Ечемик - причини, симптоми, диагноза, лечение

Всички се сблъскаха с неприятна болест ечемик поне веднъж в живота. Като правило, тя се появява на окото, поради възпаление на космената торбичка с участието на околните тъкани в процеса. Жените са по-податливи на ечемик, защото постоянно са в контакт с очите (прилагайки грим). Тя е единична и множествена.

Ечемик - причини

Мнозина смятат, че хипотермията е решаващ фактор при появата на неприятно заболяване. Всъщност това се дължи на инфекция от бактериална природа (по-често стафилокок ауреус), амониев демом и кал в очите. Съществуват и други предпоставки: генетично предразположение, отслабване на имунитета. Честият вид ечемик може да бъде вид сигнал за дисфункцията на имунната система. Болести на стомашно-чревния тракт, диабет, бери-бери могат да предизвикат появата на ечемик. Ако не ходиш, постоянно седиш зад телевизора и компютъра, създаваш и плодородна земя за външния му вид. Ечемикът може да е в резултат на някакво заболяване, което е било прехвърлено - АРИ, грип, възпалено гърло и др. Изследванията, проведени в близкото минало, показват, че пушачите са по-податливи на заболяване и рецидив.

Ечемик - симптоми

На първия етап, на ръба на клепача, се появява болезнена сърбяща точка от бледо червено. Тъканта около него в крайна сметка набъбва, става червена, има оток. Няколко дни по-късно се оформя жълта глава, която се отваря независимо и изчезва цялото гнойно съдържание. На фона на ечемика по-голямата част от окото набъбва, в някои случаи пациентът дори не може да отвори окото. Има главоболие, тремор на века (нервен тик). С развитието на множествен ечемик състоянието на пациента се влошава значително: телесната температура се повишава до 38 и дори по-високи, степента на подмаксималните и паротидните лимфни възли се възпалява. Често болката е толкова тежка, че пациентът не може да спи и непрекъснато се втурва. Ечемикът, особено многократно, с неадекватно лечение може да предизвика усложнения под формата на менингит, флегмонови тъкани и дори сепсис (кръвна инфекция).

Ечемик - диагноза

Диагностицирани визуално от офталмолог, терапевт или хирург, се открива абсцес на клепача по време на изследването. При рецидивиращ, многобройни ечемички се провежда лабораторен тест за култура (се извършва анализ на културата за определяне на културата на патогена), за да се оцени степента на възпаление се използва кръвен тест.

Ечемик - лечение и профилактика

Желателно е да посетите лекар-офталмолог. Но е възможно да се отървете от един ечемик дори у дома. Ако усетите нейния подход (сърбеж, зачервяване на клепача), трябва да започнете да смазвате проблемната област с разтвор от брилянтно зелено 5-8 пъти на ден. Внимавайте, че в очите ви няма алкохолен разтвор. Помага и компресира с разтвор на натриев хлорид. За самоподготовка, вземете една чаена лъжичка сол и разбъркайте в чаша вода. Направете компрес за нощта и я подсилете с превръзка. 3-4 пъти дневно, изкопайте в разтвор на конюнктивална торбичка от 30% албуцид и смажете засегнатата област с тетрациклинов маз. Може би това ще бъде достатъчно, за да се отървем от един ечемик. Ако процесът се усложнява от влошаване на състоянието, повишена температура и възпаление на лимфните възли, веднага потърсете медицинска помощ, тъй като рискът от усложнения се увеличава. В този случай се предписва антибактериална терапия под формата на таблетки и мехлеми, в случай на тежко заболяване или развитие на флегмон - хирургия. За целите на превенцията е препоръчително: - да се използва само висококачествена козметика (неприемливо е да се използва козметика на някой друг и да се оцветяват очите ви с молив приятел, роднина и т.н.); - Укрепване на имунитета, опит за избягване на стресови ситуации, водене на здравословен и активен начин на живот; - Измивайте добре ръцете си преди директен контакт с лицето и очите; - винаги носете чиста носна кърпичка или салфетки, така че когато чужди частици се впишат в тях, не разтривайте очите си с ръце; - да се откажат от пушенето; - избягвайте хипотермия.

Коментари

Анастасия Леонидова 15.05.2016 Я тоже всегда думала, что ечемик бывает только от переохлаждения, но меня врач переубедил. Покапалась на участке без перчаток и видимо грязными руками занесла инфекцию в глаз, он покраснел и опух. Лечила я антибиотиком Флоксал, это мазь специальная, назначил мне врач, очень помог. Теперь знаю об истинных причинах ячменя. Фая 04/18/2016 Чистият и здравословен начин на живот е отличен начин за предотвратяване не само на ечемика, но и на други болести. Тук е - пътят към дълголетието и здравето :)) Катя 18.04.2016 У меня от попадания грязи в глаза был не ечемик, а конъюнктивит. Тоже неприятная вещь. Согласна, что назначать лекарства должен врач-специалист. Виолета 04/18/2016 Да правиш самолечение пред очите не е много дискретно. Разбира се, трябва да се свържете с очите, за да избегнете ненужни усложнения. Алина 04/18/2016 Нямах ечемик, случайно отворих статия. Много интересно е, че съветите са ефективни благодарение на автора и любимия портал.
Share:
Comments