Фарингит - причини, симптоми, диагноза, лечение

фарингит — это воспаление слизистой глотки, проявляющее себя першением и болью в горле, больной ощущает в области горла определённый дискомфорт. фарингит проявляется в острой или хронической форме и классифицируется на такие виды (по фактору, который является причиной заболевания): бактериальный, вирусный, аллергический, грибковый или травматический.

фарингит — причины

Най-честият е вирусният фарингит, провокиран от най-често срещаните патогени на такива респираторни инфекции като риновирус, аденовирус, коронавирус, параинфлуенца вирус, цитомегаловирус, вирус на Epstein-Barr и много други. В повечето случаи вирусният остър фарингит се развива на фона на ARVI (респираторна инфекция), а бактериалната инфекция е много по-рядка (провокирана е от стрептококи, по-рядко от mycoplasma, neyerii и chlamydia).

Може да се образува хроничен фарингит поради остри и хронични форми на инфекция на горните дихателни пътища. Също така е възможно при продължително излагане на фарингеална лигавица с дразнители като прах, сажди, алкохол и други.

фарингит — симптомы

Остър фарингит се характеризира със симптоми: пот и усещане за възпалено гърло, слаба болка при преглъщане, което е по-очевидно при поглъщане на слюнката. Температурата на тялото обикновено е подферилна. Общото състояние на пациента почти не се променя. При фарингоскопия лекарят наблюдава зачервяване със зачервени слузи на лигавицата на фаринкса и палатинните тонзили.

Хроничният фарингит е разделен на атрофични, хипертрофични и катарални форми. Те се развиват от остър фарингит в случаите, когато активните стимули на фарингеалната лигавица не се елиминират във времето. Провокира развитието на хронична форма на фарингит: тонзилит, хрема, гнойно възпаление на синусите (adnexa), разпад на зъбите, белодробно заболяване, сърце, бъбреци, метаболитни нарушения,

фарингит — диагностика

Для квалифицированного специалиста не составит особого труда установить точный диагноз, будь он любой формы, течения. фарингит диагностируется на основе данных фарингоскопии, но дополнительно доктор может назначить и другие обследования, чтобы сделать наиболее точные выводы.

Често пациентите с фарингит не се позовават на специалист, извършват самолечение по народни методи или медикаменти от гърдите на домашното лекарство. Но това не винаги помага, тъй като е необходимо освен намаляване на температурата, облекчаване на гърлото и подобряване на мускулния тонус, за да се елиминира вирусна или бактериална инфекция. За да разберете причината без специални прегледи е невъзможно, следователно самолечението е безполезно и води само до временно подобряване на здравето. Такава небрежност може да доведе до хронична форма на заболяването.

фарингит — лечение и профилактика

На първо място, когато има остра болка в гърлото, трябва да ограничите гласовия режим, т.е. да говорите само с шепот. Вземете храна само на стайна температура и изключете от диетата си солена, кисела и пушена.

За да избегнете разпространението на инфекция, трябва да сведете до минимум контакта с другите и особено с децата.

Остър фарингит е податлив на сложно лечение, състоящо се в използването на дезинфекциращи (антисептични) лекарства под формата на напояване (спрейове), изплаквания или трохи, таблетки за резорбция. Тези лекарства засягат причинителите на заболяването, без да проникват в общия кръвен поток, което ги прави приемливи за лечението на бременни и кърмещи майки.

За предотвратяване на фарингит е необходимо да се премахнат всички причини за възможна хипотермия, да се ограничи тютюнопушенето и да се приемат пикантни храни. Също така трябва да се лекува леко възпаление в назофаринкса и дихателните пътища.

Share:
Comments