Шизофрения - причини, симптоми, диагноза, лечение

Шизофренията е психично заболяване, характеризиращо се с продължителен хроничен ход и типични промени в личността. Шизофрения и други заболявания, придружени от признаци на психоза, се наблюдават при около 1,5% от световното население. За днешна дата в света диагнозата "шизофрения" е поставена приблизително на 45 милиона възрастни пациенти.

Причините за шизофренията

Причините за шизофренията и механизмите за неговото развитие за днешна дата не са достатъчно данни, обаче, лекарите възлагат водеща роля при появата си на наследствени фактори. Развитието на болестта до голяма степен зависи от пола и възрастта на пациента. Така че мъжете се разболяват преди жените, а курсът им на болест се характеризира с относително благоприятен изход. При жените ходът на заболяването е по-пароксизматичен, поради цикличността на невроендокринните процеси, свързани с менструалната функция, бременността, раждането, но прогнозата обикновено се счита за благоприятна. Възрастта на развитие на злокачествени форми на болестта е детска и юношеска.

Шизофрения - симптоми

Най-често това психиатрично разстройство се проявява чрез халюцинации (пациентът може да "чуе" гласове или да "види" предмети, които не могат да бъдат чути и невидими за други хора), както и различни форми на заблуди (изказващи неподходящи представителства).

Също така при пациенти с шизофрения са характерни странни разговори и извършване на безсмислени действия. Например, те често се отказват от обичайната си дейност: посещават училище, работят, комуникират с приятели. Вместо това те избират самотата и се изолират от контактите с други хора. Пациентите с шизофрения също не могат да спазват правилата за лична хигиена.

Шизофрения - диагностика

В началото на заболяването диагнозата му представлява известна трудност. Когато първата атака на периодичната шизофрения е само в емоционални разстройства, е трудно да се разграничи от фазата на маниакално-депресивна психоза. Трудно е също така да се диагностицира шизофренията в детството, защото първата тежка атака обикновено се забелязва само в юношеството.

При възрастните, диагнозата се основава на анализ на оплакванията и поведението на пациента. За психиатрична оценка обикновено се извършва анализ на психичното състояние и се прави психиатрична история. Съществуват определени стандартни диагностични критерии, които отчитат наличието на определени характеристики, тяхната тежест и продължителност. Досега обаче няма лабораторен тест за шизофрения, който да бъде клинично одобрен.

Шизофрения - лечение и профилактика

Основното средство за лечение на шизофрения е лекарството. Има множество препарати за коригиране на пациенти странно поведение (халоперидол Triftazin, Flyuanksol и др ...), обаче, усложнени от лечението на различни странични ефекти включват сънливост, тремор на ръцете, мускулна слабост, световъртеж. Премахнете тези причини с други лекарства: Cyclodolum, Akineton. Клозапин може да причини по-малко странични ефекти, но лечението изисква редовни кръвни изследвания. ново поколение лекарства (Rispolept) имат минимални странични ефекти, което е важен фактор за подобряване на качеството на живот на пациентите.

Често добър ефект се постига чрез спомагателна психотерапия и консултация с шизофреничен пациент. С помощта на психотерапията шизофреничните пациенти придобиват положително отношение към себе си, намират начини за решаване на спешни проблеми.

Важна роля в лечението на шизофренията играе социалната рехабилитация, представена от цял ​​комплекс от програми. По време на прилагането им пациентите получават социални умения за взаимодействие с други хора и други умения, необходими в ежедневието. Те също така преминават професионално обучение, необходимо за тях, за да получат и задържат работа, както и непрекъснато обучение за пациентите, които се нуждаят от тях.

Коментари

Елена 08.12.2016 Преди появата на шизофрения, страдах от много стрес поради раздялата с човек, а след това остра, много силно чувство за любов към друг човек, причинил месец на безсъние, първо имаше едва чут глас от слънчевия сплит, докато лежах в леглото, две думи вече не ми харесваше, успокояваше душата, изглеждаше някак просветление
Share:
Comments