Бебето се разпада след хранене - защо се случва това. когато

Защо бебето плюе след хранене? Един рядък родител ще има късмет, който не е задавал такъв въпрос след раждането на нов член на семейството.

Какво е опасно за регургитацията? Защо се случва този процес? Какво да търся? Как да се държим правилно? В тази статия ще намерите отговори на всички тези въпроси.

Причини за повръщане при кърмачета

Обикновено се смята, че основната причина е поглъщането на големи количества въздух. Просто не се вписва в малък стомах, защото се връща във форма, която плаши и алармира всички родители.

Също така педиатрите посочват такива фактори, които причиняват регургитация:

1. Грешен режим на деня и хранене. Не забравяйте, че ако искате детето колкото е възможно по-малко да се чувства неудобно, тогава процесът на хранене трябва да се извършва стриктно на час. Да се ​​яде преди млякото да има време за пълно смилане.

2. Твърде активно смучене.

3. При хранене зърното е поставено неправилно. Резултатът - образува се цепнатини между устата на бебето и гърдата. Същата ситуация може да бъде очаквана изкусно и децата-художници. Голяма дупка в зърното провокира регургитация.

4. Повишено образуване на газове в стомашно-чревния тракт. Тук всичко е пряко свързано с недохранването на кърмещата майка.

Регургитацията може да се причини както поради една причина, така и незабавно за някои от този списък. Ако забележите някакви грешки в начина, по който се изгражда режимът на деня или не се ограничавате в храната, опитайте се да коригирате ситуацията колкото е възможно по-скоро.

Изключение от всички правила е баналната нетърпимост към майчиното мляко. Да, мислехте, че млякото е най-доброто, което можете да дадете на детето си, но всъщност се случват такива неочаквани завои. С този проблем трябва да се консултирате с лекар, на когото можете да се доверите. Неговата задача - да назначи смес, която има антирефлукс ефект.

Физиологичните причини за регургитация

Между другото, регургитация в повечето случаи е нормално състояние, което ще се случи след 6 месеца. Това е в някои особености на структурата на горния храносмилателен тракт при кърмачетата. Сред тях:

• къс хранопровод;

• леко стесняване на хранопровода;

• слабост на долната кръгова мускулатура;

• недостатъчно развитие на мускулния сфинктер на входа на стомаха;

• неформалната природа на системата за движение на храната по стомашно-чревния тракт и така нататък.

Но както и при всеки процес, тук има и някои клопки или по-скоро факторите, на които трябва да се обърне голямо внимание, за да се избегне появата на болести.

Когато обгрижването след хранене е опасно

Разбира се, всеки случай е индивидуален, следователно идеалният вариант, когато майката винаги знае на кого да се обърне.

• Регругирането може да бъде заплаха, ако се случи след всяко хранене и обемът непрекъснато се увеличава (нормата е от 5 до 30 ml наведнъж). Ако не можете да разберете томовете, които детето ви дава, просто излейте няколко супени лъжици мляко на масата и го сравнете с резултата от регургитацията;

• Масата има зеленикав или жълтеникав цвят, в който се виждат слуз или кръвни вени;

• детето ви показва болката в корема по време на регургитация;

• Детето не печели тегло и изостава далеч от възрастовите норми според съвременните стандарти.

Много често този неприятен и тревожен процес става все по-чести при ARVI, треска или чревна инфекция.

Защо непрекъснато насочваме към комуникация със специалисти? Понякога регургитацията е нормална и след няколко месеца това е симптом на патологията на стомашно-чревния тракт, черния дроб, нервната система, метаболизма.

Систематична регургитация на "чешмата"

Това явление при новородените се счита за най-опасното. Ако забележите този вид, е по-вероятно да видите лекар! Никакъв съвет, опитен майки в World Wide Web, няма да стане пръчка-zashchalochkoy, и може да доведе до необратими процеси. Едно дете дори може да задуши собственото си повръщане.

Какво показва фонтана?

• очевидни проблеми с стомашно-чревния тракт;

• резултат от нараняване на мозъка;

• чревна инфекция или отравяне.

Ако има мозъчна травма, тогава ще помогне само детски невролог.

Регургитация през носа

Рядко, но има ситуации, при които детето се носеше през носа. Този феномен също е много опасен. Това води до развитие на полипи и аденоиди. В бъдеще ще има нужда от хирургическа интервенция.

Цялостта на лигавиците на носа и синусите се нарушава благодарение на солната киселина и бучките на млечния протеин. Ако това се случва редовно с вашето бебе - трябва да се консултирате с педиатър.

Когато не се налага да се притеснявате за регургитация след хранене

Но как разбирате, ако трябва да се притеснявате и да считате, че регургитацията е част от нормата или има ли проблем? Помнете няколко правила, които ще дойдат по-удобни в бъдеще:

• След регенериране детето се държи спокойно и не плаче. Не се говори за раздразнителност или летаргия.

• Всичко е добро с един стол.

• Пролетта не пада.

• Бебето не губи тегло, но систематично и постоянно увеличава теглото си.

• Бебето не се потапя с фонтан.

• Бебето не се връща в носа.

В тези случаи няма причина за безпокойство.

Как да се предотврати (намали) регургитацията на дете след хранене

1. Не давайте храна на бебето хоризонтално. Перфектно полу-вертикално. Главата и горната част на тялото трябва да са под ъгъл от 60 градуса по отношение на пода.

2. Преди да започнете процедурата, практикувайте малък масаж на корема, а също така легнете бебето на корема му за няколко минути.

3. Винаги хранете бебето си едновременно.

4. Не захранвайте плачещо дете. Успокойте бебето, за да се наслади на спокойна и приятна процедура.

5. Ако детето се храни с формулата, уверете се, че е топло.

6. Дръжте бутилката под такъв ъгъл, че зърното е напълно напълнено със сместа.

7. След хранене вдигнете бебето в "пост". Понякога трябва да държите бебето и 20 минути. В това състояние, регургитацията се появява много по-рядко. Детето просто ще се откаже от въздуха.

8. Бъдете предпазливи. Поставете рамената или коляновата пелена по време на хранене.

9. Забравете активните игри след хранене. Дайте на бебето известно време да се отпуснете.

10. Млечна смес трябва да бъде избрана, ръководена от препоръките на лекуващия лекар, а не отстъпка в супермаркета или аптеката.

Какви прегледи са необходими, ако има загриженост

Ако препоръките не ви помогнат и вие сте измъчвани от съмнения относно естеството на регургитацията на новороденото, детето губи тегло, тогава трябва да разберете коя диагноза ще покаже най-правилния резултат и ще ви даде точни препоръки за лечение.

• Ултразвуков преглед;

• рентген;

• общ клиничен кръвен тест;

• анализ кала.

Има и други диагностични тестове, които може да предпише лекар, ако е необходимо.

Ще мине много кратко време и ще научите основното - причината.

Някои заключения

Както показват статистическите данни, много деца спират да се обръщат, след като са се научили да седят. Но ние си спомним, че всеки случай е отделен случай. Понякога ще наблюдавате малки локви близо до бебето и на 7 месеца.

Ако регургитацията е проста незрялост на храносмилателния тракт и детето се чувства добре, тогава не е полезно да чуете алармата. Тялото ще се развие, много скоро всичко ще попадне на мястото си.

Помнете, че сега най-добрият ви приятел и помощник трябва да станете педиатър. Каквото и да е било, поне един разговор за естеството на регургирането в бебето не отнема много време, няма да бъде излишно, ще ви позволи да се успокоите и вероятно ще спаси детето от негативни последици.

В заключение, бих искал да кажа за един метод, който помага на много съвременни майки да избягват отрицателните ефекти от регургитацията върху дрехите и мебелите. Нека винаги имате малка бутилка вода и сода на върха на пръстите си. Достатъчно е само да разтривате кърпата със съдържанието на бутилката. Тази комбинация няма да позволи на петна да се определи и да се отърве от мебели, дрехи от неприятна миризма.

Здравето на детето е най-важното нещо, което имате. Бъдете внимателни и след това няма да имате време да погледнете назад, а преди да сте здрав възрастен, който искрено е благодарен на майка си за грижите му. Регургитация при деца - това звучи страшно само когато придобиете опит с първородния. Но ако погледнете подробно ситуацията, можете да разберете, че самият проблем не е ужасен и невъзстановим. Ако си спомните всичко, за което пишехме днес, знаете какво да правите в спорна ситуация - да посетите лекар.

Пожелаваме на вашето дете добро здраве и добро настроение!

Share:
Comments