Капризни обувки: принципи на грижа и съхранение

Най-красивите и модерни обувки, като правило, се различават не просто символ. Как да се грижим за капризни материали, така че любимите ви обувки или скъпите ботуши да продължат дълго?

Лакирани обувки

Противно на популярното вярване, обувките за лакове не са толкова капризни, ако следвате набор от правила.

 • Не носете лакирани ботуши или обувки при критично ниски или високи температури. Покритието ще загуби своята еластичност и пукнатина. Оптималният температурен диапазон е от -5 до +20 градуса.
 • Четката за обувки е най-големият враг на лак. Микро-драскотините, които тя оставя, много скоро водят до факта, че любимата двойка ще загуби блясъка си и ще изглежда много износена. Най-доброто средство за почистване на лак обувки от прах е мека кърпа, леко влажна, ако замърсяването остава върху обувките.
 • За да се грижите за лакови обувки, са необходими специални продукти на базата на ланолин или масла, които се предлагат от всички големи производители. Те ще ви помогнат да поддържате покритието дълго време блестящо и еластично.
 • Не забравяйте, че влагата в обувките за ластична кожа продължава по-дълго, така че внимателно да я изсушава, ако е била изложена на дъжд или потни крака. В противен случай не избягвайте неприятния мирис и деформация на вътрешната подметка.
 • Когато почиствате лакираните обувки за съхранение, опаковайте всяка обувка или обувка в отделна торбичка (или я увийте с кърпа). Това помага да се избегнат драскотини, износване и сушене на обувки.

велур

 • Когато купувате обувки за велур, трябва да си купите специална четка за почистване. Обикновено едната страна има оребрена каучукова повърхност, а другата има къса купчина. С помощта на тази четка можете да почистите няколко прашинки, да се отървете от мазни места и да изтъркате купчина.
 • Сутиените обувки се страхуват от влага - има петна върху нея и при неправилно сушене е възможно деформация. За да избегнете това, използвайте водоотблъскващо импрегниране от велур. Той се прилага само за чисти и сухи обувки и е изключително необходим през зимата и през дъждовните периоди.
 • За разлика от други видове кожа, с мокър велур не можете да премахнете мръсотията - това е "отпечатък" в задника още повече. Необходимо е да изчакате за сушене и след това да изтъркате примеси на четката за велур. В сложни случаи се използва почистващ препарат за пенопласт.
 • За да се върнете към свежия външен вид на велурските обувки, можете да използвате смес от 4 части вода и 1 част амоняк. Прилага се върху обувки, разтрити с четка, натрива се с влажна кърпа. След това повърхността се почиства с четка, потопена в слаб разтвор на оцет (5-7 капки оцет на чаша вода). Това лечение помага за възстановяване на избледнелия цвят на велур.
 • Повдигнете купчината на велурските обувки, като го държите над пара, триене на най-малката nazhdachkoy или широка хартия за пирон. От мазнините се отървете от твърда гума.
 • Комплексните петна (кръв, масло) могат да бъдат отстранени чрез триене с кърпа с няколко капки водороден пероксид или сапунена пяна и след това изплакване с вода. Преди да използвате каквито и да било химикали, тествайте ефекта им върху незабележима област от велур.

Кадифе и сатен

 • Обувките от кадифе, както всеки друг с плат отгоре, се страхуват най-много от влагата. Избягвайте да го носите при дъждовно време или в кал. За да се предотврати развалянето, обувките или кадифените ботуши могат да бъдат третирани с импрегниране, водоотблъскващо. Просто се уверете, че те са подходящи за текстил.
 • Обувките за суха кадифе само на стайна температура, далеч от батериите и слънчевата светлина.
 • Всяко замърсяване от обувки с върховете на тъканите се отстранява само след изсъхване. За почистване използвайте четка с мека купчина.
 • За да премахнете петна и силни замърсители от леки кадифени обувки, можете да използвате леко навлажнен зъб на прах или талк (бебешки прах). Те се поставят върху петна и след изсъхване, четка off. С тъмно кадифе, петна се отстраняват точно като с велур.

Погрижете се правилно за обувките си и това ще ви хареса за дълго време.

Текст: Марина Бондаренко

Share:
Comments