Огневка: какъв вид саботьор се е разпоредил на касис?

Трябва да се положат много усилия, за да се получи реколта от плодове и плодове.

Работете един човек, работещ, и тези, които искат да украсят плодовете, които е израснал, са повече от достатъчно.

Това и вредители, които ядат листа, и смучене, и стъкло, яде ядрото на клоните.

Болест! На пръв поглед не можете да определите какъв вид печива са се заселили в завода. Тук например, един храст от касис.

На червено касис

Листата са оголени, плодовете са увити в гъста мрежа от паяжини. Вътре, леко зелените гъсеници с черни глави се кълнат. Какъв вид атака? Как да разберем? На касис е огън.

На черната касис

Крыжовниковая огневка. Описание

Принадлежи към най-вредните и опасни вредители от френско грозде и цариградско грозде. Зимните кафяви саксии са плитки в земята, през пролетта, превръщайки се в пеперуди, започват да снасят яйца в пъпки, после - в цветя и по-късно - върху яйчника. Излюпването от яйцата на малки гъсеници започва да залишва цветя и да се натрупват дупки в яйчниците, изяждайки плътта и семената в тях.

В централната ивица и в северната част на Русия светулката е обичайна за касис и цариградско грозде навсякъде. Силно навреди на засаждането на цариградско грозде и френско грозде. В някои години гъсениците могат да убият до 50% от културата. Но това не е границата за пожар. Тя може да лиши човек от почти всички плодове (до 90%).

Какво представлява този зловреден разбойник? Малка пеперуда с размери на крилете до 3 см и дължина на тялото 1-1.5 см. Предната двойка крила има тъмно сив цвят. Пресичани върху тях са леки ивици, в средата - кафяво петно. Задните крила са финирани, сиво-кафяви. Гъските на пеперудата са първо жълтеникаво-бели, после сивкаво-зелени, с 16 крака.

Пеперуда огън

Фази на развитие на пожар върху касис

Началото на заминаването на пеперудата зависи от времето и средната дневна температура на въздуха. Обикновено тя съвпада с фазата на покълване и началото на цъфтежа на ранните сортове френско грозде.

Пет до седем дни след заминаването на огъня, те полагат яйца в цветя. Една жена може да постави до двеста яйца. Години на пеперудите траят две до три седмици. Яйцата при изпичане са бели, овални, с размери около 0,75 мм. Основната мантия на пеперудата се произвежда вътре в цветята. В яйцето бъдещата светулка се развива приблизително една седмица. Новородените гъсеници са белезникаво-жълтеникави, с дължина от два до три милиметра, с черна глава.

Само една гъсеница захранва един яйчник, въпреки колко яйца са били забавени. "Излишни" индивиди се промъкват в съседните яйчници.

Изкоренените гъсеници започват да поглъщат семена и плодове, като ги обвиват в паяжини. Всеки от тях яде до петнадесет касис или 5-7 цариградско грозде. Цветът на възрастни гъсеници е ярко зелен, главата е черна. Те достигат дължина 18 мм.

Пожар на Caterpillar

Длительность жизни огневки в форме гусениц до окукливания различна и зависит от погоды и вида растения—«кормушки». На крыжовнике развитие протекает быстрее. На черната касис рост гусениц затягивается на полторы недели и длится 22—30 дней.

Всеки индивид, завършил следващия етап на развитие, се спуска на земята в мрежата, задълбочава се с 5-6 см и куки. Пожарните кучета се намират на 5-7 парчета в горния слой или на повърхността на земята под отломки, паднали листа, буци почви в радиус не повече от четиридесет сантиметра от храста.

В касис светулката дава предимство на сортовете, които изобилно цъфтят по време на масовото си лято. Ако пролетта е ранна и топла, това са ранните сортове Севчанка, Селеченская и други. При ниски температури на пролетта - мързелив, велосипед, т.е. късни разновидности.

Методи за защита от пожар на касис и цариградско грозде

Химически и биологични препарати

Защитата на касис от пожар се основава на химически и биологични препарати.

Химическата борба със светулката на касис е да пръскате храстите преди и след цъфтежа. След цъфтежа обикновено се използват следните химикали:

• Aktellik (0.2%),

• Kinmix (0,05%),

• Искра М (0,1%).

• Наводнение (0,2%).

Процентът (концентрация) на инсектицида в работния разтвор е посочен в скоби.

Също така се използва carbofos, kilzar, rouvikurt.

Периодът на изчакване за всички тези инсектициди е еднакъв и е равен на двадесет дни.

В топлите години с приятен извор е необходимо пръскането на касис и цариградско грозде преди цъфтежа. Той драстично намалява броя на гъсениците и тяхното увреждане на плодовете. В тази фенофаза на развитие на касис е желателно да се използват препарати:

Kinmix (0.05%);

Искра М (0,1%).

Голям ефект е лечението на растенията по време на прехода на гъсеници от едно зрънце в друго. Но "химията" за изсичането на плодове не може да се използва, тъй като това застрашава екологичната безопасност на културата. Можете да прилагате биопрепарати:

• Фитовърм (0,3%),

• Битоксибацилин (1%),

• Лепидоцид (0.3%), който е ефективен само срещу по-младите гъсеници.

периоди на изчакване

• Phytoverma - 2 дни,

• Лепидоцид - 5 дни.

Agravertin и Iskru-bio също се използват от биопрепаратите. Обработките срещу огън от цариградско грозде се комбинират с напръскване на френско грозде от други вредители и болести.

Агротехнически методи

Тъй като какавидите на хищници на цариградско грозде хибернират в земята, следните мерки ще помогнат за борбата с хибернационните пашкули:

• Изкопаване и загниване на къпини за къпане късно. Височината на хълбока - до десет сантиметра. От под слоя земя повече от 5-7 см пеперуди не могат да се измъкнат.

• Касисът е разпръснат след цъфтежа.

• Мулчиране на почвата около храстите с компост или торф преди цъфтежа. Един слой мулч под храсталака значително затруднява добива на пеперуди, и по този начин броят на този вредител е намален. Почвата може да бъде покрита с филм, покривна хартия, мулч хартия. Отстранете покритието след цъфтежа.

• Ръчно събиране и изхвърляне на повредени плодове заедно с огъня гъсеници, разположени в тях.

Методи за борба с огъня върху касис. Народните съвети

• Черно касис обикновено цъфти в средния колан от 8 до 17 май. По време на цъфтежа клон на цъфтящ старец е забит в храсталака, за да отблъсне огъня.

• За приготвяне на отвари и инфузии използвайте растения, които имат инсектицидни свойства.

• От народни средства за борба със светулка, можете да препоръчате иглолистен концентрат (на кофа с вода 10 литра - 50-70 грама). Спрей растенията на всеки седем дни от началото до края на цъфтежа.

• Във фазата на цъфтеж касисът се напръсква с отвари от тютюн и пелин - 2-3 пъти с честота веднъж седмично. Пропорция:

- 0,4 кг тютюнев прах или тютюн;

- 10 литра вода.

- Рецепта за готвене

- Настоявайте сместа два дни.

- След това разредете със същото количество вода (10 литра).

- Сложете в инфузия смачкан сапун в размер на 40 г на 10 литра.

- Поръсете с касис.

• За пеперуди, стръвта се прави от разтвор на ферментирала меласа.

• Привличане на пожари на светлинни капани.

• По време на узряването на касис храстите се поръсват с пепел. Вземете една трета от кофата от пепел, добавете десет литра вода и стойте около един ден.

• През същия период можете да третирате храстите с инфузия на горчица. Една стота грама прах се изсипва с десет литра вряла вода и настоява за два дни. Преди лечението, инфузията се разрежда със същото количество вода.

• Използвайте разтвор от зелен сапун от гъсеници от огън от цариградско грозде.

Всички процедури се извършват рано сутрин или вечер.

Share:
Comments