Какво трябва да знаете за рака на простатата при мъжете. на

Както всяко злокачествено онкологично заболяване, ракът на простатата е опасно състояние, което изисква адекватна медицинска помощ. Тази патология засяга само мъжете, поради характеристиките на анатомията на по-силния пол. Според статистиката тази форма на онкология е на първо място сред всички останали. Рискът от заболяване при мъжете под 40 г. е около 8%, а възрастта се покачва безпогрешно: след 45 години рискът нараства до 20%, а след 55 години - до 45%. Статистиката е разочароваща, така че навременната диагноза (включително самодиагностиката) играе такава роля.

Рак на простатата при мъжете: причини

Това е полиетиологично заболяване: това означава, че има много причини за рак на простатата при мъжете. Сред тях:

• Генетично предразположение. В някои случаи ракът на простатата се причинява от генетични фактори. Така че, ако в първото или второто поколение предци имаше човек, страдащ от рак на простатата, рискът от заболяване расте с 75%.

• Имате лоши навици. Основната част от тях е пушенето. Механизмът на ефекта на никотина върху простатата е "свързан" с нарушаването на клетъчните процеси и образуването на спонтанни мутации.

• Прекомерна консумация на мазни храни.

• Прекъсване на сексуалната активност. Нерегламентираните сексуални контакти водят до задържане на секрецията на простатната жлеза. Застоящите явления са директен път към аденома, а по-късно и злокачествена онкология.

• Работа в опасни отрасли. Намерена е връзка между ефектите на кадмиевите съединения върху организма и риска от рак на простатата при мъжете. С тези "злонамерени" вещества човек може да се срещне в печатници, текстилни индустрии и др.

• Отслабен имунитет. Непряка причина. В човешкото тяло непрекъснато се формират атипични клетки. Активно работещ имунитет, като стражи, ги проследява и ги унищожава. Ако има намаляване на имунитета, патологичните клетки могат да се разделят.

• Наличие на аденом на простатата. Аденомът също е тумор, но за разлика от рака, той е доброкачествен. Въпреки това, доброто качество на всеки тумор е много условно: достатъчно е имунитетът да "отслаби бдителността", тъй като атипията на клетките ще започне да расте и туморът ще бъде трансформиран (злокачествен).

• Нарушения на хормоналния фон. Твърде активния сексуален живот, интензивната физическа активност и други фактори от този вид увеличават концентрацията на мъжките полови хормони. Тези вещества засягат простатата, като я принуждават да работи по-активно. Органът реагира на пролиферацията на тъканите, тъй като не може да осигури предизвиканата нужда.

Причините за рак на простатата при мъжете са много. В същото време причините се считат също за рискови фактори.

Признаци на рак на простатата при мъжете

Коварността на злокачествено увреждане на простатната жлеза се дължи на факта, че първите симптоми на рак на простатата при мъжете не се появяват до последния момент. В началния етап, когато туморът е най-лесният за унищожаване, той не се чувства и мълчаливо неусетно продължава своя мръсен бизнес.

Често онкологията се открива случайно, когато се провеждат съпътстващи изследвания. Това е късмет, но не трябва да разчитате на него.

Основата на първите симптоми при рака на простатата при мъжете е явлението на компресия: ситуацията, при която нарастващата неоплазма пресира съседните органи и структури. На първо място, пикочният мехур страда. Оттук и конкретни прояви:

• Усещане за болка в областта на супрапубицата (в областта на пикочния мехур). Увеличава се при уриниране и в състояние на покой.

• Императивно желание за уриниране: човек просто не може да ги толерира.

• Често уриниране през деня. Посещенията в тоалетната са чести, до 30 пъти на ден.

• Нарушаване на процеса на уриниране. Урината може да се освободи чрез капка, може да има проблеми с натиск, рязко прекъсване на процеса и т.н.

• Инконтиненция.

Тези симптоми не са специфични: същото се случва и при цистит, при рак на пикочния мехур, при простатит и при аденом на простатата. Различията между тях са възможни само чрез резултатите от специални изследвания. Друго важно нещо обаче: ако се наблюдава поне едно от описаните, е невъзможно да се отложи посещението при уролог.

Тъй като туморът расте, признаци на чревна компресия се развиват с характерен запек. Големите тумори обикновено покриват уретрата, но възможността за уриниране напълно изчезва и спешната медицинска помощ не може да бъде избегната.

В напредналите стадии на заболяването туморът метастазира в черния дроб, бъбреците, мозъка, пикочния мехур и др. На този етап признаците на поражение на отделни органи се добавят към признаците на рак на простатата при мъжете: жълтеница и др.

Диагностика на рак на простатата

Както вече беше споменато, най-често ракът на простатата се открива случайно дори преди появата на симптомите. Но това не е нищо повече от късмет. Не можеш да разчиташ на късмет. Трябва да се подлагате на редовни превантивни прегледи от уролог или уролог андролог. Особено се отнася до мъжете за 40 години.

Диагнозата не е особено трудна. За диагностициране в повечето случаи е достатъчно да се направи кръвен тест за простатен антиген-PSA. В началните етапи на рака, имунитетът се опитва да устои и започва да освобождава антигени за борба с атипичните простатни клетки. Това значително улеснява диагнозата.

Това обаче не е достатъчно. Важна роля играе разкриването на разпространението на процеса и определянето на неговия етап. За тази цел се използват и други методи:

• Физически (пръст) преглед на простатата. Усеща се тъканта на простатната жлеза. Позволява ви да определите размера на тялото и неговата структура.

• Ултразвукова диагноза на простатата. Тя се извършва чрез въвеждане на ултразвуков сензор в червата. Едно от най-информативните проучвания.

• ЯМР / КТ. Тя дава възможност да се направи подробно оценка на състоянието на простатата.

Рак на простатата при мъжете: лечение

Важно е да се разбере, колкото по-рано е открит тумор, толкова по-малко травматично ще бъде лечението. В сърцето на терапията има три метода: хирургично лечение, химиотерапия, лъчева терапия.

Хирургичното лечение е показано в случаите, когато процесът придобива развит характер и туморът расте. Лекарите практикуват радикална операция за отстраняване на органа. По очевидни причини това е най-травматичният начин за лечение на рак на простатата при мъжете. Операцията се отказва, ако туморът е твърде голям или ако пациентът е в напреднала възраст.

Когато радиационната терапия е по-малко травматична. Използва се в случаите, когато туморът не е достигнал значителен размер. Това ви позволява да спасите органа. В същото време се използва лъчетерапия в случаи на неоперативни тумори.

Химиотерапията се предписва в съчетание със звуковите методи за лечение и се състои в въвеждането в тялото на специфични токсични вещества, които убиват бързо разделящите се клетки.

В допълнение към традиционната триада на методите се предписват и други видове лечение. Така се предписват хормонални препарати, които значително подтискат растежа на тумора поради понижаване на нивото на мъжките хормони. Ефективно се показват имуномодулатори, активиращи естествените защитни функции на тялото.

В комплекс, тези лекарства помагат да се победи болестта и да се осигури висока степен на оцеляване.

Рак на простатата при мъжете: превенция

Специалната превенция на рака на простатата при мъжете не е така. Въпреки това, човек може да предприеме някои действия за намаляване на риска от онкология:

• Оптимизирайте диетата, като се откажете от мазни храни.

• Премахване на работата върху вредни предприятия, свързани с емисиите на кадмий.

• Поддържайте редовен сексуален живот.

• Поддържайте умерена физическа активност.

• Прилагайте редовни превантивни прегледи от уролог или уролог андролог.

• Не спирайте поне 6-7 часа през деня.

Ракът на простатата е истинско коварно и опасно заболяване, което не ви уведомява за вашето присъствие, преди да стане твърде късно за пестеливо лечение. Тази онкологична патология се среща при много хора, а с възрастта рискът се увеличава (след 55 години почти всеки седми пациент е болен). Да не пропускате важна точка трябва редовно да се показва на уролог. За щастие, ракът се открива във времето и може да се лекува добре. Основното нещо е да се грижи добре за вашето здраве.

Share:
Comments