Защо трябва да ядете протеини. ти, глад на диета!

Човешкият живот е невъзможен без постоянно снабдяване с хранителни вещества. За пълноценна работа нашето тяло се нуждае от протеини, мазнини и въглехидрати. Особено важно за нас е протеинът, който е както хранителен, така и строителният материал за организма, без това нашето съществуване изобщо не е възможно.

Протеините, които са част от тъканите, органите и дори костите, също произвеждат ензими и те на свой ред "задействат" всички процеси в тялото. Включително процес на изгаряне на мазнини.

Протеинови продукти

Защо човек се нуждае от протеин?

Липсата на протеин има лошо въздействие върху здравето и външния вид. Момичетата, които в стремежа си към глад и хармония се лишават от протеин, са застрашени от чести настинки, лоша кожа, падащи коси и слаби мускули.

Това обаче не означава, че трябва да ядете всеки ден половин килограм месо и десетки яйца. Излишният прием на протеини е също толкова вреден, колкото и дефицита му. Излишният протеин уврежда здравето на бъбреците и черния дроб, което води до отравяне на тялото с продуктите на гниене. Така че помнете - всичко е добро в умереност.

Източници на протеин

По произход протеините се разделят на животни и растения. Почти всички продукти от животински произход, използвани за храна, са богати на протеини - всички видове месо, пиле и други домашни птици, риба, морски дарове, яйца, мляко, сирене, извара. Сред растителните храни с високо съдържание на протеини могат да се хранят с бобови растения, зърнени храни и ядки.

Колко да се мотае в грамове?

Определете приблизителното количество протеин не е толкова трудно - това е равно на теглото ви, т.е. за жена, която тежи 60 кг - това е 60 грама протеин на ден. По време на бременност и кърмене, с повишен физически и емоционален стрес, възстановяване от заболяване и др. протеинът се нуждае повече - до 1,5-2 g на 1 кг тегло.

Например, мога да кажа, че 1 варено яйце ни дава около 5 грама протеин, толкова, колкото получаваме с чаша мляко или ферментирал млечен продукт, няколко парчета сирене - около 10 грама протеин. В 100 грама протеини с ниско съдържание на мазнини месо около 18-20 грама, в 100 грама извара - 16-18.

В същото време официалната медицина вярва, че повече от половината протеини трябва да са от животински произход. Вегетарианците ще спорят с това, но факт е, че протеинът се абсорбира много по-добре от храната за животни, отколкото от зеленчуците. И червеното месо е традиционен източник на желязо, изключително необходимо за жените. Растителни протеини - житни и ядки също са много полезни.

Ако не сте вегетарианец, комбинирайте различни видове протеинови храни, така че тялото да получава всички необходими вещества за него.

Как да използвате протеин?

За да получите протеинова норма, не е достатъчно просто да ядете, важно е да го направите правилно. Цялото количество протеин, което трябва да получите в един ден, се препоръчва да бъде разделено на порции наведнъж - от 10 до 30 г протеин (счита се, че "таванът" е 40 грама наведнъж, но за една жена това едва ли е възможно).

Например 10-15 грама за закуска (варено яйце, овесена каша с мляко и парче сирене), 5 грама - за закуска в средата сутрин и втора закуска (чаша кисело мляко, шепа ядки), 25 грама - за обяд (месо, пиле или риба плюс гарнитура от елда, ориз и т.н.), около 15 грама за вечеря (риба, извара, сирене).

Протеинът харесва компанията на не-скорбялни зеленчуци, богати на витамини С, като салата, черен пипер, краставици, домати, зеленчуци. Полезно е водата да се напоява с лимонов сок.

Протеин за отслабване

Протеини + зеленчуци, така че можете да опишете накратко цялата съществуваща протеинова диета. Отхвърляте хляб, тестени изделия, захар и ориз и ядете само белтъчини, пилешки гърди, риба, извара и не-скорбялни зеленчуци. И започвате да отслабвате. Това не е много здравословна рецепта, но като принцип, като общ вектор, може да се използва. По-малко въглехидрати и мазнини, повече протеини и зеленчуци - това е накратко диетата на тънък човек.

Ако искате да отслабнете, количеството протеини с ниско съдържание на мазнини в диетата трябва да се увеличи и общото съдържание на калории да се намали чрез ограничаване на мазни храни, сладки и други "леки въглехидрати".

Share:
Comments