Най-често срещаните страхове на бременните жени

Ако сте бременна или планирате да станете майка в близко бъдеще, първо трябва да се запознаете с най-разпространените страхове, които рано или късно се появяват при бременни жени. Ще бъде полезно също така да научите за различните страхове и предразсъдъци на близките ви хора, които заедно с вас ще чакат това радостно събитие - появата на бебе.

Какви са бъдещите майки, които се страхуват?

1. Страхът от антибиотици и други лекарства без съмнение е най-разпространеният страх от бременни жени. Почти всички жени са убедени, че е възможно да причинят непоправима вреда на бебето, ако приемат различни лекарства, докато са бременни. В много отношения те са прави - някои лекарства имат тератогенен (увреждащ микробите) ефект и могат значително да повлияят на здравето на нероденото дете. Но трябва да се помни, че понякога болестта носи много повече вреда, отколкото наркотици. Също така, трябва да сте наясно, че наркотиците, които са доказани отрицателни, не са били предписани от никого.

2. Страх от самото раждане. По принцип страхът от раждане се свързва с няколко причини: страх от болка, усложнения и раждаемост. По-често страхът от раждането произтича от ужасните истории на "всезнаещите" приятели и "благодетелите", а понякога и самите лекари не умишлено "сплашват" бъдещите си майки. Бременните не трябва да слушат и, най-важното, да вярват на всички тези истории.

За да могат бременните жени да се чувстват уверени, им се препоръчва да преминат специална психологическа подготовка, да описват какви знаци предхождат доставката, какво да правят и как да се справят със страха. Ако нямате възможност да посещавате такива курсове, винаги трябва да зададете всички въпроси, които ви засягат от вашия акушер-гинеколог. Най-вероятно повечето страхове ще се разпръснат.

3. Страхът да не се стигне до края на мандата и да се загуби нероденото бебе също е доста често срещано. Освен това не зависи от това дали жената ражда по-рано или не, независимо дали е била успешна работа или всички са завършили със спонтанен аборт. Някъде, нещо паднало, нещо се разболяло: по правило това е достатъчно за бременните жени да се уплашат и да се паникьосат. Всъщност, вероятността да възникне спонтанен аборт е много малка, ако бременната не принадлежи към определена рискова група. Трябва да знаете, че вероятността от спонтанен аборт има очевидни признаци: кървене и силна болка в корема. Ето защо, не се притеснявайте незабавно при появата на някакво малко неудобно.

Как да се справяме с страховете?

Първо трябва да решите кое е най-страшното от вас. По правило бъдещите майки нямат никакви изключителни страхове и всички отговори на въпросите от интерес могат лесно да бъдат намерени в много списания и ръководства за жени за бременни жени. Като прочетете колкото е възможно повече информация за това, което наистина ви е грижа, можете да разберете дали вашите преживявания са суетни или не.

Ако не оставяте мисълта, че нещо ще се случи с бебето ви, тогава ще бъде най-добре да се подложите на допълнителни изпити, така да се каже, да проверите всички факти.

Не пазете страховете си в себе си - те трябва да споделят: с лекар, психолог, съпруг, приятелки. Роднини и роднини със сигурност ще могат да ви помогнат и да ви успокоят, като вдигнете правилните думи.

Share:
Comments