Резене - лечебни свойства и приложение в медицината

Копър - общо описание

Растение копър е добре известно на повечето млади родители, тъй като лекарствата, които се основават на него, често се използват при лечението на детски проблеми с корема. Други имена на това растение са леченият копър. Обикновеният корен (Foiniculum vulgare) е едногодишно (рядко трайно) растение с прав кухо лост с цилиндрична форма с височина около 100-150 см. Отдолу на стъблото е гол единичен, след това разклонен.

Листата от копър са редовни, растящи на дръжки, разделени на няколко. Цветя - малки жълти, събрани в украсени съцветия върху върховете на стъблата. Цъфтежът се случва в началото и средата на лятото, плодовете под формата на двусемеделни семена от две половинки плодове, зрели през август-септември. Всички части на растението имат характерна силна пикантна миризма, напомняща ароматния аромат, а плодът има сладък вкус.

Копър - видове и места на растеж

Копърка в дивата природа се намира в райони с топъл и умерен климат. Родното място на това растение е Индия, сега може да се намери в Кавказ, Южния Урал, в Централна Азия. Предпочита каменисти сухи почви и открити слънчеви места, расте по пътища и в жилищни райони. Култивираните растения са засадени в зеленчукови градини и в частни парцели в територията Краснодар, Украйна и Белорусия.

Резене - лечебни свойства

Лекарственные препараты на основе фенхеля широко применяются как в народной, так и в официальной медицине. Его плоды чрезвычайно богаты эфирными маслами, содержание которых доходит до 6%, белковыми соединениями (до 20%), сахарами и жирными маслами (5 и 18% соответственно). Масла фенхеля содержат анисовую кислоту, анетол, фенхол, анисовый кетон и анисовый альдегид, метилхавикол, лимонен, фелландрен, дипентен и пинен. Такой состав позволяет использовать копър в терапии спазмов ЖКТ, в качестве ветрогонного средства при метеоризме и вздутии живота, а также при диспепсии.

В допълнение, тя може да се използва за лечение на респираторни заболявания и за подобряване на кърменето по време на кърмене. Рейки може да се използва както самостоятелно, така и в състава на медицински такси (гърди, холеретици, успокоителни и т.н.).

Резене - лекарствени форми

За приготвянето на лекарства се използват плодове от копър. Тяхната колекция се прави в края на лятото, чадърите с плодове са вързани и окачени на сянка. Можете да съхранявате плодове от копър за 2 години. От нея се приготвят инфузии или в индустриални условия изтласкват петрола. Можете да го купите в аптеката.

Рецепти - рецепти

Инфузията на копър се приготвя от 2 супени лъжици сух сух натрошен сух материал, напълнен с 200 мл кипяща вода. Получената смес се държи за 10 минути, филтрува се и се охлажда. Вземете лекарството 50-100 ml 2-3 пъти дневно преди хранене като карминалин.

При лечението на респираторни заболявания се използва по-малко концентрирана инфузия, приготвена по подобен начин, но от 1 супена лъжица. лъжици копър и 500 мл вода.

Като козметичен агент можете да използвате комбинирано лекарство, приготвено от копър, мента и валериан в равни пропорции. 1 супена лъжица. Сместа трябва да се изсипе 500 ml вряла вода и да се държи в термос за около 1 час. Вземете малки ястия през деня преди хранене.

Маслото от резене е трудно да се произвежда, по-лесно е да се закупи готов продукт. Вземете 5-10 капки няколко пъти на ден, както е предписано от лекаря. Това лекарство е ефективно и при метеоризма и подуване на корема.

Фенхель - противопоказания

Рейки не се препоръчва да се използва без предписване на лекар на бременни и кърмещи жени. Освен това е възможна индивидуална непоносимост към неговите компоненти.

Коментари

Светлана 10.05.2016 И я не знала, как этот самый копър выглядит. Действительно, очень похож на наш укроп, сразу так и не отличишь. Но, название так сильно знакомо... Теперь думаю, где я могла с ним сталкиваться. Ничего пока не придумала)) Маша 05.05.2016 Да, сега си спомням, че използвахме маслото от това растение, когато имах малко дете. Трудно ми е да си спомня такива неща, т. Н. Родих рано, а дъщеря ми се занимаваше главно с майка си. Тя е добре запознат с всички тези нюанси. Лена 05/10/2016 Това означава, че това растение може да се отглежда само в повече или по-малко топъл климат. В хладно, не расте? Разбира се, маслото от копър е по-лесно да се купи, отколкото да се получи от такова малко растение. Особено, тъй като се използва в официалната медицина. Iraida 10.05.2016 Признаться, я тоже была не в курсе, что это растение, и есть копър... Мне кажется, я его от укропа и не отличила бы. Уж очень они похожи, судя по картинке. А масло фенхеля мне знакомо, не помню, в связи с чем, правда. Ирина 10.05.2016 Я, видимо, отношусь к тем немногим женщинам, которые не знают этого растения)) Я вообще думала, что копър, это какой-то южный плод)) И выглядит этот плод, совершенно по-другому. Теперь, хоть кто-то меня просветил))
Share:
Comments