Киселини по време на бременност

Дори и тези жени, които преди бременност знаеха за киселини само от слухове, сега, най-вероятно, е необходимо да се опознаем по-добре. Според статистиката, за всеки даден период на бременност от този неприятен феномен страдат три бъдещи майки от четири. Защо бременността причинява киселини и има ли някакви ефективни начини да се справите с нея?

Причини за киселини по време на бременност

Усещането за киселини се свързва с хвърляне на съдържанието на стомаха обратно в хранопровода. Тъй като храносмилането на храната в стомаха се случва с участието на киселина, мукозната мембрана на хранопровода се дразни. В устата има остър, кисел вкус, под лъжицата - усещане за парене. Като правило, киселини се появяват веднага след хранене. Най-силните му прояви се наблюдават през втората половина на бременността, когато тя може да смути очакващата майка до няколко часа. Много бременни жени, поради пристъпи на киселини, дори не могат да спят.

Основната причина за киселини в бременни жени са хормоналните промени, които се появяват в тялото на бъдещата майка. На хранопровода се отделя от стомаха специално мускул - сфинктер, които обикновено предотвратява връщането на храна в хранопровода. Въпреки това, в организма на бременните увеличава нивата на хормона прогестерон, който се дължи на релаксация на гладката мускулатура на цялото тяло. Разбира се, по принцип е полезно и необходимо, като по този начин предотвратява напрежение (hypertonus) матката, в което плодът почива. В същото време обаче се отпускат и други гладкомускулни органи, включително сфинктера от стомаха в хранопровода.

Говорейки за причините за киселини, не трябва да забравяме, че постоянно нарастващата матка оказва натиск върху червата, диафрагмата и стомаха, което също допринася за изхвърлянето на съдържанието на стомаха в хранопровода. Киселинността на стомашния сок, която се увеличава под въздействието на хормоните, също увеличава усещането за парене.

Намаляването на феномена на киселини може да се наблюдава през последния месец от бременността, когато тялото, подготвящо се за раждане, намалява производството на прогестерон. В същото време, поради понижаването на корема, натискът върху стомаха намалява. Въпреки това и до този момент е възможно да се облекчи състоянието на бъдещата майка и да се намали чувството за киселини до минимум, ако следвате няколко прости правила.

Как да се справите с киселини по време на бременност

Бременните жени, които страдат от киселини, трябва да се откажат от употребата на антиспазматични средства, тъй като имат свойството да отпускат мускулите на вътрешните органи. Ако лекарят реши, че приемането на такива лекарства е необходимо, тогава той трябва да бъде информиран за атаки при киселини. Може би ще вземе друго лечение.

Като се има предвид, че една от причините за появата на киселини в стомаха е стискането на стомаха, трябва да се откажете от носенето на неща, които затягат корема и кръста. Трябва да се възпрепятства от склоновете, също е по-добре поне половин час след хранене да не се налага да лежи, което също допринася за хвърляне на киселинното съдържание на стомаха в хранопровода.

Избягвайте храни, които дразнят стомашната лигавица и стимулират производството на солна киселина. На първо място, това се отнася до печене, пресен хляб, маслено месо, зеленчуци, твърдо сварени яйца, кисело плодове, плодове и зеленчуци (особено домати), сладолед, черно кафе, газирани напитки, пикантни мариновани ястия и подправки. Не можете да ядете изобилно през нощта, преди майка ви да поеме хоризонтална позиция.

Бременната жена трябва да яде частично и да следи ежедневното изпразване на червата. Сънят трябва да бъде на леглото, чийто главен край е повдигнат с 15-20 см (най-лесният начин да направите това с допълнителни възглавници). Тези, които обичат да спит изключително отстрани, ще се заинтересуват да знаят, че киселините от едната страна винаги се чувстват по-силни от другите. Това зависи от огъването на стомаха.

Киселините често мъчат жената толкова много, че тя търси спасение при вземането на лекарства. Можете да направите това само като се консултирате с Вашия лекар, който ще определи безвреден за бебето средства, които имат обгръщащ и стягащ ефект. Тъй като антиацид (антиациди) означава една бременна жена обикновено е позволено да вземат "маалокс", "fofsfalyugel", "smektu". Приемането им може да бъде едновременно (с появата на киселини) и разбира се, според предписанието на лекаря. Но за да се вземат такива лекарства трябва да се лекуват с повишено внимание. Разбира се, те се неутрализира киселината, но имайте предвид, че стомашните сокове в различните хора имат различна киселинност, което може да се намери само с помощта на специални тестове.

Фолк лекарства срещу киселини по време на бременност

Има народни средства, които имат антиациден ефект: бульони от жълт кантарион, елша, лайка. Добре увити и успокоявате стомаха различни желе или пресен сок от картофи, взети на малки порции. Друго средство за предотвратяване и успокояване на киселините в стомаха е млякото с добавяне на капчица етерично масло от резене (задължително естествено). Можете също така да намалите киселини чрез използване на овесена каша, горски или бадем ядки, настърган моркови, джинджифил.

И накрая, трябва да се помни, че киселините не са опасни за бременността и състоянието на плода, затова се притеснявайте, че бъдещата майка не си заслужава. В крайна сметка основната гаранция за нормалното здравословно състояние на бременната жена и добър резултат от бременността е правилната почивка, балансираната диета и позитивното отношение!

Коментари

Нина Ивановна 03/26/2016 Киселината е неприятно и болезнено нещо. Но след като се консултирате с Вашия лекар, можете да разрешите този проблем. И най-важното - вярвам, промяна на диетата. Елвира 03/26/2016 За да ражда здраво бебе, аз съм готов да страда не само от киселини, но подути устни, подути крака, тегло на слонове. Ако само той подпря краката си и караше с дръжки. Обичам, обичам, обичам !!!! лютиче 03/26/2016 Колко бъдеща майка ще трябва да се движи. Не съм изненадан, че някои дами искат да живеят сами за себе си. Но все пак майчинството е основната цел на жените. дни 03/26/2016 Сърцето ми дойде при мен на шестия месец от бременността. Съветите в статията са реални, те ми помагат. Изглежда по-лесно, понякога използвам народни средства. Витта 03/26/2016 Сърцето ми дойде при мен на шестия месец от бременността. Съветите в статията са реални, те ми помагат. Изглежда по-лесно, понякога използвам народни средства.
Share:
Comments