Дали е възможно да се направи или да се направи кърмене на

Флуорографията е специален метод за диагностициране на различни заболявания на гръдния кош, белите дробове и костната система.

Модерните кърмачки често се страхуват от тази процедура, защото вярват, че радиацията може да навреди на бебето.

Нека разгледаме по-подробно какво мислят лекарите за това, дали наистина е вредно за детето флуорография и кой не трябва да го прави.

Мога ли да кърмя флуорография: становището на лекаря

Основната причина за страховете на жената по време на флуорографията всъщност не е значима. Най-вероятно - това е просто страх от неизвестното и неразбиране на същността на процедурата.

Съвременната флуорография не причинява никаква вреда на дадена кърмачка, тъй като нивото на лъчението й е много по-ниско, отколкото преди. Според изследването, при извършване на флуорография нивото на облъчване е средно 0.04 m3v. Това е 37 пъти по-малко от допустимата норма при извършване на подобни диагностични тестове. По този начин не може да има никаква опасност или някаква вреда от страна на такъв метод за диагностика на кърмачка и не може да бъде.

Друг и не по-малко сериозен проблем е чисто психологическото възприемане на възможните рискове от процедурата. Една лактираща жена може да стане много развълнувана, изпитвайки стрес, а тялото й ще развие цяла партида адреналин, което, между другото, наистина може да се отрази върху състоянието на бебето. Поради тази причина, веднага след извършване на флуорография, кърмещите майки се препоръчват да изразяват кърмата и да не я дават на бебето.

Някои лекари съветват да не се дава майчино мляко на бебето два дни след флуорографията, но по-скоро за профилактика, но не и за предпазване на бебето.

Освен това е важно да се знае, че днес има два различни вида флуорография, които имат различна степен на облъчване. С филмова флуорография изображението на гръдния кош се снима с помощта на специална матрица. Тази процедура се извършва достатъчно бързо, но тялото получава повече радиация.

Чрез цифровия метод за извършване на флуорография гръдният кош на изследваното лице се сканира със специален "вентилаторен" рентгенов метод. Процедурата отнема малко повече време, но в този случай жената ще получи минималната доза радиация.

Както всяка диагностична процедура, флуорографията има за цел своевременната диагноза на заболяването. Поради това не се препоръчва да се отлага дългото му задържане, тъй като винаги е приоритет да бъдете здрави за млада майка.

Мога ли да кърмя флуорография: защо е безвреден?

Учените са установили, че с флуорографията радиацията може да засегне само тялото на жената, но не и на нейното мляко.

Кърменето може да се извърши чрез флуорография, ако е необходимо, дори и няколко пъти годишно, тъй като дозата на облъчване няма да има отрицателни последици за здравето на детето и майката.

Освен това, ако една жена все още се страхува от състоянието си, тогава лекуващият лекар може да я накара да направи просто рентгеново изследване на белите дробове, а не напълно флуорография. Тази процедура е ефективна и за мониторинг на състоянието. В това проучване дозата на облъчване се свежда до минимум.

Кой не може да прави флуорография и защо?

Преди всичко, флуорографията е противопоказана за извършване по време на бременност, особено през първите седмици от курса й. Това е оправдано от факта, че в този период клетките на ембриона (бъдещото бебе) бързо се разделят. Поради това те са напълно незащитени от влиянието на външни фактори, по-специално радиация. Дори минималната експозиция в бъдеще може да отрази негативно развитието или общото състояние на детето.

При очевидни доказателства (подозрение за туберкулоза или контакт с болно лице), дори по време на бременност жената получава флуорография. За да направите това, е важно да приложите специални предпазни мерки: специална оловна престилка се поставя на корема на бременната жена, която ще покрие детето от радиация.

Ако флуорографията е била извършена през първите седмици от бременността (и жената не е знаела за състоянието й), то трябва да бъде прекъсната, тъй като плода вече е получил доза радиация. За да се предотврати това, лекарите съветват да се прави флуорография по време на менструацията, за да се изключи възможността от бременност.

Децата на възраст под 15 години тази процедура също не се извършват. Това се дължи на стандартите за безопасност при експозиция. Вместо това трябва да се вземат рентгенови лъчи, ако е необходимо.

Също така, флуорографията не се прави за хора, които имат хронични специфични заболявания. Тази процедура може да бъде предписана само ако е в съответствие с лекуващия лекар.

Освен това, кърмещите жени също не се нуждаят от флуорография, тъй като могат да изпитат много стрес, което ще доведе до загуба на мляко. Въпреки това, периодът на кърмене не се счита за пряко противопоставяне на тази процедура.

Важно е да знаете, че ако дадена кърмачка не иска да направи флуорография, тя може да откаже.

Лекарите нямат право да принуждават кърмещите жени да правят флуорография срещу волята си.

Share:
Comments