Астигматизъм - причини, симптоми, диагноза, лечение

астимагтизъм е изкривяването на визуалното изображение, което се дължи на различната пречупваща сила на някои елементи на окото като оптична система. С това заболяване върху ретината няма ясно изображение на наблюдавания обект.

Фактът е, че лещата и роговицата на нормалните здрави очи имат права сферична повърхност. Астигматизмът се характеризира с нарушение на тяхната сферичност, характеризира се с различна кривина в различни посоки: по-изпъкнала в една посока и плътна в друга, като например узбекския пъпеш торпедо.

В резултат на това, светлинните лъчи, които преминават през лещата или деформираната роговица, не са фокусирани нито в нито една точка на ретината, а едновременно в няколко. По този начин окото възприема изображението не е ясно. Повечето астигматизъм се комбинира с хиперпия (наричан още хиперметропичен астигматизъм) или миопия (друго име - миопичен астигматизъм).

Астигматизмът е правилен и неправилен. Най-често се получава неправилен астигматизъм (непрозрачност на роговицата на окото, промени в зъбите). Тази форма на заболяването се характеризира с наличието на различна рефрактивна сила в определени части на роговицата. Следователно, визуалният образ на ретината на окото има различна степен на яснота. Придобитият астигматизъм се развива основно след хирургически операции на очите и след наранявания.

Правилният астигматизъм се характеризира с отклонения във формата на окото в областта на роговицата. В същото време основните меридиани на роговицата (т.е. взаимно перпендикулярни на оста, преминаващи през центъра на зеницата, едната от които има най-малката и другата най-голямата пречупваща сила) се отклоняват от строго хоризонтално или строго вертикално положение, като същевременно поддържат взаимна перпендикулярност. В зависимост от комбинацията от клинични рефракции основните меридиани разграничават сложните, смесени и прости типове астигматизъм.

Астигматизмът в голяма степен винаги значително намалява зрителната острота. Астигматизмът с малки степени може да се срещне доста често и не оказва значително въздействие върху зрението.

Астигматизм - диагностика

Определете тази болест с помощта на обективни и субективни методи на изследване. Когато астигматизмът се открие с помощта на субективен метод, по време на изследването на зрителната острота в тестовата рамка се поставя непрозрачен щит с тесен процеп пред въпросното око; при неговото въртене изберете такова положение на пукнатина, при която е показана най-голяма зрителна острота.

Благодарение на коригиращите очила се определя пречупването на този меридиан. Определянето на пречупването на другия меридиан и зрителната острота се извършват чрез преместване на екрана с прорез 90 градуса. В резултат на това разликата в основните меридиани определя степента на астигматизъм. Обективните методи за определяне на астигматизъм включват офталмометрия, скископия и рефрактометрия.

Астигматизм - лечение

Днес има три най-чести начина за коригиране на това заболяване:

1. Лазерна корекция на астигматизма. Предназначена е за възрастни (на възраст от 18 години). Основата на лазерната корекция е LASIK - операция, след което пациентът нормализира визията без никакви ограничения.

2. Точки. Те са най-популярният начин за коригиране на астигматизма, особено за децата. В този случай се използват очила със специални цилиндрични лещи.

3. Топични контактни лещи. Прилагайте за корекция на астигматизъм с ниска степен. При астигматизъм се предписва обучение на мускулите, които са отговорни за настаняването на очите (корекция на визуалния компютър, злоупотреба с лекарства, лазерна стимулация). Също така се препоръчват общите мерки за възстановяване, които включват контрастен душ, плуване и масаж.

Share:
Comments