Каква овесена каша е най-полезна и защо е бял хляб вредни?

Евангелин Полей направи интервю за нашия сайт, в който добре известният диетолог Алексей Коловков, автор на книгата "Техника на доктор Коловков", разказва цялата истина за зърнени храни, хляб и бульони.

Елда каша и пълнозърнест хляб

- Алексей, от детството си бяхме ударени в главата, че е необходимо да ядем супа. И супите са толкова полезни?

- Факт е, че цялото месо - независимо дали е обичайното пиле или екзотичен кенгуриатин, се произвежда по индустриален начин и следователно съдържа много добавки - антибиотици, хормони. При готвенето, тези вещества отиват в бульона. Ние го ядем сами, ние храним нашите деца. Ето защо, когато едно дете "внезапно" има пневмония, той му предписва антибиотици, но те не помагат. Защо? Тъй като детето в микродози получава този антибиотик с бульона. И колко не го излеят с антибиотици, те не помагат. Организмът вече е свикнал с тези лекарства, се е научил да бъде защитен. Или друг пример за "употребата" на бульона. Купуваме пиле - гъста, хлабава, мека. Защо? Тъй като съдържа натриев фосфат, който задържа вода. Това е различно от домашните пилета, с твърдо месо.

При готвене натриев фосфат навлиза в бульона и по-нататък в тялото. Човек, който често яде пилешка супа, може да забележи, че има оток. Защо? Каква е причината? И не мога да предположа, че причината е пилешка супа.

Но искам да отбележа, че самото месо след това става нормално. Тъй като всички вредни вещества отиват в бульона и месото може да се консумира, както и за възрастни и деца.

- И зеленчукови супи, вегетарианец?

- Те са много полезни - супа пюре, студени супи, пюре зеленчуци, okroshka.

Въпреки това, що се отнася до okroshki, тогава си заслужава да се споменава за дрожди, защото за готвене kvas се използва на мая. Китайската хидрофилна мая се продава навсякъде. Те не се унищожават чрез топлинна обработка и се отлагат по стените на червата, нарушават абсорбцията на протеините. Това е много сериозен проблем. За съжаление, цялата хлебопроизводствена индустрия използва точно такава мая. Като заместител можете да предложите скъпи френски дрожди, които се унищожават при високи температури. Но те са много по-скъпи.

"Почти целият хляб, който се продава в магазините, е направен от термофилна мая". Да го отхвърлите ли?

- Да, почти всички дрожди са вредни, особено бели. Нашите прадеди изпечени хляб на квас, което е много полезно. Подобрява храносмилането, увеличава имунитета. Днес хлябът е изпечен по различен начин. И вече учените са доказали, че голямо количество бял хляб може да провокира появата на чревни тумори. Бял хляб не се усвоява, разтърсва, образува източници на интоксикация. По-добре е да ядете пълнозърнест хляб, той е източник на витамини и правилните фибри. Същите свойства имат и овесена каша - любимо руско ястие.

- Кажи ни, коя зърнена култура е най-полезна?

- На първо място - елда. Тогава овесена каша, в която хранителни вещества и микроелементи е много по-малко, отколкото в елда. Освен това са полезни и перлен ечемик и кафяв ориз. И съвсем безполезна и дори вредна - грис. Въпреки факта, че някои майки все още вярват, че грисът е най-доброто хранене за дете. Не е така. Той съдържа много празни въглехидрати и има много малко полезни вещества.

- И как да готвя каша правилно?

- Най-добре е да излеете котлона с топла вода и да продължите няколко часа. Затова съхранява всички полезни вещества. Елда, например, се приготвя по този начин в продължение на четири часа. Рис се нуждае от повече време, особено от дива природа. Ако няма възможност да се накисвате, можете да изгорите във фурната или да готвите на слаб огън. Във всеки случай, колкото по-нисък е температурният ефект, толкова по-полезно е съдът.

Evangeline Fields, особено за DietPlan.ru

Прочетете на:

  • За калориите и вредата на хляба
  • Хранителният Алексей Коловков разказва как да отслабнете
  • Принципи на здравословното хранене
Share:
Comments