Учените са открили ключ към безплодието или как да

Туморите са един от най-честите проблеми, причинени от прекомерното освобождаване на хормона пролактин. Жените с този проблем страдат от хронично безплодие, дължащо се на ановулация, т.е. нарушение на овулацията. Сега, благодарение на работата на френските изследователи от INSERM центъра, те имат надежда. В експериментите, проведени с мишки, беше намерен механизмът на хиперпролактинемичните промени, които повлияха върху тяхното възпроизводство.

Хиперпролактинемията, една от основните причини за неуспеха на овулацията, също носи отговорност за менструални нередности и безплодие. Преди това се смяташе, че в резултат на повишаване на нивата на пролактин, работата на един от най-важните хормони, засягащи възпроизводството и плодовитостта на гадолиберин (GnRH), е нарушена.

Учените са установили, че пролактин има само косвен ефект върху GnRH. Установено е, че пролактин практически инхибира секрецията на неврони, които се намират над GnRH невроните и които осигуряват пълното им функциониране. Тези неврони екскретират неврохормона циспептин, който помага да се запази способността за оплождане.

При мишки хиперпролактинемата инхибира секрецията на циспептин и чрез предотвратяване на отделянето на GnRH практически блокира цикличността на яйчниковата функция. Учените вярват, че с въвеждането на циспептин, секрецията на GnRH може да бъде възстановена и, въпреки хиперпролактинемията, да започне отново овариалната циклична работа на яйчниците.

Това патофизиологично откритие открива пътя към създаването на оригинален метод на лечение, един вид терапевтична алтернатива за пациенти, които не са имунизирани срещу наркотиците.

Share:
Comments