Основните причини за кариеса. фактори, предизвикващи кариес:

Една от най-често срещаните зъбни патологии, които се появяват при пациенти от всякаква възраст и социално положение, е кариозното увреждане на зъбния емайл. Това заболяване прогресира достатъчно бързо и за кратък период от време от кариосния петна може да се развие сложна кариес. Това може да бъде предотвратено, ако се разберат основните причини за разпадане на зъбите.

Причини за кариес: основната концепция, класификацията и етиологията на заболяването

Кариес е достатъчно бавно развиваща се патология, свързана с първичното унищожаване на емайла, което се случва в резултат на бързо намаляване на нивото на киселинност под стойността 5. В този случай целостта на зъбните повърхности е повредена и се образуват кариесни кухини.

Развитието на това заболяване провокира нарушение на киселинно-базовия баланс в устната кухина и върху дентиновата повърхност на зъба. Това се случва в резултат на гликолизата на въглехидратите. Провокира жизненоважната активност на микроорганизмите и образуването на органични вещества, които проявяват киселинни свойства.

Развитието на фокусната точка на деминерализация се улеснява от следните основни фактори:

• Кариес чувствителност на зъбния емайл и твърдата част на зъбите. Степента на унищожаване се влияе от анатомичната структура на зъбите, насищането на зъбите на емайла, качеството на оралната хигиена, количеството и качеството на слюнката, наследствеността, общото здраве.

Кариесогенни бактерии. Устната кухина съдържа маса от бактерии, които не паразитират в нормална среда. Но в процеса на образуване на плака, вземат участие киселинно образуващи бактерии от рода Streptococcus, характеризиращи се с анаеробна ферментация и лактобацили.

• Ферментиращи въглехидрати. Активността на процеса на ферментация на въглехидратите в плаката на зъбите директно зависи от тяхното количество и качество. Максималната активност: захароза, глюкоза, фруктоза. По-малко активност се характеризира с: minite, сорбитол, ксилитол.

• Времеви интервал. В резултат на приемането на храна, микроорганизмите провокират образуването на киселини, които разрушават зъбите. При продължителна и честа консумация на въглехидрати, киселинността на слюнката става ниска, слюнката няма време да възстанови рН, което допринася за образуването на необратим процес на унищожаване на зъбния емайл. Скоростта на развитие на кариозните лезии зависи от много фактори и може да продължи от няколко месеца непосредствено след зараза до 4-5 години.

Причини за кариес: основните фактори, определящи предразположението към патология

• Развитието на кариозни лезии зависи от много фактори, които заедно с основните причини стимулират и ускоряват процеса на деминерализация на зъбния емайл. В денталната практика се подчертават следните основни точки:

• Географско разположение на човек. Това се дължи на климатичните условия, количеството и вида на валежите, концентрацията в почвата, въздуха и водата на различни минерали. Например, нормалното количество флуорид в питейната вода ще осигури надеждна устойчивост на зъбния емайл от увреждане. Но в случай на излишно съдържание на този микроелемент се развива флуроза, която се характеризира с промяна в цвета и появата на дефекти по зъбите.

• Професионално поражение. Развитието на кариес е по-податливо на хора, които работят в опасни производства, свързани с производството на киселини, алкали и т.н. Друг фактор в развитието на кариеса е нестабилната психоемоционална държава, която е свързана с преживяването на стресови ситуации в професионалната дейност.

• Възраст. Според статистическите данни кариесът започва да се развива от две години на възраст до 12 години. В този интервал от време активността достига 70%. След 45 години се наблюдава значително намаляване на прогресията на тази патология.

• Сексуално предразположение. Женският пол е по-предразположен към образуването на кариозни лезии, отколкото при мъжете. Това може да бъде обяснено от гледна точка на физиологичните процеси, протичащи в тялото на жената по време на кърмене и бременност на плода. По това време в женското тяло има глобална загуба на микроелементи и витамини, които дори чрез използването на витаминни комплекси не могат да бъдат запълнени равномерно.

Причини за кариес: в риск

Факторите, които предизвикват разрушаването на костната тъкан и зъбния емайл, са кариогенни и се класифицират като общи и локални. Общите условия включват:

• Недостатъчна и небалансирана диета, както и лошо качество на питейната вода. Ежедневното меню трябва да включва месни и кисели млечни продукти, месни ястия, пресни зеленчуци и плодове. Ограниченото потребление на храни, съдържащи въглехидрати, ще намали вероятността от благоприятна среда за развитието на патогени в устната кухина на патогенните микроби.

• Наличие на хронични патологии в различни системи на човешкото тяло. В случай, че дисфункцията е ендокринна, храносмилателна, сърдечно-съдова или имунна, степента на развитие на кариес се увеличава.

• Наследственост. Това е полезността на структурата на зъбния емайл и дентина, както и тяхната устойчивост към влиянието на отрицателните среди.

• Стрес и депресия, както и други ефекти от екстремен психологически стрес.

В допълнение към общите, има местни фактори, които провокират прогресията на причините за кариеса. В съвременната стоматология са определени следните категории:

- Зъбни патологии под формата на плаки, плаки, камъни, които съсредоточават в себе си много стрептококи и актиномицети. Подпомага този процес на неспазване на личната хигиена.

- дисфункция на слюноотделяне. При нормалното функциониране на слюнчените жлези те произвеждат около два литра слюнка дневно, което не само неутрализира остатъците от храна от повърхността на зъба, но и киселини, продуцирани от микроорганизми. С намаляването на количеството на производството му се увеличава вероятността за развитие на кариес.

- Анатомични патологии в структурата и структурата на зъбния емайл, както и състоянието на хлабавата, влакнеста съединителна тъкан, която запълва зъбната кухина. В случая на нейната болест се създава дисфункция за производството на заместващ дентин, който осигурява бързо възстановяване на костната тъкан. Също така, важен фактор, определящ рисковата група, е наличието на абнормна оклузия, протезиране на зъбите, скоби.

Лошо качество на хигиената на устната кухина. Остатъците от храна между зъбите и повишената киселинност в устата са най-благоприятната среда за развитието на кариогенни микроорганизми.

Профилактични мерки за причиняване на кариес

За да се сведе до минимум вероятността от кариозни лезии, следва да се извършват систематично следните превантивни мерки:

• Ежедневно сутрин и точно преди лягане изпълнете задълбочено четкане на зъбите.

• След всяко хранене минимизирайте изплакването на устата със специално зъботехническо оборудване и в идеалния случай винаги се препоръчва да изглаждате зъбите си с паста за зъби.

• По време на почистването на зъбите трябва да се обърне специално внимание на пространствата между тях. За тази цел се препоръчва използването на зъбен назъбец, напоителни средства, интердентална четка.

• Правилното хранене, което се състои в използването на различни храни, включително хранителни вещества, витамини и макро и микроелементи.

• Ограничете и в идеалния случай изключвайте от диетата продукти, съдържащи голямо количество въглехидрати. Особено опасна храна за зъбния емайл: сладки газирани напитки, сладкиши и брашно.

• Препоръчва се професионално почистване на зъбите веднъж на половин година.

• Систематично да провеждат консултации със зъболекари на всяко тримесечие.

• Изключително за лекарско предписание за укрепване на зъбния емайл е възможно да се приложи специален уплътнител и да се приемат лекарства за увеличаване на количеството флуорид в тялото.

• В случай на клинична необходимост в стоматологичните клиники се извършва специална процедура за флуориране на зъбите. Под влиянието на флуоридните йони се възстановява зъбният емайл.

Придържането към основните правила за предотвратяване на кариес може да избегне развитието на тази зъбна патология. В този случай вероятността от причиняване на кариес, която провокира неговото образуване, е сведена до минимум. Струва си да се помни, че това заболяване е по-лесно да се предотврати, отколкото да се премине курс на лечение, който освен болка усещания и естетически проблеми, осигурява значителни финансови разходи.

Обърнете внимание на зъбите си, а след това усмивката на лицето ви ще бъде красива и здравословна!

Share:
Comments