Общи митове за акнето

Акнето се счита за най-неприятният външен вид - това е мнение на 80% от анкетираните по време на психологическото проучване на юношите. Неправилното или недостатъчно излекуване на младото акне може да доведе до насищане на кожата и грозни белези след това. Има много митове за основната причина за акне и обостряне на акнето, повечето от които вече са били опровергани от лекарите.

Миф №1. Секс

Когато момиче или млад мъж започне да живее сексуално, те почти веднага се излекуват от обриви. За съжаление, това е просто приказка за учениците от гимназията. В действителност, акнето не е свързано с броя на сексуалните партньори, броя или редовността на контактите с противоположния пол. Но женските цикли имат ефект върху обострянето на акне от пет до седем дни преди началото на менструацията.

Мит номер 2. хигиена

Акнето се появява независимо от това колко често и с какво се почиства лицето. Освен това, твърде агресивното измиване и употребата на алкохолни лосиони могат да изсушат кожата, да унищожат естествената й защита и да предизвикат само "цъфтеж" на обриви, сърбеж и лющене. Стандарт за проблемна кожа - почистване на лицето два пъти дневно със специални леки средства с противовъзпалителни добавки.

Мит номер 3. Захранване

Без шоколад, без портокали, без яйца, може да предизвика акне. Но ако след като сте яли определени храни, остра реакция на кожата и увеличаване на обривите са забелязани, би било разумно да преразгледате вашата диета и да подложите на медицински тест за алергени.

Мит номер 4. Слънцето

Слънцето, независимо дали е било получено в солариум или на брега на топло море, прави акнето по-малко видимо, но не ги излекува докрай. Освен това, ултравиолетовото лъчение допринася за блокирането на мастните жлези и появата на комедони. Прекомерното слънчево къпане може също така да намали естествения имунитет на кожата и да позволи инфекцията да се разпространи без отметки.

Мит номер 5. стрес

Мнозина се съгласяват, че акнето не е най-приятното нещо, което можете да видите на лицето си. Не е необходимо обаче да попадате в депресия. Може би прекомерно нервно напрежение и не се отразява на количеството на обриви, но обвинението на положителни емоции и положително отношение със сигурност ще помогне бързо да се отървете от акне.

Текст: Валентина Шмидова

Share:
Comments