Как да се грижи за протези: съвети с снимки. какви средства

Зъбната протеза е продукт, който изисква сериозна грижа.

Ако не ги държите чисти, изкуствените зъби скоро ще започнат да натрупват бактерии и протезата след известно време ще започне да се деформира.

Ето защо, за да служите възможно най-дълго, трябва да знаете как да се грижите правилно за протези.

Как да се грижим за подвижни протези?

Не е тайна, че протезите могат да бъдат или подвижни, или незащитени. За всеки от тези проекти има някои препоръки, които трябва да следвате, ако искате да продължите да се харесвате на другите със снежнобяла усмивка.

За да се грижи за подвижната структура, следва да се спазват следните препоръки:

1) Протезата трябва да се почиства 2 пъти на ден: сутрин и преди лягане;

2) сутрин, веднага щом се събудите, трябва да почистите структурата с паста с неабразивни частици и мека четка, особено внимателно да наблюдавате зоните на контакт между протезата и венците;

Внимание! При никакви обстоятелства не използвайте манган или водороден прекис, всяко от тези вещества може сериозно да наруши структурата на материала!

3) опитайте да извадите продукта след всяко хранене и го изплакнете обилно под течаща вода;

4) всеки ден използвайте специален дезинфекционен разтвор, който премахва бактериите, събрани върху структурата през целия ден;

5) не забравяйте 2-3 пъти годишно, за да направите професионално почистване на продукта от зъболекар.

За да се съхранява подвижна структура, не е необходимо да ги оставяте в контейнер с вода за нощта. Ако протезата е направена от съвременни материали, условията на съхранение могат да бъдат различни. Това е по-добре да се изясни с вашия зъболекар.

Ако има нужда, можете да използвате специални фиксиращи средства, които позволяват здраво задържане на протезата в устната кухина.

Как да се грижим за несвалящите се протези?

Незаместимите структури са корони, мостове и микропротези. За тях е много по-трудно да се грижат за тях, отколкото за подвижните продукти, тъй като те винаги са в устната кухина и не могат да бъдат отстранени за почистване.

За да се грижите правилно за несваляемата протеза, трябва да спазвате следните препоръки:

1) почистване на зъбите 2 пъти на ден е задължително;

2) вземете напоителната система. Това устройство може да почисти протезата понякога по-добре от всяка четка. Освен това с негова помощ можете да направите отличен масаж на венците, който е много важен за предотвратяване на редица зъбни заболявания;

3) ако използвате нишка, трябва да знаете, че не може да се използва близо до корони и фурнири, затова напоителната система е много по-добра;

4) устройства с индикатор ще ви помогнат да определите на кои места все още има плаки и бактерии. След това структурата ще трябва да се почисти отново;

5) най-малко 2 пъти годишно трябва да посетите зъболекаря си за почистване на структурата.

По какъв начин е необходимо да се грижим за протези?

Както бе споменато по-горе, за грижите за неподвижни конструкции е необходимо да се закупи напоител.

По принцип всички средства за грижа за протези се разделят на 2 вида:

1) фиксирующие;

2) Почистване.

Първият вид е необходим преди всичко за тези, които използват сменяеми структури. Фиксиращите агенти са от следните типове:

прах, Много надежден метод за фиксиране се използва с леко слюнчване чрез напръскване на тънък слой върху протезата, което след това трябва да се притиска здраво за известно време към венците.

Специални ленти, Пригответе тези ивици от специално платно и се използват, ако човекът е труден да свикне с протезата. Те трябва да бъдат закрепени към самата конструкция, което позволява да се намали значително нейното налягане върху лигавицата на венците;

Крем, Кремът се прилага по правило с тънък слой и по посока на ръбовете на продукта. Уверете се, че има минимално количество крем, тъй като излишъкът може да увреди здравето ви. С помощта на този крем, не само можете здраво да прикрепите структурата към лигавицата, но и да създадете уплътнение, което ще предпази венците от прекомерно налягане. Кремът за фиксиране действа като правило в рамките на 12-24 часа, след което се разтваря в слюнката.

Също така, определено ще трябва да купите набор от специални компоненти, предназначени да се грижат за протезата и устната кухина. Вашият зъболекар ще ви каже кой е най-подходящ за Вашия дизайн. Комплектът може да съдържа такива инструменти:

  • четка, която ще трябва да се променя доста често (1 път в рамките на 30 дни);

  • четка, предназначена за почистване на междузъбните пространства;

  • неабразивна паста. Забранено е използването на пасти с абразивни частици, тъй като те могат много бързо да надраскат материала на продукта, което ще доведе до натрупване на инфекция и бактерии в него.

Изплаквачи и таблетки за дезинфекция

Напоителната система е доста ефективно устройство. Той работи на принципа на освобождаване на тънка струйка вода. Той се доставя от апарата под високо налягане, което позволява на устройството да измие цялата плака от най-недостъпните места за изграждане и устната кухина. В допълнение към това има и други дезинфектанти, като например:

  • зъбен конец (конци);

  • таблетки за индикация;

  • ефервесцентни таблетки, които спомагат за премахването на всички бактериални плаки, които не могат да бъдат почистени с помощта на четка за зъби;

С помощта на такива таблетки не само можете да премахнете съществуващата плака върху протезата, но и да предотвратите появата на смятане и неприятна миризма. Най-ефективните таблетки за това са:

  • «Корега»

  • «Протефикс»;

  • "Dentypur".

Те трябва да се използват всеки ден, предварително разтворени във вода.

Ако искате вашата протеза да ви издържа възможно най-дълго, не забравяйте да следвате всички препоръки за нейното функциониране и съхранение.

Share:
Comments