25 февруари: какви са празниците днес. събития, рождени дни

Празници на 25 февруари

Национален празник на Кувейт

На 25 февруари в Кувейт се празнува националният ден на Кувейт. Този празник е основан в чест на коронацията на емира и създаването на независима държава. До 1961 г. Великобритания "покровителства" Кувейт, а след това Ирак се опитва да получи контрол над страната. Днешният Кувейт развива отношенията си с други държави и укрепва сътрудничеството с тях. Всички спорове, които страната иска да разреши само с мирни средства.

Празникът се празнува весело и шумно: фолклорни празници, митинги, шоу, фойерверки запълват празничните улици на градовете. Жителите се обличат с национални дрехи, взимат под ръка много флагове и знамена. На този ден стана традиция да се посети.

Роден е на Auguste Renoir

(25 февруари 1841 г. - 2 декември 1919 г.), импресионист

Импресията на френски означава "впечатление". Картините на Огюст Реноар, като импресионистки художник, наистина правят незаличимо впечатление. Художникът чудесно успя да предаде нюансите на настроението и героите на моделите си. "Чадърите", "Падналото заспало", "Момичето на пианото", "Сена до Асниер" - тези картини си заслужава да се разгледат.

25 февруари в националния календар

Алексей риба

На 25 февруари православието почита митрополит Алекси. Според знаците за Алексия, сняг започва да се стопи и рибата ухапе добре. Следователно на 25 февруари бяха приготвени рибни ястия. Основното ястие на масата става пай. Казано е, че тази дума идва от глагола "stretch". Пити се сервират в бульон и по време на храненето бульонът се изсипва директно в тортата, в която остава отвор. За да се напълни бульонът в тортата, тази дупка трябваше да се разтегли.

Селяните вярваха, че е необходимо да се извлекат семена от зърнени семена на Алексис. В този случай те ще дадат изобилна реколта. По същия начин, преждата също се изважда от хижата, защото замръзналите нишки стават по-гладки.

Що се отнася до времето, се смяташе, че колкото по-студено ще бъде за Алексия, толкова по-топло ще бъде през март.

Исторически събития на 25 февруари

25 февруари 1721 г., създаването на синода

На руски език "синод" означава среща на епископи за решаване на делата на догмата. Първият постоянен синод в руската църква е основан от Петър I и е смятан за държавен орган на църковната администрация. До 1917 г. синодът работи без примат. Първият патриарх се казваше Тихон. Настоящият Светия Синод остава върховният управителен орган.

25 февруари 1836 г., рожден ден на колт

Който действително е измислил автоматичния револвер е за някои неизвестни. Някои вярват, че тя е самоделно Colt, Pearson и други я измислили англичанин Чарлз бягат, а други смятат, че в края на краищата това е Колт. Патентът за изобретението е издаден на 25 февруари на Самуел Колт. Рейнджърс веднага оценени истинската револвера, а няколко дни по-късно Колт отворени неговото производство. Моделът първо се нарича "Paterson", а след това "Тексас". След шест години предприятието е фалирало, но е възобновявало дейността си още през 1847 г. нов модел револверът беше наречен "Уокър пистолет" и хареса не само на американците.

25 февруари 1837 г., Томас Дейвънпорт получава патент за използването на магнит

През 1835 г. на 25 февруари Томас Дейвънпорт направи първия електромагнитен двигател. Той го инсталира на играчка локомотив и показа на публиката модела на железопътния транспорт. Само две години по-късно Томас е могъл да патентова своето изобретение. Той откри работилницата си и започна да търси инвеститори. По този начин Давенпот се запознал със Самюъл Морс. Тогава Томас отваря вестника си и използва машина с електрически мотор за отпечатване. За съжаление, Дейвънпорт и живее до широко осиновяване в живота на своето изобретение.

25 февруари 1977 г., пожар в хотел "Русия"

Хотел Rossiya в Москва е най-големият в Европа. На 25 февруари вечерта се появи огън, който покрива няколко етажа. Бяха предприети спешни мерки за гасене: допълнителни стълби, резервоари за вода, водни бъчви, автопомпи и друго специално противопожарно оборудване. Възможно е да се спестят повече от 1000 души. Но още 43 души са умрели.

25 февруари са родени

Веселод Санаев (25 февруари 1912 г. - 26 януари 1996 г.), народен художник на СССР

Веселод Санаев известен широкому кругу зрителей своими работами в кинематографе. Он играл и положительных персонажей, и отрицательных. Все образы, созданные замечательным актером полны жизни и правдоподобности. Майор Зорин, полковник Лукин, анархист Сиплый и Гомозов, да всех ролей и не перечесть. При просмотре фильмов зрители забывали, что это всего лишь актерская игра, они считали, что это настоящие, живые люди. Веселод Санаев получил звание Народного артиста и награжден орденом Трудового Красного Знамени.

Карло Гольдони (25 февруари 1707 - 6 февруари 1793 г.), драматургът

Карло Голдони, "Италиански молиер", блестящ комедиен драматург, написал много пиеси, изпълнени с хубав хумор. През целия си живот създал повече от 60 комедии. Въпреки че сюжетът на неговите пиеси е далеч от настоящето, с голямо удоволствие гледаме и се смеем на приключенията на героите Голдони.

Джордж Харрисон (25 февруари 1943 - 29 ноември 2001 г.), рок музикант

Известната група "Бийтълс", създадена през 1962 г., включваща Ленън, Харисън, Маккартни и Стар, влиза в историята на рок музиката. В групата Харисън играе, пее и композира песни. Много от хитовете на групата принадлежат на Харисън. През 60-те години той издава соло рекорд, посветен на "индийския" период на творчество. Когато групата се раздели, Харисън продължи да работи сама. Соловите албуми на музиканта и изпълнителя се радват на непроменен успех. Занимавал се е с филмова продукция, имал собствена звукозаписна компания. Харисън е приет в "Рок и рол зала на славата" (посмъртно) и е получил звезда в "Ходот на славата" в Холивуд.

Днес на 25 февруари

Антон

Малката Антоша изглежда като очарователно дете и веднага трябва да отиде в стаята си. Тези качества на характера той ще запази за цял живот. Докато изучава в училище, Антон "ходи" по средата: той не блести със знанието, но не пада за "двойки". Антон-студентът се преобразява пред очите ни: той прави много, той предава изпити перфектно. По време на работа, Антон бързо става професионалист, получава му най-маловажна и сложна работа. Антон може да стане талантлив учен. Антон обича да чете и извлича знания от книгите.

Връзките с жените не винаги се развиват гладко. Антон е твърде импулсивен, чувствата му често имат предимство пред интелекта. Помогнете да изгладите неприятните мигове на очарованието на Антон и неговата доброта. Бракът за Антон е сериозна стъпка, изискваща размисъл и подготовка.

Евгений

Богатото въображение, способността да се решават логическите проблеми и склонността да се научат чужди езици, правят Юджийн първият студент. Неговите другари го уважават и не обичат момичето. Юджийн е склонен към романтични чувства и често идеализира любовницата на сърцето си. Юджин обича да работи, но най-малките трудности ударят земята от краката му и го правят нервен. Евгени лесно постига успех в инженерството и точните науки.

Юджийн е примерен семеен човек, той оценява духовната красота на жената. Юджийн активно помага на жена си: пазарува, прави домашна работа. Не обича да конфликти с близки хора и винаги се опитва да намери компромис. Юджийн не търси лидерство, което се обяснява с голяма толерантност. Той никога не е решил първо да се разведе.

Мария

Машенка е много любезно момиче, тя е прекрасна бавачка на по-малки деца. Лесно да бъдете и нежни, момичето е трудно да преживее грешките, причинени на нея. Тя е в състояние да се изправи за себе си и да учи е много отговорна.

Майката на възрастните излъчва гадене, грижа, топлина. Тя е вярна жена и добра майка. Мария винаги стои настрана от хора близо до нея и няма да ги оскърби. Педагогиката, медицината, бизнеса са най-добрите професии за Мери.

Share:
Comments