Черноглавите жени имат повишен риск от фатален меланом

Червенокосите жени са много по-склонни да развият в тях смъртоносна форма на рак на кожата, отколкото да притежават косми от други цветови нюанси. Това заключение беше направено от учени от Масачузетс в Съединените щати, които на свой ред се позоваха на резултатите от тяхната дълга работа, за която, като основен предмет на наблюденията, бяха взети няколко мишки с подходящ цвят на козината, както и бели и черни мишки.

Изследването показа, че пигментът, който причинява червения цвят на косата, не само прави кожата на лицето най-уязвимо на ултравиолетовите лъчи, както се предполагаше, но също допринася значително за развитието на меланома в организма - злокачествени тумори, които представляват опасна форма на рак на кожата. В допълнение, експертите отбелязват, че появата на този елемент при жена с червена коса не е задължително да се случи чрез излагане на кожата на ултравиолетови лъчи.

Това заключение се дължи на факта, че от всички изследвани мишки меланомите са най-чести сред тези, които имат червена коса, междувременно този вид тумор е много рядък за черно-бели животни.

Според специалистите само специалните лекарства могат да намалят риска от меланом при жените. По-специално, това са антиоксиданти, които помагат да се предотврати появата на съответния тумор в човешкото тяло и средствата за образуване на евмеланин, който също предпазва от рак на кожата. Наред с други неща, учените силно препоръчват жените с червена коса, колкото е възможно по-малко време, да са под слънцето и, ако е възможно, да се подложат на дерматологични тестове.

Share:
Comments