На каква възраст може да се даде на детето банан и бананово

Бебето расте и вече му липсва майчиното мляко или адаптиращата смес, а след това е необходимо да се въведе примамката.

Но кога може едно дете да получи банан?

Бананите отдавна са престанали да бъдат необичаен плод.

Има добри вкусови качества, богат набор от витамини, високо съдържание на хранителни вещества, широка наличност, бърза смилаемост в тялото и хипоалергенност.

Но кога може едно дете да има банан и колко банани може да има едно дете в един ден?

На каква възраст може да се даде на детето банан под формата на допълнителни храни?

Правилното и своевременно въвеждане на допълнителни храни е от голямо значение, тъй като до голяма степен зависи от здравето и развитието на детето. Обикновено лекарите препоръчват да се въведат допълващи храни с половин година. Ако детето е тънко, страда от анемия, лекарят може да позволи примамката да бъде дадена месец по-рано. Експертите ви съветват да започнете да примамвате със зеленчукови ястия. В противен случай опитайте вкуса на сладкото плодово бебе, тогава няма да има никакви зеленчуци.

Когато едно дете толерира нови храни, можете да влезете в плодове в 7-8 месеца.

Ако обаче бебето е с наднормено тегло, лекарят може да Ви посъветва да отложите въвеждането на банановата диета на по-късен етап, тъй като има много високо съдържание на калории и съдържа много захароза.

Когато бебето бавно набира тегло, тогава като първа допълваща храна трябва да въведете овесена каша.

Следователно на каква възраст детето може да получи банан, не може да се каже недвусмислено. Всичко е индивидуално и зависи от конкретната ситуация.

Колко банани на ден може да има дете

Банан, подобно на всяка друга допълваща храна, бебетата трябва да се прилагат постепенно и на малки порции. Трябва да започнете с 0,5 чаена лъжичка, за предпочитане сутрин, така че през деня да видите дали детето има алергия към непознат продукт. Отначало е желателно да се съхранява дневник за храненето на детето, в който да се отбележи какъв продукт е даден на бебето и каква е реакцията му. Това позволява, ако е необходимо, да се коригира дажбата на бебето. Когато има обриви по кожата на дете или напуснато изпражнение, по-добре е да се откажете от храненето за известно време и да го опитате отново след месец.

Когато няма отрицателна реакция към бананово пюре след 7 дни, можете да му дадете 1 супена лъжица на ден. На едногодишна възраст едно дете може да яде половин банан без да навреди на здравето. В този случай вече не е необходимо плодовете да се привеждат в хомогенно състояние. На 18-годишна възраст на детето може да му се позволи да яде цял банан. На учениците се препоръчва да ядат до 2 банана на ден. Те ще подпомогнат поддържането на умствена и физическа активност.

Това е, колко банани на ден дете може да зависи от възрастта си.

Когато детето може да има банан, под каква форма да го даде за първи път

Разбира се, ако на бебето се даде банан за първи път, тогава пред плодовете трябва да се постигне хомогенна консистенция, само тогава тя ще бъде най-полезна за бебето.

По-лесно е да се използват картофи от картофи. В допълнение, че продуктът в тях има хомогенна консистенция, те също така въвеждат някои витамини и те са удобни за употреба извън дома. Ето защо магазинът за плодове е идеалната примамка, която не се нуждае от варене.

Когато купувате пюре, не забравяйте да обърнете внимание на датата на производство и датата на изтичане. По-добре е краят да бъде взет в стъклен буркан, който допълнително е покрит със специален брандиран филм. Такава опаковка е по-трудна за изработка.

Банановото пюре може да бъде направено сами. Плодовете трябва да са узрели, кората е жълта без тъмни петна. Когато купувате зелен банан, задръжте го за 2 дни при стайна температура и то ще узрее. Не можете да съхранявате банани в хладилника, защото заради това те почерняват.

Плодът на плода трябва да се измие добре и да се отстрани с останалите бели надлъжни ленти. Ако тези условия не са изпълнени, ползите от такъв продукт може да са доста съмнителни.

Самата бананова пюре може да се приготви по различни начини. Например, можете да смилате плода с блендер или да го изпечете. И можете да използвате чиста и гладеща марля, за да направите картофено пюре. Банан се нарязва на малки парченца, обвива се в 3-4 слоя марля и бавно започва да се стиска. По този начин можете да получите пюре с меко пюре.

Ако картофените пюрета са твърде дебели, може да се добави малко мляко, което само ще подобри полезните качества на такива допълващи се храни. В по-напреднала възраст, когато детето ще получи разрешение за производство на кисело мляко, картофите с банан могат да се комбинират с тях.

Когато детето може да има банан, ползите от плодовете са неоспорими:

Съдържанието на банани от витамин С не е по-лошо от лимоните. И, както знаем, аскорбиновата киселина повишава имунитета, укрепва стените на кръвоносните съдове.

Има много витамини от група В, които нормализират съня на бебето и обикновено имат положителен ефект върху нервната система на бебето.

В допълнение плодовете съдържат никотинова киселина, токоферол и витамин К.

В допълнение към витамините в бананите има много минерали.

Особено калий, който е необходим за нормалното функциониране на сърдечния мускул.

Плодът е богат на желязо, магнезий и флуорид.

Магнезият има седативен ефект.

Флуоридът участва в образуването на зъби.

Желязото предотвратява развитието на анемия.

Когато нишестето се разгражда в банани, глюкозата се освобождава, което дава енергия на бебето.

Плодът съдържа пектин, който има фиксиращ ефект и помага за отстраняване на токсините от тялото. Пектинът е включен в някои антидиарийни лекарства за деца.

Поради това бананово пюре може да се използва за нормализиране на изпражненията при деца с диария. Но това се отнася само за узрелите банани. При неузрели плодове пектинът е малък, но много нишесте, което има слаб ефект.

Когато майката знае от каква възраст е възможно да даде банан на детето и как да го прави правилно, тя може да диверсифицира диетата на бебето и да го храни с полезен продукт, така че бебето да стане силно и здраво.

Share:
Comments