Родители: е необходимо да се намесва правилно в кавгите

Конфликтите между братя и сестри често водят до депресия и безпокойство, но родителите могат да защитят психичното здраве на децата си, като създават "вътрешни правила", казват експертите.

Изследователите са изучили 145 двойки братя и сестри предимно от европейско-американски семейства от средната класа през годината. Средната възраст на децата е била 15 и 12 години. Юношите бяха помолени да преценят различни теми за евентуален конфликт и да отбележат честотата и интензивността на кавгите.

Картите бяха разделени на две категории: нарушаване на личното пространство и конфликти за справедливост и равенство. След това проучването изследва връзката между караници и съобщения на подрастващите за депресивно настроение, безпокойство и самоуважение след една година.

"Резултатите ни показват, че конфликтите за нарушаването на личното пространство и притежаването на определени неща са свързани с по-голямо безпокойство и ниско самочувствие година по-късно", казва Никол Кампионе-Бар, асистент по психология в Университета в Мисури.

Въпреки че родителите често са склонни да се намесват като арбитри, предишни изследвания показват, че родителската намеса в юношеските конфликти може да има лоши последици. Въпреки това родителите не трябва да позволяват подчинената позиция на едно от децата.

Най-добрият начин да разрешите кавгите и да не бъдете предубедени е да установите някои вътрешни правила, например, "почукайте, преди да влезете в стаята на вашия брат или сестра".

Графикът за домакинска работа и редът, по който се използват компютрите, ще спомогнат за намаляване на конфликтите по отношение на собствения капитал.

Силните и здрави взаимоотношения в семейството са изключително важни в по-късния живот. Например има неща, които хората казват на своите братя и сестри, но никога не казват на своите родители, дори на приятели.

Share:
Comments