Животът в близост до магистрали увеличава риска от аутизъм

Животът на пътя с интензивен трафик може да увеличи риска от аутизъм при деца 2 или дори 3 пъти поради замърсената околна среда, предупреждават калифорнийски учени. Те открили, че въздухът, в който високите концентрации съдържат вредни вещества, отделяни от движението на автомобили, оказва пряко и значително влияние върху мозъка на децата в утробата или е на възраст от 1 година.

Проучването се основава на задълбочен анализ от специалисти на данни за 279 деца с аутизъм и 245, които изобщо не разполагат с тях. За да се оцени нивото на излагане на вредни вещества, излизащи от ауспусите на автомобили, учените използваха материали от Американската агенция за опазване на околната среда. Това даде възможност за най-точното определяне на замърсяването на въздуха в определени райони.

След обработването на информацията изследователите установиха, че през първата година от живота си децата, живеещи в къщи близо до големи магистрали, са били подложени на аутизъм 3 пъти по-често от тези, които са живели далеч от пътищата. Двойният риск от аутизъм е открит при онези деца, чиито майки живеят близо до големи магистрали по време на бременността, до раждането си.

"Главно аутизмът е свързан с човешки гени, но вредните вещества във въздуха могат да допринесат за развитието на болестта", обяснява д-р Хедър Улф, старши лекар в Медицинското училище "Кек" в Университета в Южна Калифорния. Той добавя: "Знаехме дълго време, че замърсеният въздух засяга белите дробове негативно, но дори не знаеха за способността му да повлияе на мозъка."

Share:
Comments