да даде пълна информация за хода на заболяването. За да се изяснят всички нюанси, се извършват няколко други типа диагностика:

- Методът на PCR се основава на изолирането на ДНК на патогена;

- анализ на културата (засяване).

Материалът за изследване е биологичните течности на човек (кръв, урина, сперма, вагинална тайна).

цитомегаловирус — лечение и профилактика

Латентната форма на инфекцията е безполезна за лечение, тъй като вирусът е резистентен към всички известни лекарства, най-добрият защитник срещу него е самият орган или по-скоро най-важната му охрана е имунитетът. Следователно всички усилия на човешкия превозвач трябва да са насочени към поддържане на имунния баланс.

В някои случаи, когато цитомегаловирусът "е домакин" в организма, с нисък имунен отговор, е предписано продължително антивирусно лечение с цидофовир, Ganzeklover и др. Приготвянията и дозите се приписват на всеки отделно. Паралелно с антивирусните лекарства се предписват имуностимулиращи средства.

Острите периоди, които се появяват непосредствено след инфекцията, също не изискват лечение (освен за хора, чийто имунен статус е много нисък), тъй като здрав имунитет "ще вземе всичко в ръка" и ще убие вируса.

Предотвратяването на заболяването включва преди всичко елиминирането на промискуцията, личната хигиена и използването на бариерни методи за контрацепция. Въпреки че цитомегаловирусът се предава в близък телесен контакт, тези превантивни мерки до голяма степен предотвратяват инфекцията.

Share:
Comments