Артишок - лечебни свойства и приложение в медицината

Артишок — общее описание

Артишокът е тревисто растение с големи съцветия, което принадлежи към семейството на Compositae. Има сиво-зелен, разклонен, изправен стълб с височина до 2 м. Неговите цветя са сини или синьо-виолетови, те са големи кошници (с диаметър около 25 см). Плодовете са ахените. Цъфтящият артишок обикновено пада през юни-юли.

Артишок - видове и места на растеж

В наше време около 140 вида на това растение са известни, но не повече от четиридесет са култивирани. В дивата природа артишокът расте в северната част на Африка и в Южна Европа. В района на Средиземно море се отглежда повече от две хилядолетия. В момента тя се развива активно в държавите от Европа и страните от Южна Америка.

Артишок - лечебни свойства

От последните години нови лекарства са получени от артишок. Експериментално е установено, че има понижаване на холестерола, холеретична и диуретично действие. артишок препарати, използвани за лечение на хепатит, endarteritis, жълтеница, zholchnokamennoy заболявания и атеросклероза. Съвсем успешното използване на тези лекарства за лечение на екзема, няколко форми на псориазис, алергии (серумна болест, уртикария около др.), Сифилис и азотемия. Артишок има положителен ефект върху следоперативни пациенти, претърпели операция на бъбреците и черния дроб.

Традиционната артишок на медицината счита за холеглог, антиревматичен и диуретичен, също за лечение на скорбут, жълтеница, ревматизъм, оток, сърдечно-съдови заболявания, като диафоретично лекарство и повишаване на апетита.

Артишок - дозировъчни форми

За медицински цели се използва цялото растение, но най-често плътните неотворени цветни пъпки и основата на скалите на неотворените съцветия. След рязането те се съхраняват на студено. Корените от артишок се събират през есента; листа - по време на цъфтежа.

Артишок — рецепты

Тинктура от артишок: 500 гр. изсушени листа излейте литър алкохол или водка (40%) и настоявайте на хладно, затъмнено място за 15 дни. Използвайте супена лъжица за 1/2 стек. течност 3 пъти на ден.

Водо-алкохол екстракт от артишок е желателно да се използва под формата на хапчета, защото в противен случай ще има силна горчивина. Обикновено вземете 5 гр. 30 минути преди хранене.

Желатин капсули със сух екстракт от артишок се приемат в количество 2 бр. 3 пъти на ден.

За да подготвите инфузия на артишок, трябва 2 маси. Лъжици на изсушените си листа се изсипва един литър вряща вода и се оставя да се вари за 10 минути. Вземете чаша дневно в продължение на 30 минути преди хранене.

В следоперативния период, атеросклероза като урината и жлъчегонни може да използва екстракт артишок: 100-200 кошница артишок смила в блендер (настъргани), се добавя 8 гр. кората на бялата върба, 15 гр. суха мента, 5 гр. семена от копър, 6 гр. тинтява и 20 г. плодова захар. Това всички се смесват и излива бутилка алкохол или водка (40%). Настоявайте при 18 ° C за една седмица. След този период извлечете артишока от утайката и я съхранявайте в тъмен контейнер. Яжте по 1 супена лъжица всяка. 3 пъти дневно след 2 часа след хранене. При слаба секреция на стомаха, ниска чревна подвижност и лош апетит показва употребата на лекарството за един час преди хранене. Лечението се извършва с 2 курса в продължение на две седмици и с почивка от 7 дни.

Артишок — противопоказания

Противопоказано е използването на артишок за деца, които не са навършили 12 години, както и за кърмене и бременност. Същото ограничение се прилага и при хора, страдащи от чернодробна недостатъчност и блокиране на жлъчния тракт.

Коментари

Виктория 14.10.2016 Съгласен съм, че организмите са различни. Бях предписан артишок тинктура за намаляване на холестерола, а след курса, холестеролът се е увеличил с 50%, вместо да намалява. Лекарят беше объркан, на всички и винаги помогна да върне холестерола обратно. Виолета 04/17/2016 Оказва се, че не само в нашата страна полезни растения растат!))) Но така или иначе - с нашия Сибир, почти никоя страна се сравнява с броя на полезни билки и цветя. Имаме всичко, което е необходимо за лечение. И дори да не разполагаме с артишок, но има и адонис, лайка и много други. Снежана 04/17/2016 Артишок ... той е ял, нали? Чух нещо такова, но аз не го опитах сам. И дори за лечебните свойства на артишока, и още повече не знаех. Като цяло, съм предпазлив от чужди растения и всичко останало. Но не защото мисля, че всички те са лоши, а защото имаме различни организми и много неща не могат да се проявяват. Yanochka 04/17/2016 Знаех, че артишокът се използва при лечението на различни кожни заболявания. И екзема лекува, и повече. Майка ми трябва да опита. Тя има екзема, а от просто лечение, тя е временно спряна и след това започва отново. трик 04/17/2016 чувам за пръв път, че артишокът се използва за лечение на някои болести. Аз дори не го опитах, когато))) Въпреки, че бих искал много. Интересно е името, артишока))) И самата инсталация, тези изкривявания, привличат вниманието.
Share:
Comments