Засаждане на ириси през есента за луксозен пролетен цъфтеж.

Iris (katatik) - невероятно цвете, което се радва на специалната популярност и любов на градинарите. Той комбинира благодатта на орхидея с невероятна жизненост. Различни сортове могат да растат и да процъфтяват в Сибир, средния пояс и горещия климат, на суха каменистина и в блатиста местност. В оцветяването има цял спектър от цветове, от бяло до черно, което е причината да се даде името на растението: "ириса" от гръцки се превежда като "дъга".

Ирисите са непретенциозни в грижите, за да отглеждат красив цъфтящ храст от силите на всеки начален градинар. При спазване на прости правила това трайно расте красиво и цъфти на едно място до 5 години. Засаждането на ирисите в различно време има различия и зависи от жизнения цикъл на растението.

Характеристики на засаждане ириси през есента, лятото и пролетта

Изборът на време за засаждане или размножаване на ирисите е необходимо да се вземат предвид особеностите на неговата растителност в различни периоди от годината.

За един сезон на ирисите преминават няколко върха на бърз растеж:

1. През пролетта масивната надземна част расте бързо. За 40-50 дни ирисите изграждат великолепен храст и стъбла с пъпки. Това изисква развита коренна система. Ето защо, при засаждане през пролетта, цъфтежа ще се забави до следващите сезони.

2. През юли, след цъфтежа, корените започват да изграждат нови връзки. И по-късно те са поставени млади пъпки. За лятна трансплантация трябва да проследите времето, когато коренът расте, но бъбреците все още не са се появили. Младите пъпки са много крехки, често повредени по време на засаждането.

3. Когато засаждат ириси през есента (от края на август до октомври), коренът вече е достатъчно развит и изглеждащите пъпки изглеждат лигнонирани, укрепени и ясно разпознаваеми, което е важно при разделянето на храста. Като се вкоренява в студа, това растение е добре заимовено и рано започва да расте през пролетта.

От малък разсад в един сезон може да се развие храст, способен да се възпроизвежда през втората година. Коренът на възрастен, подходящ за разделяне и засаждане в есенния ирис - на снимката.

Подготовка на почвата за засаждане на ириси през есента

За есенното засаждане на ирисите трябва да изберете слънчево място, защото светлината е необходима не само за надземната част на храста, но и за нишестените корени. Леглата за тяхното засаждане са направени до 15 см височина, с лек наклон на юг. Това осигурява изтичане на излишната влага и равномерно осветяване на площадките.

Ирисите растат най-добре на леко киселинни глинести почви. Когато копаете и разхлабите мястото в почвата, добавете (ако е необходимо):

• пясък, ако почвата е тежка;

• глина, върху леки пясъчни почви;

• Добре поддържан хумус, за подобряване на плодородието;

• суперфосфатни и калиеви торове (но не повече от 40 g на квадратен метър);

• пепелно или доломитово брашно, ако почвата е киселинна.

Обратите внимание! Азотното торене стимулира растежа на листата, което не позволява на растението да се подготви за зимата. При есенно засаждане азотните торове не се препоръчват, те са подходящи през пролетта и по време на цъфтежа.

Препоръчително е да се работи за подготовка на почвата най-малко една седмица преди засаждането на разсад. През това време е необходимо да се разлее многобройни легла няколко пъти. Земята трябва да се утаи и да стане компактна, което няма да позволи на разсада да се просмука в почвата.

Посадъчен материал за есенно засаждане на ириси

Един храст, който се нуждае от трансплантация, трябва да бъде спрян да торене през август. Внимателно изкопайте периметъра, като използвате вилици, премахнете коренището от земята и задължително го изсушете. Сушенето трябва да бъде последвано от закупуване на посадъчен материал, особено чрез поща. Семената за разсад са разделени с остър нож или градински ножици. Всяка маргаритка трябва да има поне един "вентилатор" от листа, място на коренище до 10 см, заменяйки бъбреците.

Листата на посадъчния материал се изрязват (за предпочитане от "къщата"), оставяйки само една трета от дължината. Корените се скъсяват на 10 см, а всички парчета се третират с натрошени въглища или пепел, за дезинфекция. Възможно е дезинфекцирането на посадъчния материал, като се свали за 15-20 минути в разтвор на калиев перманганат.

Разсадът от различни сортове трябва да бъде подписан незабавно. Завършени мандри за засаждане на ириси през есента на снимката.

Ако е необходимо бързо да се умножи желаното разнообразие, се разрешава да се засаждат малки части от корена с бъбреците, без листа и абсорбиращи корени. В този случай те се поставят във влажен пясък, докато пъпките се събудят и точката на растеж на корена.

За засаждане на нови храсти не е необходимо да се изкопава целият корен, достатъчно е да се отделят младите сегменти от корените с листа, които нарастват през този сезон по периметъра на храста.

Добре е да знаете! Гъби от ириси като градинарство на слънце, като картофи. В корените, които след копаене се държат в светлина за няколко дни, кълняемостта се увеличава, опасността от бактериални инфекции намалява.

Процесът на засаждане на ирисите през есента: характеристики

Ирисите не се нуждаят от дълбоко засаждане на дупки, достатъчно е да се направи бразда по дължината на абсорбиращите корени. Тъканта се поставя в центъра на могилата на земята, така че абсорбиращите корени се спускат по склоновете до дъното на ямата. При пръскането на корените на земята, помислете за свиване след поливане.

Знаци, че ирисите са засадени правилно:

• вентилаторът на листа е разположен вертикално;

• Основният шийка на маточната шийка и по-голямата част от коренището са над нивото на почвата;

• Две седмици след засаждането, опитайте леко да извадите растението от земята за листата, образуваните корени сигурно трябва да държат разсада в земята.

Обратите внимание! Вентилаторът на листата е най-добре поставен със "гръб" на север, докато корена изглежда и расте на юг, така че храстът ще расте в тази посока. Помислете за това, когато планирате цветна градина.

Грижа за ирисите при засаждане през есента

След 3-4 дни след засаждането ирисите трябва да се напояват изобилно. След това, поръсете със суха почва, за да запазите влагата и свободното място на почвата.

Допълнителна грижа за младите растения е плевенето на плевелите. Тъй като кореновата система на ириса лежи в горния слой на земята, така че да не се повредят младите корени, ние трябва да премахнем плевелната трева ръчно.

Възрастните растения не се нуждаят от подслон за зимата. Младите ириси, засадени през есента, е по-добре да се покрият с торф, листа или покрийте със смърч клони преди началото на студа. Важно е да се премахне мулч навреме, през пролетта, веднага след като сутрешните студове преминаха. Корените ще започнат да се затоплят, да дишат, бъбреците ще се движат по-бързо.

Освен това не е нужно да оплодете леглото. Не подхранвайте ирисите с оборски тор, те не понасят този тип тор.

Различните сортове имат условията за влизане в пълен цвят. С правилното засаждане през есента, ирисите цъфтят още през пролетта, през лятото формират малък храст, през втората година коренът може да бъде разделен и засаден.

Но някои видове са тропот. Ако всички условия са изпълнени и ириса не цъфти - имате търпение. Така че имаш такъв необикновен вид. За 3-4 години, с обичайната грижа, той е в състояние да изненада с изобилен изобилен цъфтеж. ще продължи да се разцъфтява така добре, както в бъдеще.

Трансплантацията на ирисите през есента, на всеки 3-5 години осигурява запазване на сортовите символи, здравата коренова система и следователно дълъг и изобилен цъфтеж на домашни любимци в градината.

Share:
Comments