Бяс по кучета: как да се определи болестта при животно?

Бяс е болест, която засяга нервната система на животно. Тя е вирусна и винаги завършва за заразени кучета чрез смърт. Домашен любимец може да бъде предаден след контакт с диво животно (например с бяс, носещ лисица или миеща мечка) или от други заразени скитни роднини.

Болестта не се излекува, така че засегнатите индивиди трябва незабавно да бъдат елиминирани. Това ще предотврати разпространението на болестта.

Обща информация за бяса и неговата етиология

Болестта се инициира от невротропен вирус, принадлежащ към семейството на рабдовирус. Вирусът може да се разпространява (циркулира в естествена среда за животни) и да се фиксира (с помощта на него се получават ваксини против бяс). Той бързо губи своята активност при високи температури, но има устойчивост на ниски температури. Той се унищожава от лизол и хлорамин (техните 3% разтвори).

"Бяс" означава зоонотични инфекции, чийто източник са дивите животни. Такива хищници включват лисици, вълци, скункс, чакали, прилепи, монгоози. Те могат да предадат вируса на вашия домашен любимец чрез ухапване или слюнка на лигавицата (което е по-рядък случай).

Инкубационный период

Продължителността на инкубационния период е повлияна от локализирането на ухапването: колкото по-близо е до главата, толкова по-къса е тя. Така че продължителността му може да отнеме от 10 дни до 3 месеца. Случаите на инкубационния период не могат да бъдат изключени за около година или повече.

Тя се характеризира с наличието на патогена в района на неговото влизане и постепенното проникване в мозъка. По време на инкубационния период, бясът при кучета не показва никакви симптоми, така че те могат да бъдат забелязани само ако заболяването прогресира.

Симптомите на различните форми на заболяването

Има пет различни форми на бяс, които се появяват след изтичането на инкубационния период: насилствен (има три етапа на прогресия), тих, повтарящ се, абортен (официално има само няколко случая на тази форма) и атипичен. Всеки от тях се характеризира със своите симптоми.

Насилствена форма на бяс

Това е най-често срещаното и продължава по три етапа:

1Продромальная стадия трае три дни. Животното има бавно, апатично състояние, в което или той търси изолирано кътче и престава да реагира, или показва необичайна глъчка. По това време кучето е особено заразно, тъй като нивото на изолиране на вируса е много високо. Зад него може да се наблюдава захващане на въздуха през устата, трудно се преглъщат движенията, започва да тече содол.

2Маниакальная стадия отнема същото време. Тя е придружена от агресивно поведение на домашния любимец спрямо собственика, яростно захващане на устата с нежелани предмети. На този етап слюноотделянето е особено засилено, превръщайки се в пяна. Настроението на кучето е променливо: от агресивно поведение, то може рязко да се превърне в апатично и обратно.

3 Паралитическая стадия е окончателно. И резултатът от него винаги е смъртоносен. Продължава до една седмица, характеризираща се с пълна парализа на задните крайници на кучето. Животното вече не може да пие и да яде, в крайна сметка да попадне в кома и да умре.

Тиха форма на бяс

Тя също се среща често и продължава с добър апетит към кучето, тя не отказва да пие, но става трудно да преглътне. Агресията не се наблюдава, но има координационни проблеми - животното се движи несигурно, като зашеметяващо. Drooling е много активен, кучето започва да се грижи елементи с негодни за консумация характер. След няколко дни задните крака са парализирани, фаринкса. Долната челюст също се изхвърля. Смъртта настъпва 3-5 дни след края на инкубационния период.

Възстановима форма на бяс

С обратната форма симптомите на бяс при кучета са с пароксизма. Една ярка проява на болестта възниква в много агресивна форма, но след това изчезва, връщайки се обратно в засилена форма. До смърт тези пристъпи могат да траят няколко дни, но има случаи, когато животът има прекъсване между следващата атака, която отнема седмици.

Абортивная форма бешенства

Тя се среща по-рядко от всички останали, така че все още не е напълно разбрана. По друг начин, това може да се нарече чудо, защото самата болест се оттегля вече във втория етап на прогресията. Само няколко от тези ситуации са официално регистрирани.

Атипичная форма бешенства

Атипичната форма трае много дълго - от 3 до 6 месеца. Кучето става по-слабо, симптомите на състоянието му са напълно нехарактерни за най-честите признаци на бяс. Те са по-скоро като гастроентерит - кучето страда от диария и често сълзи. Тя е изтощена и в крайна сметка умира.

Как да определите бяс в куче

Основните симптоми на бяс при кучета се състоят в неговия вид: сякаш са разредени, слюнката активно се секретира, езикът пада, роговицата става мътна, зениците на очите са насочени неравномерно. Следващият ход на заболяването парализира задните крака, след като сърцето и дихателните мускули причиняват смърт.

За точна диагноза е важно да се разграничи бяс от нервната форма на мръсотията (в този случай се появяват парализа и епилептични припадъци, но долната челюст никога не е парализирана), енцефалит, болестта на Ауески (има сърбеж и надраскване, а агресията се проявява само във връзка с чужди предмети и животни , но не и за хората).

Предотвратяване на болестта

Тъй като бяс е неизлечим, единственият начин да спасиш домашния любимец е своевременната ваксинация. Първата ваксина против бяс се прилага на кученце на възраст 3 или 6 месеца (когато зъбите вече са се променили). Процедурата трябва да се повтаря ежегодно, а времето на нейното поведение трябва да е същото. Сега ваксинацията може да се извърши от държавната ветеринарна станция на свободна основа.

Бяс е много опасно заболяване за кучета, което може да ви лиши от домашен любимец. Затова не допускайте контакт между него и дивите или бездомни животни. Това ще спаси кучето и вас от допълнителни усложнения.

Share:
Comments