Алергии в детето - причини и симптоми (прояви). как правилно

Светът около детето е пълен с различни вещества. Някакъв контакт с кожата и лигавиците му, други влизат с храна и дишане. Ако има предразположение към остри реакции, тогава индивидуалните взаимодействия ще предизвикат възпалителен процес с различни прояви - които ще бъдат разгледани в тази статия.

Алергии при деца

Алергия при деца - повишена чувствителност на организма (имунната система) към ефектите на ендогенни или екзогенни фактори. Индивидуалните лекари признават, че вродената алергия не се случва. Ако обаче близките роднини в детството или по-късно страдаха от това, тогава вероятността от реакции през първата година от живота е много висока. Те обаче могат да се появят много по-късно.

Видове алергии при деца

1. Хранителна алергия. Проблеми възникват, когато използвате отделни хранителни продукти. Тя се проявява под формата на копривна треска, невродермит или екзема, проблеми със стомашно-чревния тракт.

2. Алергия към наркотици. Това е реакция при вземането на хапчета, инжекции, инхалации. Симптоми - гадене, анафилактичен шок, уртикария, промени в състава на кръвта.

3. Дихателна алергия. Реакция на остри миризми, прах, цветен прашец, животни, микроорганизми. Симптоми: скъсване, различни степени на подуване, синузит, трахеит, ринит, ларингит.

4. Студена алергия. Реакцията на организма на детето на тежко настинка. Симптомите могат да бъдат сърбеж, подуване, задух, зачервяване на кожата.

Болести, свързани с алергии при деца

1. Диатеза. Най-често се случва при кърмачета с майчино хранене, изразени във вид на обрив на пелена, себорея на скалпа, млечни крампи по бузите с зачервяване на кожата.

2. Полиноза. Има сезонна периодичност, дължаща се на цветен прашец на цъфтящи растения. Той се проявява чрез конюнктивит и ринит, бронхит, увреждане на нервната система, дерматит.

3. Отокът на Куинк. Остра реакция на тялото на хранителни и хранителни добавки, ухапвания от насекоми, приемане на лекарства. Той тече под формата на оток на кожата, различни лигавици (дихателни пътища, черва).

4. Кошери. Тя се дължи на наркотици, различни видове хранителни добавки и продукти, инфекции (хелминтична инвазия, вирус), физически фактори (слънчева светлина, студ) и др. Той лесно се разпознава от характерните петна и мехури, които често се сърбят.

5. Бронхиална астма. Хронично заболяване, признаците на които най-често се проявяват по време на обостряне: свирене с дишане, кашляне, задушаване, диспнея. Може да има инфекциозен, смесен и алергичен характер.

6. Hay треска. Тя се проявява при ринити, кашляне, разкъсване, сълзене по време на цъфтежа на дивите билки.

7. Атопичен дерматит. Симптомите са сърбеж, обриви по кожата с различна природа.

Алергии при кърмачета

Всеки от горепосочените видове алергии може да се развие при кърмачета.

Факторите-провокатори са екзоалергени (външни) и ендоалергени (вътрешни). Първите са контактни, хранителни, медицински, инхалирани фактори, а последните - компоненти на клетки от различни тъкани на тялото, променени от вируси или бактерии.

Най-известните алергени са:

- продукти;

- мухъл и прах;

- пера, пухеново съдържание на възглавници или одеяла;

- домашни любимци - протеини, съдържащи слюнка и урина, вълна, пух, пера);

- лекарства;

- цъфтящи треви, дървета, храсти.

Трябва да се предприемат спешни мерки със следните външни симптоми при кърмачета:

- запушен нос, кашлица;

- често кихане;

- появата на оток;

- гадене;

- повръщане;

- диария, последвана от дехидратация;

- зачервяване на кожата;

копривна треска, обриви;

- Екзема.

Важно: тези симптоми могат да бъдат прояви на други заболявания. Родителите винаги трябва да се консултират с лекар.

Хранителни алергии при деца

Ако храненето на бебето е правилно организирано, тогава вероятно няма да се изправи пред проблема с алергичните реакции. Но най-често се появяват отклонения от принципите на рационалното хранене, така че заболяването в детството е много често.

Специалистите разграничават три вида хранителна алергия:

- с прояви от стомашно-чревния тракт;

- с кожни прояви;

с респираторни прояви.

Симптоми на хранителната алергия при деца

1. Симптоми на хранителна алергия с прояви на стомашно-чревния тракт:

- неспокойно поведение, дискомфорт при детето;

- болка в корема;

- патологичен стол (често разреден, съдържа слуз, понякога дори кръвни вени);

- може да се наблюдава екзема (алергична диатеза).

Температурата в същото време може да бъде нормална и дори обриви по кожата може да не са.

2. Симптомите на хранителни алергии с кожни прояви са зачервяване и различни обриви. Най-опасните проявления са:

- Отокът на Куинк - се появява от лицето, понякога на ръцете и коленете; ако се образува в гърлото на дишането, след това за няколко минути блокира достъпа на свеж въздух в белите дробове, което е изпълнено със смъртоносен изход.

- Уртикария - сърбеж и елементи, приличащи на мехури след изгаряне на коприва, толкова повече петна, толкова по-трудно е реакцията на тялото, защото е възможно хоспитализацията на трохите.

3. При хранителни алергии след навършване на 12-годишна възраст, дихателните (инхалационни) фактори - провокатори, започват да се проявяват по-често. Външни признаци - ринит, пароксизмални респираторни нарушения.

Анафилактичната реакция причинява тревожност. Провокира храна и други алергени (лекарства, химикали). Това се проявява чрез задух, оток на очите и носа на лигавиците, уртикария, оток на Quinck, промени в цвета на кожата и спад на кръвното налягане. Има гадене, диария, коремна болка. Най-сериозните са симптомите, свързани със сърдечно-съдовата система.

Лечение на хранителни алергии при деца

Лечението на хранителни алергии трябва да е сложно:

1. Пълно или частично изключване от дажбата на детето на продукти, които предизвикват реакция. Ако много важни компоненти на менюто трябва да бъдат премахнати, тогава се назначава ограничителна диета за период от 1,5-2 месеца, избрани са безопасни аналози.

2. Назначаване на лекарства, които премахват интензивността на реакцията към алергени. Най-често това са антихистамини, но специфично лекарство се предписва от лекар.

3. За лечение на прояви на кожата се използват нехормонални бели (с цинк) и тъмни (с катран) мазила. За да получите бърз положителен ефект, лекарят може да предпише мехлеми, съдържащи глюкокортикоиди. Такива хормонални средства се използват стриктно съобразно предписанието на лекаря.

4. Ако има екстензивни, омокрящи лезии върху кожата, тогава детето приема общата вана само с бебешки сапун, 1 път на 7-10 дни. За хигиената местните измивания се извършват с топла вода под крана и без сапун.

Предписани 15-минутни терапевтични вани преди леглото (с бульони от лекарствени такси). След процедурата бебето се натъпква с мека кърпа, засегнатите участъци от кожата се смазват с мазила.

5. Необходимо е да се уверите, че нервите на бебето не растат и са спретнато. За да се гарантира, че тя не уврежда кожата по време на сън, някои лекари препоръчват използването на специални гуми.

Алергия към мляко при деца

Млякото съдържа протеинови молекули, които могат да предизвикат алергична реакция. Кръстосана алергия обикновено не се наблюдава.

Фактори, допринасящи за развитието на алергична реакция:

- генетично предразположение;

- изкуствено хранене;

- неспазване на хипоалергенна диета, която изключва продукти от сладко мляко, ядки, морски дарове и др.

Симптоми на алергия към мляко при деца

Симптоматологията на този тип алергия е доста обширна:

- млечница;

- обрив с малка точка;

- атопический дерматит;

- повръщане и честа обструкция след хранене;

- чревни колики, от които детето силно крещи;

- метеоризъм;

- диария, често с петна от слуз или кръв;

- обезводняване;

- загуба на тегло или недостатъчно увеличение на теглото по отношение на нормалните индекси.

Лечение на алергия към мляко при деца

Детето трябва да се прехвърли на напълно естествено хранене или да използва специални смеси за бебета на базата на млечни хидролизати. Можете да приготвите сместа върху мляко от други животни. Друга възможност е използването на растителен продукт. Външните симптоми, които се появяват върху кожата, се лекуват по същия начин, както е описано по-горе.

Алергия при слънце при деца

Сам, лъчите на слънчевата светлина (ултравиолетова) алергия предизвикват рядко. Много по-често фотодерматит се получава, когато има допълнителни фактори:

- приемане на антибиотици и други лекарства;

- получаване на кожата на цветен прашец на цъфтящи растения;

- прилагане на кремове с етерични масла (цитрусови плодове, кимион и др.);

- използване на козметика с бои (например хигиенично червило с еозин);

- употребата на антисептици (мокри кърпички)

- някои вътрешни болести;

- остатъци от препарати;

- Дълъг престой на слънце.

Симптоми на слънчева алергия при деца

Буквално няколко часа под слънчевата светлина детето има симптоми на фотодерматоза:

- сърбеж и изтръпване;

- малки обриви с червен цвят, леко люспести, сърбеж.

- Възможни отоци;

- мехури, могат да възникнат при светлина, чувствителна кожа (не могат да бъдат пробити).

Локализирани обриви на открити части на тялото, често на главата. За да изясните диагнозата и назначаването за грижи за деца, трябва да посетите лекар.

Лечение на слънчева алергия при деца

Когато фотодерматитът трябва да бъде намален на нула, останете на слънце. Не можете да слънчево изгаряне до зачервяване, обривът изчезва. За да се премахне сърбежът, се препоръчват специални средства, дори и за деца, които са безопасни.

За да се изяснят причините за алергичното дразнене на детето, лекарят трябва да бъде показан. По-добре бебето да носи затворени дрехи, така че слънчевите лъчи да не попаднат на кожата.

Алергия към ухапвания от насекоми при деца

Дете със свръхчувствителност може да има силна алергична реакция към ухапване от насекоми, особено Hymenoptera:

- москита;

- пчели;

- че;

- Хорнет;

- Пчела.

Симптоми на алергия към ухапвания от насекоми при деца

Ако бебето е здраво, ухапването на насекомото се проявява чрез сърбеж, локален оток и зачервяване, които изчезват в рамките на един ден. При детето с предразположение към алергична реакция, тези симптоми траят до 48 часа и повече, освен оток, който се разпространява в зоната между двойките стави.

Най-опасната ситуация е развитието на анафилактична реакция:

- зачервяване на кожата;

- сърбеж, копривна треска;

- Отокът на Куинк;

- гадене и повръщане;

- болка в корема, диария.

Ако не предоставите помощ навреме, е възможно фатален изход.

Лечение на алергии при ухапвания от насекоми при деца

Трябва да се изключи престоя на бебето на места, където е възможно да се срещнат с насекоми.

Ако пчелите ужилват, трябва да махнете останалата жилка с пинсети. На мястото на ухапване трябва да се постави парче лед или кърпа, напоена със студена вода.

Ако в миналото е наблюдавана анафилактична реакция при дете, тогава трябва да има специален набор у дома срещу отровата на ужилващи насекоми (спринцовка за еднократна употреба с адреналин и антихистаминово лекарство).

Алергии към котки при деца

Алергичната реакция се причинява не толкова от козината на домашния любимец, колкото от белтъците в състава на неговата слюнка, урина, епидермис. В допълнение, той носи от улицата и други алергени - частици от плесени, прашец, надолу. С намален имунитет и предразположение, детето може да реагира рязко на контакт с провокативни фактори.

Симптоми на алергии към котки при деца

Симптомите могат да се проявяват в комплекс или отделно:

- умора и зачервяване на очите;

- задух, вероятно с външен шум;

- внезапна летаргия, сънливост, раздразнение;

- зачервяване и раздразнение на кожата след контакт с домашния любимец;

- Чести кихане при появата на котка;

- Постоянна назална конгестия.

Лечение на алергии при котки при деца

Ако се появят симптоми, консултирайте се с лекар. Алергологът ще предпише лечение, което включва приемане на антихистамини, деконгестанти, използване на местни средства за отстраняване на симптомите - капки в очите, капки за носа и т.н.

За превенция трябва да държите животните в друга стая, да се мокро почиствате всеки ден, често да проветрявате стаята, редовно да измивате котката, да сваляте килимите и да ги замествате с пране.

Share:
Comments