Болки в гърдите преди менструация, след менструация или

Един от симптомите на настъпващата менструация е болката и подуването на гръдния кош. 8 от 10 жени се оплакват от подобни симптоми, но това не означава, че такива прояви не са аномалия. Обикновено болезнените усещания са почти невидими, не предизвикват проблеми на красивите дами и се отнасят до обичайните физиологични прояви. Обаче, прекалено интензивната болка, която не спира след менструация, сигнализира за неизправност в тялото и трябва да бъде повод за посещение на лекар.

Защо гърдите ми болят преди менструацията?

Комплексни физиологични цикли на женското тяло - бременност, раждане, хранене на бебета, менструация - засягат промените в тъканите на гърдата. Нивото на хормоните, които се произвеждат в яйчниците, и техният дисбаланс са пряка причина за появата на болка. Нормалната корелация между съдържанието на жлезистовите, мастните и влакнестите тъкани се нарушава, което се проявява в появата на необичайни усещания. Ето защо, гърдите боли преди месечното, причинявайки безпокойство сред прекрасните дами.

В първата фаза на менструалния цикъл яйцето се узрява. През този период нивото на естроген се повишава. През втората половина прогестеронът е основният, чиято най-висока концентрация се достига на 22-23 ден. Този хормон е отговорен за подготовката на женското тяло за бременност и стимулира развитието на секреторните части на гърдата. Дамите са длъжни да станат чувствителни и гърдите боли преди менструацията. Въпреки това, ако балансът между хормоните се поддържа, твърде болезнени прояви не трябва да бъдат.

Леко болка лекар нарича цикличен mammalgia, е един от основните симптоми на предменструален синдром (ПМС) и не се счита за заболяване. Неговият външен вид се обяснява съвсем просто - млечната жлеза се подготвя за бременност и лактация, така че жлезистата тъкан нараства и гърдите се увеличават. Ако яйце торене не се проведе, тъканта атрофира и гърдите отново става мека и безболезнено, като бившите размери. Обикновено чувствителността на гърдата се влошава 7-10 дни преди менструацията и напълно изчезва, когато се появява освобождаването от отговорност.

Как гърдите болят преди менструацията?

Полиферацията или процесът на образуване и смърт на жлезиста тъкан се проявява при жени с различна степен на чувствителност. Някои от тях почти нямат гръдна болка преди менструацията, други се оплакват от неприятни усещания само от едната страна, други не могат да се отърват от болката дори след края на критичните дни. Идеалният баланс на хормоните може да се отърве от всички прояви на ПМС, но за съжаление не много представители на красивата половина на човечеството могат да се похвалят с него. Смята се за норма, ако една жена смята, че:

- гърдата се увеличава по обем, става по-гъста;

- увеличи чувствителността както на гърдите, така и на зърната;

- Има леко изтръпване (е свързано с висок прилив на кръв);

- леко болезнена болка е налице и от двете страни и изчезва в първите дни на менструацията.

Начинът, по който гърдите боли преди месечния, влияят някои фактори. Повишен дискомфорт е възможно при жени, които:

- Имате наднормено тегло;

- наскоро претърпя изкуствен или спонтанен аборт;

- злоупотреба с алкохол и дим;

- обичат кафе и газирани напитки;

- имате заболяване на репродуктивната система или щитовидната жлеза;

- Изпитали сте стрес.

Интензивността на болката може да бъде засегната дори от неправилно подбран сутиен.

Ако гърдите боли преди менструацията, струва ли си да се свържете с лекар?

Всяка болка в такъв нежен орган, като млечната жлеза, показва лошо нещо. Ако гърдите боли преди месец, това може да сигнализира за хормонален дисбаланс, гинекологично заболяване, нарушена функция на яйчниците, наличие на инфекция или онкология. Особено внимателни за здравето им е необходимо да бъдат жени, изложени на риск от възникване на заболяване на гърдата. Можете да стигнете там, ако има следните причини:

- дългосрочно използване на хормони и перорални контрацептиви;

- чести аборти и спонтанни аборти;

- отказ от кърмене;

- излишъци от алкохол, пушене, кафе, сладкиши, газирани напитки;

- наследственост;

- травма;

нередовност на менструалния цикъл;

- менопауза и аменорея.

Ако по някакъв начин гърдите боли преди месечните или неудобни усещания да настъпят в други дни от цикъла, незабавно посетете лекаря. Не е необходимо да се отлага посещението и когато сетивните проблеми възникват само в една гърда, или са прекалено интензивни или гърдите боли след менструация. Незабавно посещение на гинеколог се изисква, ако е налице поне едно от следните:

1. Освобождаване от зърната.

2. Тежка болезненост.

3. Увиснала болка в една гърда.

4. Промяна в цвета и структурата на кожата.

5. Болката е спазматична.

Лекарят задължително ще предложи съвети от мамолог и ендокринолог, ултразвуков преглед, лабораторни тестове за рак и ниво на хормони. И само след като е установена диагнозата, ще определи необходимото лечение.

Защо гърдите ме боли след менструация?

Ако едно неприятно усещане преди менструацията все още може да бъде обяснено, тогава в случаите, когато гърдите болят след менструацията, много жени се промъкват в главата на лоши подозрения. Това наистина е добра причина да призовете здраво тялото си. Възможни фактори, влияещи върху появата на болезнени прояви:

- онкологични заболявания;

- нередовни сексуални отношения, тяхната недостатъчност;

- мастопатия;

- Бременност.

1. Мастопатията е една от основните причини, поради които гърдите боли след менструация

Мастопатията е фибро-кистозна болест и е на първо място сред причините, поради които гърдите боли след менструация, пред тях или по време на цикъла. Това е доброкачествено заболяване, което засяга около половината от женското население. Това не е толкова опасно, но на фона на това е възможно развитието на рак на гърдата. Мастопатията се проявява поради нередности през втората половина на менструалния цикъл. Хормоналните неуспехи причиняват застояли явления и блокиране на жлезите. Ето защо гърдите боли след менструация, има усещане за тежест и изтръпване. Болката може да се облъчва под рамото, мишницата или рамото. Възможно е да се добавят симптоми - главоболие, депресия и раздразнителност, подпухналост. Симптомите на мастопатията са подобни на тези на мастодинията, които не представляват заплаха за здравето. Само лекарят може да ги различи, така че е по-добре, ако гърдите боли след менструацията, се консултирайте с него. Ако диагнозата на мастопатията се потвърди, в началния етап простата промяна в режима и диетата може да помогне:

- ограничаване на солта и животинските мазнини, въвеждане на фитоестрогени в хранителния режим. Например, покълнали зърна от пшеница;

- увеличаване на водата, пияно на ден до 7-8 чаши;

- Изключване на лекарства, съдържащи хормони;

- изпълнение на назначенията на лекар, за да се отървем от неприятни симптоми - с помощта на хомеопатия, седативи, специална диета.

Определете присъствието на мастопатия, която една жена може и независимо - след края на месеца внимателно почувствайте гърдите. Наличието на възпалени възли, уплътнения, показва наличието на заболяване. Понякога има забележимо отделяне от зърната, може да изглежда като коластра или да има зеленикав оттенък. В зависимост от тежестта на заболяването, лекарят ще вземе необходимите мерки. Но ако се надявате за "може би" и отлагате посещението за неопределен период от време, можете да се озовете на операционната маса - да премахнете уплътняването или с по-ужасна диагноза.

2. Онкологични заболявания

Ако гърдите боли след менструация, периодично изчезва и се връща отново, възможно е наличието на туморен процес. Лекарят ще може да отхвърли или потвърди диагнозата след задълбочен преглед. Посетете го трябва да бъде възможно най-скоро, ако установите, че гърдите ви боли след менструалния период. В ранните стадии на тумора се лекува доста успешно. Но присъединяването на болка в гръбначния стълб или гърдите не свидетелства за метастази, тъй като много хора смятат, със страх, а около банална остеохондроза или друго опорно-двигателния заболяване. Дори възпалението на белите дробове или пикочния мехур може да не донесе усещане в млечната жлеза. Така че, тъй като гърдите боли след менструацията - не мислете за ужасни диагнози, но - тичайте при лекаря. Възможно е диагнозата да е задоволителна, ако е така, да се говори за болестта.

Забавяне на менструацията и гръдна болка - бременност?

Болезнеността на разширената гърда, нейното разрушаване и повишена чувствителност са един от първите признаци на бременност, често срещани преди менструалния период. Симптомът е причинен от промяна в хормоналния фон и не трябва да предизвиква загриженост. Прогестеронът непрекъснато се грижи и след като получи надеждна информация за торенето, започна да се подготвя за важно събитие. Капацитетът за лактация се поставя точно в този период.

Забавянето на менструацията на фона на това, което боли гърдите, почти със сигурност потвърждава бременността. Има обаче изключения, така че трябва да изчакате поне пет дни. Ако забавянето на менструацията продължава, гърдите болят, тогава трябва да направите тест за бременност. Ако резултатът е положителен, не закъснявайте с посещение при лекаря, независимо от бъдещите планове.

В заключение, искам да отбележа - да се запишете за правило веднъж годишно, дори и в случай на отлично здраве, да посетите мамолог за превенция. Ако гърдите след менструалните болки, болезнените усещания не са циклични и интензивни, а от зърната се разпределя неразбираема течност - посещението трябва да се ускори. Забавяне на менструацията и гръдна болка - не избягвайте да посещавате гинеколог. И ако дори не подозирате как гърдите боли преди менструацията - можете искрено само да завиждате.

Share:
Comments