Гранат - лечебни свойства и приложение в медицината

Гранат - общо описание

Нар (Punica) е храст или дърво с малка височина (до 6 метра) от семейство derbennikov, с къдрави клони. Цветът е с формата на фуния, оранжево-червено, има бисексуални кана или звънец сортове. Боядисаният кожен каиш съдържа 5-7 меки триъгълни листа. Листовката е лъскава. Плодовете са годни за консумация сферични, с диаметър от 8 до 18 см, кожата е жълто-оранжева или тъмно червена. Плодовете на плодовете са сочни, съдържащи се в плодовете около семената. Един плод може да има повече от 1000 зърна.

Нар - видове и места на растеж

Гранатът е най-често срещан в зоната на субтропиите и тропиците. Тя се култивира в страните от Близкия изток на Иран, Ирак, Афганистан и в южноевропейските страни (Италия, Франция, бивша Югославия, Португалия, Испания). На територията на бившия СССР има завод в Сочи и Крим. Предпочита слънчеви места, а липсата на светлина не цъфти и не носи плод.

Нар - лечебни свойства

Полезни свойства на нар са известни от времето на Древна Гърция. За дълго време е известен неговият диуретичен, холеретичен и анестетичен ефект. Противовъзпалителното и антисептичното действие на цветовете на нар се използва при лечението на стомашно-чревния тракт. Силен парализиращ ефект е известен за екскрецията на тения.

Нар съдържа голямо количество желязо, нар сок е модерен, за да се нарече най-разпространеното фолк лек в лечението на желязо недостиг анемия, сок е широко използван в лечението на скорбут. Клинично изследване на ефекта на нар върху изгорели рани.

На арабския полуостров препечени семена от нар се използват ефективно в смес с опиум макови семена за дизентерия и кашлица. Смесването с сок от алое може да осигури ефективен инструмент за лечение на тежки синини и костни фрактури.

Нар - лекарствени форми

Преди всичко, плодовата каша на нар, съдържаща повече от 15 аминокиселини, фитонциди, катехини и има антиоксидантна активност, е намерила приложение.

Използва се също и коричка под формата на прах, изсушени мембрани от плодове, кора под формата на бульони и тинктури. Цветята и коженият перикарп могат да дадат отличен ефект при диария, те лесно разрешават инфилтратите в състава на лапите. Сок от семена изплакват гърлото и устата, успокояват стомашната болка.

Гранат - рецепти

Отлична рецепта за лечение на анемия: сок от нар, разреден с вода 1: 1, пийте половин чаша три пъти преди хранене. Тинктура от кората на нар (за отстраняване на червеи, лечение на гърлото, изплакване в устата за антисептични цели): 50 гр. Прах от кора се изсипва 0,5 литра вряща вода, кипете в продължение на 15 минути на слаб огън, инфузия за 24 часа.

Едно отлично средство за лечение на акне е на прах нар прах. Сокът от нар може да потисне разрушаването на хрущялните тъкани на ръцете и краката с артрит.

Има хипотеза, която все още се проучва от науката, че ако пиете една чаша сок на ден, тя може да служи като превантивна мярка срещу рака на простатата.

Нар - противопоказания

Кората на нар съдържа алкалоиди с висока концентрация, затова е необходимо да се приложат декорции и тинктури много внимателно. В големи количества алкалоидите могат да бъдат опасни за човешкото тяло. Излишната доза може да предизвика замайване и замъглено виждане, повишено кръвно налягане и дори припадъци.

Концентриран сок от нар може да унищожи емайла на зъбите, така че след като пиете сок, не забравяйте да изплакнете устата.

Интересни факти

- Поради огромния брой семена в плодовете, нарът отдавна се смята за символ на плодородието. Арменските булки традиционно хвърлят гранати на стената, за да разберат колко деца ще имат.

- Нарното дърво е символ на Азербайджан и Армения. В Азербайджан, в дните на прибиране на реколтата, се празнува традиционният празник "Нар".

Коментари

Полина 04/04/2016 Чудя се как се брои броят зърна в граната? Какво толкова седна и се замисли?))) Харесва ми много нар, жалко е, че заради цената му не мога да си позволя да го ям често. Разбира се, в местата, където расте, гранатът вероятно е много по-вкусен, отколкото е в продажба с нас. Вера 19.04.2016 Четох, че можете да изпържите семената на нар и сте изненадани. Има и един сок в тях! Ако сте стреляли, какво ще остане? За да опитате, това е необходимо)) И с опиума да ... всички болести веднага ще се оттеглят поне - няма да мислите точно за тях))) Олга 19.04.2016 Опитвахме се да израстнем нар в оранжерии, но нещо, което не сме имали. Той не дава плод. Очевидно все пак нямаше достатъчно светлина и топлина. По принцип знам, че нарките са много полезни за кръвта, с анемия и други заболявания. Амалия 19.04.2016 Аз просто обичам граната, аз ги ям много често. Когато ги видя, просто имам някаква алчност - така че те искат да ядат. Имам анемия, а лекарите препоръчват да ям нар и да пия сок. Така че се опитвам))) Веднага преминава слабост, се чувстваш по-добре. Ксения 04/19/2016 Винаги, когато не можех да изпържа семена от нар!))) Разбира се, с опиумен макови семена - това би трябвало да е много добро средство за защита и най-вероятно от всички болести))) И за лечението на сок от шоково нар от чучулига, те бяха лекувани на север.
Share:
Comments