Как да подсилим имунитета? изглежда, че всеки знае, но те са

Състоянието на човешки имунитет варира в зависимост от възрастта.

До шест месеца след раждането децата са защитени от имуноглобулини, които са проникнали от майчината кръв по време на ветеринарно развитие и до една година те се хранят с майчино мляко по време на кърмене.

Това са едногодишните деца, които обикновено започват фазата на чести ARVI и други подобни заболявания, с бактериите или вирусите, за които детето се среща за първи път. За да развият напълно собствените си имуноглобулини, тялото на детето започва не по-рано от шест години, а имунните клетки се образуват преди пубертета.

Специален имунитет или това, което е необходимо за ваксинацията

Но има известни, смъртоносни болести, с които тялото не може да се справи напълно, или имунните клетки няма да имат време да работят, а болестта вече ще има необратими последици. Такива инфекции се разпространяват с катастрофална скорост, причинявайки огромни епидемии на болестта. За да ги предотвратят, лекарите предлагат изкуствено да развият специфичен имунитет при децата с помощта на ваксинации.

Навременните ваксини защитават децата от смърт. Родителите, които са решили да не ваксинират детето (което сега е на мода), рискуват живота му. Яркият пример е полиомиелит. В Украйна през 2015 г. ваксината не е била доставена навреме и избухването на полиомиелит не чака.

Неспецифичен имунитет, който е важно да се знае

За съжаление, човек не може да бъде ваксиниран срещу всички възможни заболявания. За да се бори с тях, тялото произвежда подходящите антитела, а здравият дете обикновено няма проблеми с честите заболявания на органите на ENT и други системи на тялото. В противен случай, с бърза умора, раздразнителност, чести настинки и обостряния на хронични заболявания, трябва да се съсредоточите върху повишаване на имунитета. За това има лекарства и методи, както и нетрадиционна медицина и народни средства.

Защо е намален имунитетът при деца

Несъмнено имунната система на детето се различава от имунитета на възрастните. Децата се разболяват по-често, това е факт. Факт е, че с нарастването на детето се развива специфичен имунитет - организмът се "въоръжава" с различни оръжия за всеки вирус или бактерии. За да разбере какво да удари врага, тялото на детето трябва да го изправи лице в лице. Дете с нормално функционираща имунна система може бързо да развие антитела. В този случай децата преживяват болестта в остра и бърза форма, с рязко покачване на температурата и подобно рязко възстановяване.

След острата фаза на заболяването с достатъчно ниво на имунитет, детето не изпитва усложнения, в противен случай има хронично възпаление, хрема, кашлица или други симптоми, които не преминават напълно и се придружават само от тежки обостряния. Такъв е случаят, когато майка трябва да мисли за това, което върши погрешно.

Какво влияе върху състоянието на имунната система на детето

1. • Кърменето. Учените са доказали, че колкото по-дълго бебето е в кърменето, толкова по-дълго с майчиното мляко в тялото му ще получават имуноглобулини, без които бебето започва да се разболява. Ето защо лекарите по цял свят силно препоръчват да не спрете кърменето поне осем месеца (това е най-опасният период), оптимално - до една година.

2. Състоянието на вътрешните органи. Краткосрочният провал в работата на поне един от органите на бебето има силно отрицателно въздействие върху състоянието на имунната система и ако патологичното състояние, например на бъбреците, се отложи за един месец, тогава можете да забравите за силен имунитет. И доста дълго време.

3. Качеството и количеството на ежедневната храна. Дете, което се храни пълноценно, като има в диетата си пропорционално съотношение протеини, мазнини и въглехидрати, както и естествени витамини и микроелементи, е много по-малко вероятно да бъде засегнато от различни инфекциозни заболявания. Дори простите разфасовки лекуват това дете по-бързо.

4. • Домашни условия. В допълнение към чистотата в детската стая е много важно да се съобразявате с температурния режим и редовното проветряване. Вредно засяга тялото на детето и постоянната стерилизация на всички битови предмети, тъй като детето трябва да се научи да се бори с микроорганизмите в малки дози, така че когато съществува реална заплаха да се покаже достоен имунен отговор.

5. Психоемоционално състояние и нервна система. Неблагоприятните психологически условия, честите конфликти в семейството водят до остър и постоянен спад на имунитета. Децата с неврози страдат от хронични заболявания по-често връстници със здрава нервна система.

Защо имунитетът при възрастните е отслабен:

1. Липса на почивка. При прекалено дълги физически и психоемоционални натоварвания хората се нуждаят от пълна почивка. Ако прекъсването на разходите за енергия не им позволи да компенсират, тялото харчи ценни ресурси, включително и имунната система. Останалото е необходимо не само за мускулите, но и за мозъка, нервната система. Често се случва, че след като е напуснал с нервна или тежка физическа работа, човек чувства възобновяването на нормалното функциониране на всичките си органи и системи, дори и хроничните заболявания да изчезнат.

2. Продължително стресово състояние. Стресът подтиска клетките на имунната система, но в отделни случаи на стрес, неговите хормони (кортизон, адреналин и т.н.) бързо се връщат към нормалното. Когато стресът е дълъг, хормоните потискат работата на имунната система и значително намаляват защитните сили на тялото.

3. Недохранване. Да, редовен глад или недохранване води до липса на жизнено важни витамини, минерали и протеини. Това е протеинът, който формира основата на имунната система, така че нейната липса води до неизправност на имунната система. Този проблем често се среща при вегетарианци.

4. Затлъстяване. Излишъкът от въглехидрати (който обикновено води до затлъстяване), сладките и брашнените храни води до благоприятна среда за отглеждане на патогенни микроорганизми (например гъбички). Второто "усложнение" на затлъстяването е депресията, защото на практика всички пълни хора неоснователно се смятат за недостатъчни, депресия и постоянно депресивно състояние. Депресията, обаче, подобна на стрес, води до производството на хормони, които потискат създаването на имунни клетки. И вероятно най-важното със затлъстяването е липсата на мобилност. Без движение, насищане с кислород, няма стимулиране на вътрешните органи. Има стагнация, прекъсване на храносмилането, хронични заболявания.

5. Нездравословен начин на живот. Пушене, злоупотреба с алкохол, нездравословна, мазна, сладка и монотонна храна, неконтролирано използване на лекарства (особено антибактериални лекарства).

6. Интоксикация, тежки остри или хронични заболявания, хипотермия. Особено опасни са хроничните заболявания, които намаляват локалния имунитет, поради което органът е уязвим от патогени.

7. • Агресивно въздействие върху околната среда. Жителите на мегаполисите и индустриалните градове от раждането им са обречени на хронични неуспехи в работата на имунната система. Непрекъснат шум, вибрации, замърсяване с изгорели газове и промишлени отпадъци, радиация - всичко това пряко засяга поддържането на имунитета.

Първоначални мерки за подобряване на имунитета при деца и възрастни

Основна цел - да идентифицира причината за намаляването на имунитета и да го елиминира. Без посещение при лекар, за съжаление, няма да е възможно да се открие болестта. Хроничното заболяване, като захарен диабет, се диагностицира само в медицинска институция и трябва да се предпише и лечение. Диабетът неизбежно причинява смущения във функционирането на имунната система и намалява способността на организма да се бори с болести, но навременното лечение ще премахне тези странични ефекти.

Имайте предвид, че при такива заболявания витаминовият комплекс или народното лекарство не могат да помогнат за укрепване на имунитета - проблемът се решава само компенсаторна терапия или пълно излекуване.

Има и други случаи - при абсолютно здрави хора имунната система не функционира правилно. В този случай лекарите предписват редица мерки, насочени единствено към подобряване на имунитета.

Лекарствени препарати за повишаване на имунитета

Ако имуностимулантите не могат да бъдат пренебрегнати, тогава самият медикамент и неговата доза трябва да се вземат под внимание и да се предписват от лекар. Неконтролираният неразрешен прием на имуностимулиращи лекарства води до необратими смущения в развитието на имунитета, тялото вече не може да се бори със самите заболявания.

Имунологът ще предпише правилната дозировка и продължителност на лечението, за минимална намеса в работата на системата с максимална ефективност.

Повечето адаптогенни препарати за повишаване на имунитета се произвеждат на базата на растения - ехинацея, женшен, астрагал, елеутерокок и други подобни. Формата на освобождаването е предназначена както за възрастни, така и за деца - е под формата на сладък сироп и малки гранули.

Тинктура от женшен пийте три пъти на ден за двадесет капки, измити с много вода. Процесът на лечение не трябва да надвишава един месец, а женшенът е забранен за бременни и кърмещи жени.

Духова тинктура от Echinacea ("Immunal", "Echinacea forte") пият до три пъти на ден и за 0,5 супени лъжици, измити с вода. Лечението продължава не повече от три седмици. "Имунен" може да се предписва дори на кърмачета, увеличава цялостната резистентност на организма, произвеждайки неспецифичен имунитет.

Много други, различни в механизма на действие, имунотропни препарати, произведени от:

• активни химически компоненти, аналози на хормони и стимулатори на тимусната жлеза - "Тималин" "Арбидол", "Имустат", "Феровир", "Ацикловир";

• стимулатори на хуморален имунитет - Octagam, Bioven, Chigain, Myelopid, Likopid, Imudon, IRS-19;

• Естествени кръвни клетки - индуктори на интерферон, виферон и интерферон - циклоферон, имунофлам, амиксин;

• нуклеинови киселини - "Derinat", "Натриев нуклеин", "Метилурацил".

Всяко от изброените по-горе лекарства има странични ефекти, които са опасни за здравето и живота като цяло и ако тялото наистина се нуждае от имунотерапия, то трябва да се контролира от лекарите само след имунограмата.

Влиянието на витамините върху подобряването на имунитета при деца и възрастни

Без витамини, както знаете, животът на здрав човек дори не възниква. И не става въпрос за витаминните добавки (или по-скоро не само за тях). Ако бъдещата майка не яде напълно, а храната няма да получи естествени витамини, тогава здравето на нея и на детето през следващите години няма да бъде най-доброто. Витамините, основните минерали и задължително протеините са основният принцип на храненето за всеки човек. Какви витамини помагат да се подобри имунитета и какви продукти могат да бъдат открити?

Всеки ден човешкото тяло се нуждае от витамини от групи A, B, C, E.

Витамин А цялата вегетативна храна е богата - моркови, звънец, тиква (всички оранжеви и червени зеленчуци и плодове), зелените зеле, зелето, както и морската риба, черния дроб, яйцата и млякото.

Витамин В - "противовъзпалителен витамин", той е изобилен в домати, боб, елда, семена, ядки, овесено брашно, ферментирали млечни продукти, хайвер, говеждо месо и в покълнали зърнени храни. С мускулно възпаление, В-витамините ефективно и бързо се борят с него.

Витамин С, както много хора знаят, се срещат в цитрусовите плодове, но не всеки знае, че редовното използване на отвара или екстракти от бедрата или плодовете от морски зърна доставя на организма витамин С не по-лошо от цитрусовите плодове. В допълнение, те са богати на черен френско грозде, зеле и магданоз. Достатъчно количество витамин С в храната е обещание за силен имунитет.

Най-мощното антиоксидантно свойство, което е незаменима при укрепването на имунната система, е витамин Е. Основната му цел е да предпази здравите клетки от увреждане. Много витамин Е може да се приема от нерафиниран слънчоглед и масло, черен дроб, спанак, семена, ядки, както и витамин Е, в зеле и пълнозърнест хляб.

Всеки ден всеки ден тялото трябва да получава достатъчно количество микроелементи и полезни изкопаеми:

• желязо - неговият дефицит често води до проблеми в работата на имунната система; най-вече желязо, говеждо, свинско, конско месо, месо, птици и риба, както и в покълната пшеница, сушени плодове и ядки;

• магнезий (черупкови, соя, зеленчуци, орехи, тиква);

• калий (боб, домати, ряпа, пъпеши, сушени плодове и печени картофи);

• цинк (слънчоглед, орехи, лешници, зърнени храни, месо, трици от пшеница);

• мед (български червен пипер, домати, елда, овес, ягоди и ядки);

• йод (морски дарове, цвекло, зелен грах, морски камък и риба).

Естественото производство на интерферон от организма също е причинено от млечни продукти, така че кефирът, ферментиралото печено мляко или киселото мляко се препоръчва да бъдат включени в ежедневната диета.

Най-важното нещо с намален имунитет е протеиновата храна. Всеки ден човек трябва да яде месо и / или риба. Протеинът е основният "боец" на тялото за здравословен имунитет. Протеинова храна от растителен произход (боб, гъби) е достатъчно да се яде веднъж седмично, а животното - всеки ден.

Многовитаминовите комплекси са необходими за повишаване на имунитета при деца

Броят на витамините и микроелементите, необходими за растежа на организма, несъмнено е различен от този за възрастен, който е бил формиран. Децата се нуждаят от много по-богат енергиен потенциал и менюта за витамини. Признайте, че появата на хиповитаминоза при детето е много опасно, тъй като в този случай вероятността от развитие на имунна недостатъчност е висока.

Децата получават адаптирани мултивитамини средства през есенно-пролетния период. Комплекс от витамини с микроелементи трябва да бъде избран от лекар. Въпреки че синтетичните витамини отдавна се използват в медицината, не всички родители смятат, че е уместно да им дават такива лекарства. Това по никакъв начин не е разумно, особено в случаите, когато организмът на детето не получава храна или не абсорбира витамин или микроелемент.

Универсални методи за подобряване на имунитета

След като премахнете причината, която причинява имунната недостатъчност, можете да използвате дълго доказани средства в хората за подобряване на имунитета.

Начинът на живот е решаващото средство!

1. Да се ​​отървеш от лошите навици веднага ще даде "въздух на въздуха" на имунната система. Алкохолът, пушенето, особено наркотиците, катастрофално потискат имунните клетки.

2. • Премахване на стресови ситуации, осигуряване на пълна почивка всеки ден в спокойна среда, по-добре да се оттеглите за един час, напълно да се отпуснете.

3. Режимът на съня играе огромна роля за подобряване на имунитета, необходимо е да си легнете не по-късно от 22:00 часа. В съня си два часа преди полунощ тялото получава лъвския дял от възстановяването.

4. Честа редовна физическа активност. Не съжалявайте, всеки ден трябва да изпълните максималното количество упражнения за общо укрепване за различни мускулни групи. Пътуването, или по-добре - джогинг, много добре стимулира метаболитните процеси на цялото тяло.

5. • Процедури за закаляване - можете да отидете до басейна, през лятото - процедури за водата на природата, домашни дюзи, контрастни душове, подобряване на кръвообращението и подаване на кислород към органите.

6. • Пълноценни ястия според режима. Препоръчителната диета е описана в предходната част на статията. Три часа преди сън, по-добре да не ядеш, за вечеря оптималната закуска ще бъде кисело мляко.

Народни средства, билки и растения, които причиняват имунитет при деца и възрастни

С отслабения имунитет народните лечители най-напред препоръчват:

• мед, пчелни продукти (прополис, перла и пчелно млечице), ако няма алергия;

• каланхое;

• Сибирски плодове (вибринум, боровинки, планинска пепел, боровинки, боровинки, къпини и ягоди), особено в плодови напитки или в смляна форма с мед;

• джинджифил;

• репички;

• куче роза;

• Алое;

• Ехинацея;

• лимон.

Чрез редовното хранене на всяка от тези съставки като самостоятелен продукт човек може да се каже, че е "натоварен" със здравето. Но има рецепти, които комбинират тези и други полезни продукти в най-смилаемата форма.

Подхранваща гладка за подобряване на имунитета

За 2/3 чаша сушени кайсии, стафиди, смокини и сини сливи, измийте и поставете в стъклена купа, изсипете вряла вода, за да покриете сухите плодове. Оставете за няколко часа. Останалата вода се източва и набъбналите сушени плодове се раздробяват с миксер или месомелачка. Добавете 1/2 чаша лек мед и сок от алое.

В рамките на две седмици яжте 2 супени лъжици пюре от витамин, за да увеличите имунитета 4 пъти на ден.

Витаминни напитки за укрепване на имунитета

Витаминно отвара

За половин литър вода;

• 1 супена лъжица суров джинджифил и стафиди;

• 2 супени лъжици настърган суров морков.

В емайллаура се изсипва вода, добавете останалите съставки, поставете силен огън и се заври. Извадете, покрийте с топла кърпа, изчакайте малко топло. Изцедете бульона и пийте веднага.

Вземете витаминен бульон веднъж на ден в продължение на една седмица, правете седмична почивка и повторете курса.

Бери и зеленчуков сок с билки

Вземете чаша пресни плодове от планинска пепел, листа от малина, глухарче, майка и мащеха, и куп пресни спанак листа, и отделно изстискайте сок от всяка съставка, предварително нарязване.

Смесете всичко заедно, добавете малко вода и пийте в глътка. Нанасяйте два пъти седмично, докато се постигне желаният ефект.

Билков чай

В равни части вземете смачкани съставки:

• листа от мента;

• листа от ягоди;

• кортекс;

• брезови листа;

• плодови плодове;

• малинови листа.

Изцяло смесени, максимално нарязани съставки, които се използват като чаени листа вместо чай. Вкусна напитка за пиене като чай, в желаната сума, през целия ден.

Успокояващ билков чай ​​с роза бедрата

Половин литър вряща вода залейте 0,5 чаша смачкани пресни листа бонбон от лимон и шепа сухи бедра. Настоявайте 20 минути и пийте вместо чай.

Инфузия на круши

Вземете пет клона до пет сантиметра от следните растения:

• Млада слива;

• малини;

• млади череши;

• Липови дървета;

• Пепеляшка пепел.

Разчупете клоните на малки парчета и нарязайте пет диви круши на малки резени.

Смесете сместа като чай, можете да в термос и да пиете през деня, разреждайки с вода.

Обърнете внимание: по-добре е да се налива вряща вода само върху клонки от растения и плодове, и е по-полезно да се наливат билки и корени с топла вода за през нощта и да се пие на следващия ден. Така че при инфузията ще остане максималният брой активни биоактивни вещества.

Винен имунен коктейл

Поставете 1 супена лъжица сок от алое в стъкленица, изсипете половин чаша мед от естествен светлина и червено сухо вино. Разбъркайте добре, затворете ястията плътно и оставете "коктейла" на тъмно място за една седмица.

Пригответе се три пъти на ден за една супена лъжица за една седмица. Можете да повторите курса отново след една седмица.

Още веднъж отбелязваме, че всички народни средства и мултивитамини ще спомогнат за повишаване на имунитета само в случай на възстановяване от основното заболяване, което първоначално доведе до имунна недостатъчност.

Share:
Comments