Засаждането на орлови нокти е годно за консумация:

За много градинари, за да се спести място в градината при избора на растения за засаждане, е важно да се получи резултатът от "2 в 1": както сайтът е украсен, така и ползата се получава.

Такова решение ще бъде засаждането на орлови нокти годни за консумация, грижата за която няма да причини много проблеми.

Този храст не само разкрасява мястото, но също така ще задоволи вкусните си и здравословни плодове, които по отношение на зреенето изпреварват други зърнени култури за 1-2 седмици.

В допълнение, орлови нокти е непретенциозен за условията на отглеждане, устойчиви на замръзване (дървесината, корени и пъпки издържат на студове до -40C).

Характеристики на засаждане орлови нокти годни за консумация

Въпреки, че тази култура се смята за непретенциозно толантно растение, но все пак за изобилното плодородие на неговата добре е да засаждате в осветени области.

От почвата, орлови нокти предпочита добре оплодени органични торове глинели с неутрална или слабо киселинна реакция.

При кисели почви листата стават бледа, добивът намалява. Близостта на подземните води допринася за разпадането на корените на този храст. Такива площи трябва да бъдат източени преди засаждане.

Цветя на орлови нокти обоеполые, но самобесплодные, така че те се нуждаят от кръстосано опрашване от насекоми (пчели, оси, пчели). За да се получи максимална реколта, е важно да се засадят на обекта различни видове храсти в групи от 3-4 парчета. При закупуване на разсад, е добре да проучите внимателно описанието на сортовите знаци, за да изберете сортовете, подходящи за опрашване един на друг.

Периодът на засаждане на орлови нокти зависи от характеристиките на неговия вегетативен цикъл. През пролетта тя се събужда рано (бъбреците започват да цъфтят през последното десетилетие на март - началото на април). През този период не може да бъде нарушен, в противен случай растението ще отслабне и реколтата не може да се очаква тази година. Ако въпреки това има спешна необходимост от засаждане или трансплантация на орлови нокти през пролетта, то може да се направи само чрез претоварване, без да се унищожи глинената бучка.

До края на юли растителността спира. Следователно, времето от август до средата на ноември е най-благоприятно за засаждане на орлови нокти.

Бусите се поставят на 1,5-2 метра един от друг, тъй като с 6-10 години живот те растат до 1-1,5 м в диаметър и 1-1,8 м височина. Ако станете алчни и засадите растенията по-плътни, а след това по-късно, с неточно събиране на реколтата или поддръжка, орлови ноктите се счупват лесно. При кацане на няколко реда, разстоянието между тях е 2-2,5 м.

саксии Дупките са с размери 0.4х0.4х0.4 м. Добавете органична материя (компост или оборски тор), гранулиран суперфосфат (40 g), калиева сол (30 g) и 200 g дървесна пепел (количеството торове е посочено за храст). От получената в почвата смес в дупката се изсипва хълм с такава височина, че при поставянето на разсад върху него кореновата шия е под нивото на ямата с 3-5 см. След това корените на орлови нокти се разстилат, покрити с останалата почва и напоени. Кръгът на пънката е многоцветен, за да се намали степента на изпарение на влагата от почвата.

Важно! Орлови нокти, годни за консумация по време на засаждането, не трябва да се подрязват като други храсти. В противен случай, развитието на растението и неговата плодовитост ще се забави.

Реколта е само 16-20 години възрастен храст за подмладяване.

В този случай, постепенно (всяка година), той премахва престана да носи плодове скелетни клони.

Подмладяване на стария орлови нокти: 1-стар храст, 2 храсталаци след подмладяване

Възпроизвеждане на орлови нокти годни за консумация (снимка)

Орлови нокти могат да бъдат разпространявани по следните начини.

Методът на семена се използва основно в развъждането, за да се получат нови сортове. Въпреки това, ако искате, можете да опитате да отглеждате орлови нокти от семената. За да направите това, събраните семена се засяват в кутии на дълбочина 1 мм и се поставят в оранжерия или се оставят в просторна среда (в този случай те са покрити със стъкло за създаване на висока влажност). След 3 седмици започват да се появяват издънки. След отглеждане на чифт истински листа в разсад, те се гмурват в отделни контейнери. През септември младите сеялки се засаждат на парцел от 5х5 см. Година по-късно те се засаждат по схема от 20x20 см. За 5-6 години растителност те ще започнат да дават плодове, но вкусът на плодовете може да бъде много различен от вкуса на родителските храсти.

Още по-лесно е да се засаждат семена през есента и да се оставят кутии в градината под снега за естествена стратификация (студено излагане). През пролетта, за да се ускори появата на разсад, кутиите се внасят в оранжерията. След това процесът продължава, както е описано по-горе.

Можете също така да умножите орлови нокти, като разделите храсталака. Тази процедура се извършва само на растения, които са навършили 8-15 години. Дървесината на орлови нокти е много силна, така че, когато я разделите, ще ви е необходима брадва и рамо. Всяка деленка трябва да има 2-3 скелетни клона и корен повече от 20 см. След разделянето, кацането се извършва незабавно в подготвените кладенци.

Възпроизвеждането на орлови нокти от годни за консумация зелени, комбинирани и лигнитни резници е най-разпространеният метод. През последните десетилетия на март са направени изрезки от билетите преди разтварянето на бъбреците. Силни годишни издънки се нарязват на парчета с дължина 15-20 см и се засаждат на градинско легло в оранжерия. Дълбоко издънки на 2 горни пъпки. След 30-40 дни се извършва вкореняване.

Комбинирани резници, събрани непосредствено след цъфтежа. За изрязване изберете клоновете от миналата година със странични печалби за текущата година. Рязането се извършва с "пета", т.е. че в основата на младите стреля остана парче от главния клон.

Комбинирано рязане с "пета"

Преди засаждане за по-добро изкореняване резници са потопени за един ден в разтвор на Heteroauxin или Kornevin.

След това те се залепват на подготвеното легло на дълбочина 3-5 см и покриват с филм. Водата на разсад с такава периодичност, че почвата е постоянно мокра. След 15-20 дни, разсадът образува корени и започва да расте. Прехвърлете ги на основното място следващата есен.

Зелени резници, събрани по време на оцветяването на плодове. Стрелята на тази година се нарязва на части и се корени по същия начин като комбинираните резници в условия на висока влажност на въздуха и почвата (под филм или в оранжерия). Следващата година (през есента) те се трансплантират на постоянно място.

Подготвен за засаждане на зелени резници на орлови нокти

Плодоносните разсад, отглеждани от резници, започват от 3-4 години растителност.

Лесно е да разпространявате орлови нокти, годни за консумация от слоевете. През юни почвата под храста се разхлабва, по-ниските едногодишни издънки се навеждат на земята и се фиксират с градински щифтове на няколко места. Тези места са поръсени с пръст и редовно напоени през летния сезон. Следващата пролет, слоевете се разделят със сечера от растението майка и се трансплантират в подготвеното легло.

Възпроизвеждане на орлови нокти по слоеве

Грижа за ядливи орлови нокти

Орлови нокти в грижите е доста проста. Първите три години от живота на грижата за разсад се състои в поливане, разхлабване на стволовете, премахване на плевелите и борба с вредители и болести.

В ежегодното орязване орлови нокти не се нуждае, както вече беше споменато по-рано.

След засаждането, орлови нокти се подава от третата година от растителността. Когато снегът започне да се стопи, през пролетта под храстите азотни торове (например амониев нитрат) се разпръскват с 1 супена лъжица на растение или се напояват с разтвор на урея (25-30 g на кофа вода). След прибиране на реколтата, се извършва второто подаване на нитроамофофи (25 g на 10 литра вода) или инфузия на мелейн (1:10). В края на лятото се въвеждат 100 g дървесна пепел и 30-40 g двоен суперфосфат на 1 m2.

Поръсете орлови нокти в светлината на климатичните условия. Ако лятото не е горещо, тогава броят на напояването на сезон е 3-4 пъти. Всеки храст ще изисква 10 литра вода наведнъж. При липса на влага, качеството на плодовете ще намалее - те ще станат горчиви. След поливане или вали, почвата под орлови нокти се разхлабва. За да запазите влагата, най-добре е да я покриете.

За покриване на орлови нокти годни за зимата не е необходимо. Този храст добре понася ниски температури.

Share:
Comments