Разтягане на сухожилията - симптоми, причини и методи на

Когато човек казва, че е изтласкал, например, крак, това не означава, че действително е имал истинска дислокация, тъй като дислокацията често се споменава в обикновената реч като увреждане на ставите, състоящо се от опъване, разкъсване или разкъсване на ставите на ставите, но без никакви от настоящото клинично изкривяване. Такова увреждане се обозначава с термина стречинг - изкривяване.

Причини за изкривяване

Произходът на навяхвания на ставите почти винаги е свързан с падане. Например, човек по време на падането, за да не удари главата си, протегна ръцете си и преди всичко почива на едната или другата четка или и на двете. По този начин ръцете поемат цялото първоначално въздействие върху себе си и, естествено, са подложени на насилие и разтягане в тази или тези връзки.

Ако човек удари дланта, четката се затваря с насилствена сила в китката и удължението може лесно да надхвърли нормалното. Но за да може ръката да се огъне над нормата, е необходимо да се разтеглят, разкъсват или разкъсват връзките от обратната страна, т.е. страничната страна на шарнира на съединението. Така че има изкривяване на китката.

От само себе си се разбира, че ако някой удари задната част на ръката, ще има силна флексия на ръката в китката отвъд възможното. В резултат на това, ставата отново се простира, но само с разкъсване или разкъсване на сухожилията от страна на разширителя. По същия начин, когато ударите вътрешния или външния ръб на ръката, ще настъпи насилствено навлизане в едната или в другата страна с разкъсване на връзките отстрани на китката, което също ще доведе до изкривяване.

Подобно на китката, изкривяването и всички други стави могат да бъдат подложени и в блоковите стави, които позволяват само две движения - огъване и удължаване, най-често причината за изкривяването са страничните движения, които са необичайни за тях, т.е. насилственото огъване на частта отстрани.

В този случай страничните връзки, които имат намерение да се намесват в страничните движения на ставите, са разкъсани или счупени напълно. По този начин, протягането настъпва в пръстите на краката, както и в лактите и колянните стави. Но увеличеното огъване или разширение на тези стави над нормалната мобилност също може да доведе до изкривяване по същия начин.

На долните крайници, стречинг лесно може да се случи без падането на човек, когато той просто се препъва. От всички изкривявания най-честата е изкривяването на глезена, което почти винаги се случва, когато човек се препъва, например, като внезапно се пръкне в ямата. Или вместо подметката, той ще бъде на външния ръб на крака - след това под натиска на тялото, стъпалото се завърта още повече и може да обърне подметката нагоре и задната повърхност надолу.

По този начин външният глезен не се среща под опора и оставайки на тежест се втурва надолу, защо връзките свързват глезена с крака, сълза или сълза. Ако случайно краят се покачи, така че човекът трябва да стъпи на вътрешния ръб на крака и подметката ще се обърне навън, тогава ще се получи едно и също изкривяване, както в предишния случай: само разкъсване или разкъсване на лигаментите ще бъде близо до вътрешния глезен. Изкривяванията на глезена, произлизащи от принудително огъване или удължаване на крака, са много по-редки.

Признаци на изкривявания

Признаци на изкривявания разнятся в зависимости от степени повреждения тканей. При слабой форме дисторсии, ограничивающейся лишь надрывом связок, все болезненные явления могут быть сведены к боли и незначительной припухлости. Последняя происходит от кровоподтека, который обнаруживается синевой под кожей, если положение растянутых и надорванных связок поверхностное.

Например, след като човек се препъне и краката му спре, има болка в глезена и малка синина близо до единия или другия глезен. Болката обикновено не е толкова силна, че да предотврати ходенето. В по-тежки случаи болката е толкова тежка, че пациентът не може да движи ръката или крака си в повредената става

Наблюдаването се вижда не само от страната, която е била опъната, но и от другата, която е била смачкана по време на разтягане; Тук често се разпростират далеч над и под разтегнатото съединение. В този случай, понякога натъртвания се срещат в сините покрития не веднага, но след известно време, дори и няколко дни. Това зависи от факта, че кръвта се изсипва в дълбочината, само след това се разпространява в подкожната тъкан и става видима през кожата.

В най-тежките случаи на изкривяване се появява хемартроза (хемартроза) и дори ненормална мобилност в нея, състояща се в появата на пасивни движения, които не са характерни за здравословното ставане. Например, при изкривяване на коляното може да възникне странична подвижност на ставата поради разкъсване на единия или другия страничен лигамент.

И накрая, има случаи, при които се появява костна фрактура по време на изкривяване, например когато глезена се разтяга, често се случва фрактура на един или друг глезен: това се случва, защото сухожилията издържат насилие и не се разкъсват, но разкъсват парче кост, към който се прикрепват.

Прогноз в случае дисторсии

Що се отнася до прогнозата, нарушенията с подходящо лечение обикновено завършват безопасно. Често на третия ден всички болезнени явления изчезват, ако има слаба форма на разтягане и ако пациентът по това време наблюдаваше спокойното положение на разтегнатото съединение. Колкото по-тежко е изкривяването, толкова повече време е необходимо, за да се излекува.

С големи сънливи сълзи и големи синини, отнема 2-3 седмици, а понякога цял месец, да остане в леглото и да ходи на патерици с изкривяване на крака или да държи ръката ви в прашка или дори в гумата с опънати ръце. В същите случаи, когато е придружено от кръвоизлив на ставата, пълно разкъсване на връзки и освен това фрактура на костта, възстановяването се удължава за по-дълъг период и може да продължи само месец, половина и дори два месеца.

Понякога след това, в тежки случаи, остава твърдостта на ставата, което предотвратява свободното движение в нея. В други, по-лесни случаи може да се случи, че наклонът остава в повредената става при повторение на изкривяването; например, след като кракът лесно се обръща. Това може да се дължи на удължаване и слабост на ставата с първото изкривяване на сухожилията. И накрая, не е необичайно случаите, при които след изкривяване, неправилно лекувано, се развиват възпаления.

Лечение дисторсии

Лечението на малки дистатории не е трудно. Една почивка под формата на въздържание от ходене или движения на ръцете е достатъчно, за да излекува напълно болестта в продължение на няколко дни. Освен ако не е необходимо в първите дни да се добавят две приложения на студени лосиони и мехлеми. И с по-значителни участъци, крайникът се поставя в гумата и леденият пакет се държи върху горната част на повредената зона през първите три дни. В края на това време ледът обикновено се анулира и масажът започва един или дори два пъти на ден.

Масажът ускорява хода на заболяването, като допринася за усвояването на синини. Това е от полза за пръв път след повреда. Приблизително една седмица след нараняването, заедно с масажа, можете да направите гимнастика, като произвеждате пасивни движения в засегнатата става. Всичко това допринася за усвояването на синини и възстановяването на нормалната подвижност в увредената част.

При тежки случаи на изкривяване, придружени от разкъсвания на дълбоките връзки, заедно с кръвоизлив в ставната кухина и още повече фрактури на костите, е необходимо да се осигури пълна неподвижност на ставата чрез нанасяне на гипс или друга фиксирана превръзка, върху която отново да се постави леденият пакет.

Но не злоупотребявайте с останалата част и окончателно оставяйте превръзка върху увредения крайник. Достатъчно е в такива случаи да се държи кракът или ръката в превръзката за една седмица и не повече от две седмици. Злоупотребата с почивка, т.е. продължителното задържане на повредената част във фиксирана превръзка, води до скованост на ставата и скованост на околните части, които остават дълго време и пречат на движенията.

Лечението на възпалението на ставата след изкривяване се състои в използването на различни противовъзпалителни средства, главно мехлеми.

Share:
Comments