Как да направим яхния у дома: използваме автоклав. трикове

Този консервиран продукт може да се съхранява дълго време без хладилник, без да губи хранителна стойност и вкус.

Той става пръчка за туристите, геолозите, военните или просто в екстремни ситуации, когато няма прясно месо или е невъзможно да се включи в пълноценно готвене.

Днес консервните производители имат сериозни конкуренти, които знаят как да се приготвят в автоклав у дома.

Задушете в автоклав у дома: има ли някакъв смисъл?

Консерви от месо консумират 30% от населението на страната ни и производството им надвишава 500 милиона конвенционални кутии. В търговската мрежа можете да намерите до 100 имена на яхния. Продуктът е произведен от говеждо, свинско, птиче, заешко, отрасъл, карантия. Приготвя се в собствен сок, с добавка на сосове, зърнени храни, зеленчуци или под формата на пастети.

За хранителната промишленост има определени GOSTs и спецификации, които определят допустимото съдържание на задушено. Продуктът от най-висок и първи клас трябва да съдържа не по-малко от 54-56% от естественото месо (тегло на парчета от около 30 g), дафинов лист, черен пипер и сол. В допълнение, съдържанието не е повече от 17% мазнини. Консервирани от 3 до 6 години.

Други видове продукти могат да се произвеждат от по-малко качествени компоненти:

• Пресовано месо;

• странични продукти;

• подрязване;

• раздробени вени, хрущяли, кожи;

• соеви зърна.

Те включват също хранителни добавки, аромати. При внесените продукти месото често замества месото и натриевият нитрит се използва като консервант, който дава естествен цвят и удължава срока на годност. За местните производители съществуват ограничения за употребата на тази добавка, но въпреки това безскрупулната употреба е неконтролирана.

Въпреки изобилието от консервирани храни в резултат на проведените проучвания на 14 вътрешни производствени мостри, 10 не са преминали теста за качество. Това е отговорът, има ли някакъв смисъл в подготовката на дома. Процесът е особено полезен за онези, които имат собствено дъщерно земеделие. Остава само да се научи как да се приготви яхния в автоклав у дома.

Автоклавирана яхния в дома: технология и рецепти

Автоклав - агрегатът, който се използва за стерилизация. Използва се в медицината за обработка на инструменти, автомобилната индустрия за получаване на дестилирана вода за акумулатори и в други сфери на човешката дейност. Като устройство за домашно консервиране, то започва да се използва през 60-те години на миналия век.

Инсталацията изглежда като метален съд. На неговия херметически затворен капак е прикрепен фитинг за впръскване на въздух, манометър, с който се следи налягането и термометър, показващ температурата в устройството.

Принцип действия: Устройството се зарежда, бързо се загрява до определена температура - около 120 градуса и получава консервиране при постоянно налягане (4-5 атмосфери). Опростеността на устройството ви позволява да го направите сами, например, от газов цилиндър.

Агрегатите, произвеждани от производителите, се различават:

• обемът на кораба - от 20 до 46 литра;

• методи за отопление - газ, електрически, за открит огън;

• конструктивни характеристики - хоризонтално и вертикално натоварване, с термометър на показалеца, електронно управляващо устройство и други устройства;

• материал за производство - алуминий, хранителна стомана.

Как се задушава в автоклав у дома?

Класическа технология за всяко месо:

1. Подготовка на месото. Не се препоръчва използването на замразени храни. Прясното свинско месо, овнешкото, говеждото месо са нарязани по такъв начин, че е удобно да се поставят в кутии. В същото време, месото се взема от различни части на трупа, мозъчните кости се отстраняват, ребрата се нарязват на части. Птицата е изкормена и кожата е отстранена. Можете да готвите с кости. Ако няма достатъчно мазнини, както се случва в заек или говеждо месо, добавяме го допълнително, защото без тази консервирана храна няма да се съхранява дълго.

2. Моите банки, капаци и ги инспектирайте за ръжда, чипове и други дефекти.

3. Във всеки буркан поставяме дафинов лист (или половин), няколко грах черен и сладко ароматизиран пипер, сол и подправки според рецептата.

4. Поставете месото така, че няколко сантиметра да останат в горната част на контейнера. Изсипете заготовки отгоре с мазнина или бульон.

5. Свиваме капачките, поставяме ги в автоклава и изливаме вода, така че да покриват напълно кутиите.

6. Затегнете плътно капачката на автоклава и започнете да изпомпвате налягането до 1,5-2 атмосфери, за да не откъсвате капаците в бурканите. След 30 минути автоклавът се загрява до 120 градуса. При този режим налягането може да достигне 4-5 атмосфери. Автоклавът при 120 градуса трябва да работи за около 20 минути. След това започнете процеса на охлаждане до 30 градуса, като същевременно контролирате налягането! Не го пускайте, за да няма капка, а банките не експлодират.

7. След охлаждане постепенно намалете налягането до 0. Отворете капака на автоклава. Изваждаме кутиите след пълно охлаждане!

8. Избършете сухата повърхност, завъртете контейнера върху капака, за да позволите мазнините да се издигнат до повърхността. След желените банки. ние го слагаме на хладно място.

Това е основната рецепта, което предполага как да се задушава в автоклав у дома. Разнообразяване на вкуса на продукта любимите ви подправки, предварително мариновани. Например, пилешка консервирана храна се получава по изключение, ако парчетата са предварително мариновани в горчица. Ако не искате за дългосрочно съхранение, тогава можете да поставите моркови и лук. Всички зеленчуци се нанасят в сурова форма и се изсипват заедно с месото с малко количество бульон. Можете да пре-

Можете да готвите задушено с всички гроздове, Най-често се използват ориз, елда, перлен ечемик. Например, за пиле с ориз, ще ви трябва масло, сол, лук, моркови, чушки, бульон. Части от пържени масла в растително масло. Оризът се вари в продължение на 10 минути и се комбинира с масло. Зеленчуците се нарязват на парчета и се смесват с основните съставки. Целият детайл е изложен на кутии, излят горещ бульон. Времето на престой в автоклава е около 30 минути при 120 градуса.

Много вкусно се превръща в патица в Адиге, От една патица до 2,5 кг листа 4-5 кутии от 0,5 литра готов продукт. Нарежете пилето на парчета и налейте дресинга, приготвен от лук и червен пипер. Съставките се пързалят с вода, брашно, чесън и мазнина. Сол на вкус. Банките се търкалят и се поставят в автоклав при 120 градуса за 30 минути. Вместо патица, можете да вземете пиле. Ако старата птица е задушена, времето за готвене се увеличава.

Всички рецепти, като приготвяне на задушено в автоклав у дома - това е място за импровизация.

Автоматично задушаване в дома: причини за провал

Технологията на готвене на консерви месо е съвсем проста. Проблемите често се случват поради неспазването му. Какво може да се случи и как да го избегнете:

• недостатъчно сочно месо. Това се случва поради липсата на мазнини. За да се избегне това, е необходимо да се запазят само пресните продукти и допълнително да се добави свинско, костно или подкожно мазнини;

• задушете в овесена каша. Възникват, когато продуктите от магазина се използват като суровини. Никога не правете консерви от столове или замразено месо;

• продуктът е горчив. Този вкус дава дафинов лист, който се съхранява повече от година. За да направите отметка на яхтата, трябва да изберете маслинови листа и да ги сложите в малки количества;

• След като капакът е приготвен, той обвива контейнерите. Това се дължи на факта, че преди нагряването на налягането в автоклава е над 4 атмосфери. Трябва да се внимава да се наблюдава натиска;

• капакът е напомпан. Това може да се дължи на няколко причини. Банката беше извадена от автоклава, без да чака, докато не се охлади. Напълнете го с празен прах нагоре, като не оставяте празнина на 2-3 см. Съблюдавайте процеса и нямате проблеми.

Мнозина съветват, преди да поставят месото леко запържва, така че да няма видима кръв. В противен случай по време на приготвянето могат да се образуват люспи, което в известна степен влошава вида на консервираната храна. Но това е въпрос на вкус и не оказва влияние върху качеството на приготвената яхния. В долната част на бурканчетата се препоръчва поставянето на малки кости. Те ще дадат желеобразна консистенция на течността. Всички подправки и сол се добавят към вкуса директно в месото, което се съхранява в кутии след преработката.

Малка единица е достатъчна за домашна употреба. По-добре е начинаещите да правят тестова партида за няколко кутии. Всички контейнери трябва да са на една и съща височина. Ако автоклавът не се напълни напълно, водата е необходима само за 2/3 от неговия обем.

За да сте сигурни, че автоклавът не ви е оставил надолу, трябва да следите внимателно работата му, да предотвратите натрупването на натиск, да контролирате температурния режим (не повече от 120 градуса), следвайте инструкциите в ръководството за експлоатация. И ще получите качествен продукт от собствената си подготовка.

Share:
Comments