Как да почистите носа на новороденото? възможно ли е да се

Почистването на гърлото за бебе е едно от неприятните за него, но необходимата хигиена. Родителите трябва да овладеят добре техниката, за да доставят на детето възможно най-малко дискомфорт и да не навредят на носа на малкото дете. Обработвайте процеса на почистване с пълна отговорност. Нека разгледаме този въпрос стъпка по стъпка.

Как да почистите носа на новороденото: подготовка

Ще бъде по-удобно, ако мама предварително приготви всичко необходимо за процедурата за почистване на мундщука. Те включват:

• Стерильная вата;

• Растително масло, солен разтвор или варена вода;

• Спонджи;

• Аспиратор и груша при необходимости.

Как да почистите капково за новородено: научете техника

Рядко, какви бебета остават спокойни по време на хигиенните процедури. Обикновено бебето плаче, навежда и обръща глава. Ето защо, вместо памучни пъпки и мачове с обвита памучна вата, е по-добре да използвате фланела. Това ще премахне риска от нараняване на носа на бебето.

Удобно е, ако докато майката почиства капката за новороденото, някой друг ще разсейва бебето, например, с помощта на играчка. Ако няма помощник и сте принудени да управлявате себе си, намерете начин да оправите главата на новороденото. Това може да се направи с безплатна ръка или с обвиване на детето с нещо меко, например, навити кърпи.

Използвайте растително масло, за да почистите носа. Подходящ слънчоглед, за предпочитане предварително стерилизиран. Това елиминира риска от микробна инфекция на уязвимата назална лигавица.

И напротив, не се опитвайте да използвате кърмата като течност за намокряне на флагел (в наше време такъв "полезен" фолк съвет все още е често срещан). Кърмата, използвана не по предназначение, ще служи като благоприятна хранителна среда за патогени.

Процедурата обикновено се извършва по време на сутрешната тоалетна на бебето или след вечерна вана. Не забравяйте, че вашите ръце трябва да бъдат чисти. Както бе споменато по-горе, опитайте се да подготвите всичко предварително, за да не бъдете разсеяни от дребните неща, когато сте в контакт с детето.

Обърнете няколко фланела от памучна вата. Те не трябва да бъдат твърде тънки, еластични и с достатъчна дължина. Не се притеснявайте, с опит ще имате умението да завъртите идеалния турбудок.

Използвайте за омекотяване на crusts масло, физиологичен разтвор или обикновена варена вода. В този случай няма строги препоръки. Всички компоненти оказват слабо влияние върху лигавицата на малка капсула. Ако желаете, можете да редувате решения. Понякога трябва да капете течността в носа. За тази цел е удобно да използвате пипетата. Тя трябва да бъде стерилизирана и изсушена след всяка употреба.

Потиснатият флагел трябва да се постави в ноздрите и да се извършат няколко движения за превъртане. Не използвайте флагела повторно. Избършете външната повърхност на носа, ако е мръсна по време на процедурата.

Не се ревнувайте и почиствайте носа няколко пъти на ден. Ако бебето е здравословно и няма прояви на настинка, достатъчно е да изпълните процедурата веднъж дневно.

Как да се почисти гърлото за новородено: превантивни мерки

Много е важно за състоянието на носната лигавица при какви условия живее домакинът. Създайте удобни условия за вашето дете:

• Апартаментът не трябва да е прекалено горещ. Оптималната температура за бебе е 24-25 ° C.

• Въздухът трябва да е с достатъчна влажност. Идеален за тези цели е въздушният овлажнител. Но не всяко семейство може да понесе допълнителни разходи за такива устройства. Ето защо има алтернативен начин: навлажнете чистата тъкан и закачете на източник на топлина. Изпаряващата се вода ще овлажнява въздуха в помещението. По същия начин в близост до акумулатора или нагревателя има контейнер с вода.

• Ежедневно мокро почистване в стаята, където живее детето. Особено внимателно измийте подовете и избършете праха в детската стая.

• Вентилирайте помещението, но уверете се, че няма течения, които са опасни за крехкото тяло на бебето.

• Отстранявайте дразнители като прах, парфюм, остър мирис, тютюнев дим.

• Общуването с домашни любимци със сигурност е от полза за развитието на детето. Но за периода на детска възраст е необходимо да се ограничи този контакт. Животната вълна е мощен алерген и е допълнително дразнещ за носната лигавица.

Как да почистите ноздрите на новороденото: бебето е болно

Не се опитвайте да изсмучете слузта от гърлото на бебето без никакви устройства. Това дори не е въпрос на неспазване на основните правила за хигиена. И в опасност майка да хване детето. В края на краищата, след раждането тялото на жената е силно отслабено и става уязвимо дори при нискорискови инфекции.

Ако детето ви има хрема, трябва да знаете как да почистите носа с новородено аспиратор. Това специално разработено устройство може да бъде закупено в аптеката. Единият край на устройството се вкарва плитък в върха на малкото дете. Втората ноздра трябва да бъде захваната. В другия край на тръбата родителят притиска устните си, опитвайки се колкото се може повече да вкарва въздух. В този случай в тръбата се създава вакуум, който ви позволява да премахнете съдържанието на носа. Запушването от носа се събира в специален контейнер, разположен в края на аспиратора или в средата на тръбата. Този метод за почистване на носа е хигиенни и безопасни.

В момента, освен механичните, има електронни аспиратори. Тяхната цена е по-висока, но те са много по-удобни за използване.

Алтернативен метод е пречистването с круша. Вземете в аптеката малка круша с мек връх. Преди всяка употреба, не забравяйте да го стерилизирате чрез кипене. Освободете въздуха от крушата, стиснете я и влезте в това състояние в повърхността на ноздрите. Разстелете крушата. Ако всичко е направено правилно, то съдържанието на гърлото трябва да "смуче" в кухината на крушата. Този метод изисква определено умение. Така че не се обезсърчавайте, ако не постигнете резултата от първия път.

Поздравления, вие сте снабдени с познания за важни хигиенни процедури. Сега пуснете страховете и съмненията и започнете да практикувате! Нека вашият малък диша свободно с малкия си чист канап!

Share:
Comments