Радикулит - причини, симптоми, диагноза, лечение

радикулит (радикуларен синдром) е заболяване на периферната нервна система, което се случва в резултат на изстискване на корените на гръбначния мозък. Радикуларният синдром се проявява с остри болки в областта на шията, крайниците (долната и горната част), долната част на гърба, гръдния кош, както и в областта на корема и слабините.

В зависимост от фокуса на лезиите на корените радикулитът се отличава: - гръдна - горна част на шийката на матката - цервикално-брахиална - лумбосакрална, проявена в остра и хронична форма.

радикулит - причины

Причините за заболяването са доста различни. Корените на гръбначния стълб могат да бъдат засегнати от развитието на инфекциозни заболявания, причинени от бактерии или вируси. Често радикулитът се случва в резултат на травма на корените, нарушения на процесите на тялото, хипотермия, спазъм на гръбначните мускули, внезапни движения.

Най-често обаче радикулитът придружава други заболявания на гръбнака, например остеохондроза, при която се наблюдават промени в междупрешленните дискове, което води до изстискване на корените.

радикулит - симптомы

Травматовият радикулит се характеризира с болка в областта на врата и врата, които са по-лоши при кашляне и завъртане на главата. Има рефлексна позиция на главата (наклон назад). Ако цервикалният ишиас е провокиран от остеохондроза или спондилоза, болезнената болка се комбинира със слухови увреждания, замаяност, зашеметяващи при ходене и други признаци на нарушен кръвоток към мозъка.

Шийн-брахиалният радикулит се характеризира с интензивна болка от стрелков характер, която се локализира в областта на раменния пояс, врата и в ръцете. Болката се увеличава рязко при кашляне, накланяне и завъртане на главата с ръчни движения.

Торакичният радикулит (лезия на долните и средните гръдни корени) се характеризира с пароксизмална, заобикаляща болка в междукостовите нерви, усилена с дълбока въздишка и движение.

Най-честите са лумбосакралната ишиас. Това заболяване се основава на дегенеративни процеси в междупрешленните дискове, гръбначните стави, сухожилията. Има постоянна тенденция към хроничен ход с чести рецидиви. Болките са локализирани в седалищния нерв и в лумбосакралната област. Увеличете с торса, движението и ходенето.

Степента на изразяване и локализиране на болката в много отношения зависи от нивото, при което стринът на гръбначния стълб или гръбначния стълб е притиснат. Най-силен синдром на болката се забелязва при изтласкване с дискове и плътни тъкани (мезо-гръбнална херния). При притискане с меки тъкани - връзки и мускули, болката и динамиката на растежа са по-слабо изразени.

радикулит - диагностика

радикулит является не заболеванием, а только комплексом симптомов, которые свидетельствуют о воздействии на один из корешков спинного мозга (всего их 31 пара). Комплексная симптоматика: боль, мышечная слабость, нарушение чувствительности. Причин радикулита несколько - стеноз, протрузия и грыжа диска, поэтому, чтобы точно поставить диагноз, нужно провести ряд мероприятий: - осмотр (позволяет выяснить объём движений и мышечную силу);- выяснение симптомов (длительность, характер и интенсивность боли, наличие нарушений чувствительности);

На пациентите се предписва: - неврологично изследване, което позволява да се провери рефлексната активност и чувствителността. - рентгенови лъчи за оценка на дегенеративни промени в гръбнака - ЕМГ (метод, който определя нивото на увреждане на нервните корени) - КТ и ЯМР (визуализиране на наличието на корени на компресия).

радикулит - лечение и профилактика

Лечението на радикулита зависи от причините за неговия произход и етапа на болестния процес. Определете болкоуспокояващи и дрогиращи средства (биогенни стимуланти, змийска отрова, витамин В).

Ако радикулитът се причинява от дистрофични промени на гръбначния стълб, се препоръчват физиотерапевтични процедури - електрофореза и ултразвук. От голямо значение са терапевтичните упражнения и масажът. На пациентите се предписва акупунктура и спа лечение.

Профилактиката на радикулита се състои в наблюдаване на почивката и раждането, достатъчна физическа активност и правилно хранене.

Share:
Comments