Витилиго - причини, симптоми, диагноза, лечение

Витилиго е доста рядко кожно заболяване, което се изразява в нарушение на пигментацията. В този случай кожата развива специфични обезцветени петна с най-разнообразна величина.

Витилигото се развива постепенно, в някои случаи почти неусетно. Отделни места в бъдеще могат да се слеят помежду си. Повърхностите на кожата, на които се намират петна, имат млечен бял цвят. Също така косата в областта на тези петна също е обезцветена. Доста често петна могат да се появяват в областта на врата, близо до очите, на ръцете, в областта на гениталиите.

Места за няколко години могат да останат, както непроменени, така и пигментирани, но в същото време се появяват нови изместващи петна. В някои случаи процесът може да прогресира, но пълното обезцветяване на кожата на тялото се появява само в отделни случаи. Независимо от това, петна изчезват много рядко.

Витилиго - причини

Една от основните причини, които могат да причинят витилиго, е болестта на вътрешните органи, както и жлезите с вътрешна секреция. Например, някъде в 25% от пациентите с витилиго има заболяване на щитовидната жлеза. Нарушения на имунната система може да възникнат и по време на витилиго заболяване. Хронични възпалителни заболявания, слънчево изгаряне в различна степен, всякакви отравяния, емоционален стрес - всичко това е една от причините, които причиняват такова заболяване при хората.

Витилиго - Симптоми

Ако кожата се появява еднократно или многоцветни петна с обезцветена сянка, тогава това са основните симптоми на витилиго. Огнищата на възпалението често са симетрични. В някои случаи има едностранни поражения. Изпотяване обикновено е нарушено и обезцветената кожа може да загуби способността си да реагира на каквито и да било стимули. Много често витилигото се придружава от слънчев дерматит.

Витилиго - диагностика

Диагнозата на това заболяване започва с лекар, който изследва пациента. Също така ще е необходимо да се анализира семейната история, която е много важна за идентифициране на различни заболявания, характеризиращи се с генетичен характер, наследствена предразположеност и др. Проведени са проби от увредени клетки в лабораторията за наличие или отсъствие на меланинов пигмент.

Витилиго - лечение

Често може да се чуе от познати и дори от някои лекари факта, че такова заболяване като витилиго не може да бъде излекувано. В действителност е напълно възможно да се постигне положителен напредък и дори да се излекува напълно в тази ситуация, благодарение на използването на съвременни методи на лечение. Един от най-ефективните начини за лечение на това заболяване е фотохемотерапията.

Този метод включва приемането на лекарства, които могат да стимулират меланогенезата в комбинация с ултравиолетовото облъчване на засегнатите области на кожата. Нещо подобно е фототерапията. Той също така използва ултравиолетово облъчване, но без използването на лекарства. Също така за лечение се използва фитотерапия. В този случай някои лечебни растения се втриват в повредените зони на кожата, например, глухар, пащърнак, червен капишум и други.

Като превантивна мярка се препоръчва пациентът да е на слънце по-малко. За да предпазите повредените участъци от кожата от слънчева светлина, можете да използвате специален защитен крем, който има ниво на защита срещу ултравиолетов SPF 45. Можете също така да използвате защитно облекло и шапки, козметика, която крие определени части на кожата.

Коментари

maksim1961 10.10.2016 Докато витилиго ще се счита за кожна болест, дотогава тази болест ще бъде нелечима. Всички кожни заболявания са последица от заболявания на вътрешните органи.
Share:
Comments