Енергоспестяващите крушки могат да причинят увреждане на

Енергоспестяващите компактни луминесцентни лампи или ECL са популярни и се купуват както за частни домове, така и за офиси, когато хората търсят начини да намалят сметките си за електричество.

Изследователи от университета в Stony Brook (Ню Йорк) установяват, че компактните луминесцентни лампи имат и тъмна страна: лампите излъчват изненадващо високо ниво на ултравиолетова (UV) радиация, която може да увреди клетките на кожата и при високи нива на излагане причинява рак.

За да проверят безопасността на електрическите крушки, изследователите подложиха здрави човешки кожни клетки на светлина от енергоспестяваща компактна луминесцентна лампа и я сравниха с ефекта, който обикновените лампи с нажежаема жичка има върху здравите клетки на кожата.

Анализът показа, че кожните клетки, които са били изложени на компактни флуоресцентни лампи, са били значително повредени. "Резултатите показаха, че процесът на клетъчна смърт всъщност е започнал", казва Марсия Симон, професор по дерматология. В кожните клетки, които получават светлина с нажежаема жичка, не се наблюдават значителни увреждания.

Изследователите вярват, че знаят причината: ултравиолетовата радиация прониква през малки пукнатини във вътрешното покритие на ECL.

Производителите на ECL опровергават заключението на учени от Stony Brook, като твърдят, че "нивата на UV радиация са сравнително ниски", а луковиците са безопасни.

ECL също съдържат малко количество живак, което може да причини увреждане на нервната система, вродени дефекти и други нежелани ефекти върху здравето. По този начин, въпреки енергийната ефективност на такива лампи, се поставя под въпрос зелените им данни, което прави енергоспестяващите LED лампи по-привлекателна за потребителите.

Share:
Comments