7 март: какви са празниците днес. събития, рождени дни и

Празници 7 март

Ден на учителя в Албания

7 март в Албания се отбелязва важен празник - Ден на учителя, предназначен да идентифицира ролята на представителите на тази професия в образованието на бъдещото поколение на страната. Жителите на Албания, както и много други страни, вярват, че успехът и просперитетът на страната зависят не само от действията на правителството, но и в голяма степен от работата на учителите и учителите в детските градини. В края на краищата, те годишно "изхвърлят" милиони деца, като им помагат да придобият грамотност, способността си да стоят твърдо на крака, желанието да участват активно в обществения живот на страната, както и желанието за развитие и просперитет.

Дата события была выбрана не случайно. Его празднование приходится на день открытия первой светской школы в 1887, построенной в небольшом албанском городке Корча с благословением Католической церкви. Как всегда на Ден на учителя в Албания устраивают торжественные банкеты, мероприятия и развлекательные концерты. Учителя получают в этот день самые различные подарки — от поздравительных открыток и цветов до памятных и дорогих презентов, а также в их адрес сыплются тысячи благодарственных речей.

Zhodino град ден

7 март 2013 г. градът Zhodino, разположен в района на Минск, навършва 50 години.

Както знаете, един от най-големите заводи в света за производство на кариерно оборудване BelAZ е построен в Zhodzina. Първоначално селището се наричало Boguslav, но впоследствие било преименувано благодарение на местната река Zhodinka и официално прераждано от село в града през 1963 г. Зодино беше в окупация по време на Великия ОВ. Така фашистките агресори заловили града през 1941 г. и три години по-късно Червената армия го освободила.

Населението на Zhodino е около 62 хиляди души. Тук са издигнати повече от 20 ценни исторически паметници, сред които паметникът "Майка Патриотик" и масовите гробове на представители на Червената армия, които през войната години проявиха кураж и паднаха под нападението на врага.

Традиционно денят на града е съпроводен от забавления за възрастни и деца, изпълненията на властите и различни концерти, а вечерта стотици фойерверки и фойерверки блестят над града. Празникът завършва с голяма дискотека.

7 март в националния календар

Ден на Мавриций

Ден на Мавриций на Руси отождествляли с христианскими святыми — мучениками Аламейскими и Мавриками, жившими в 4 столетии. Считалось, что в Макрикиев день в родные края возвращаются скворцы, грачи и ласточки. Если же пернатые возвращались раньше положенного срока, значит весна уже вступила в свои владения, и сильных холодов больше не ожидается. В народе говорили по этому поводу «Ранние птички — к счастливому году».

Особено в Русия те обичаха лястовиците. В края на краищата не е без причина решенията на толкова много хора да са свързани с тях. Например, ако погълнатите летят ниско над земята - дъждът е висок - за да изчисти времето. В Мавриций хората излязоха на полето за първите работни места, като разпространиха оборския тор на легла и обработваема земя. Торът беше обработен с голямо уважение, защото по това време то е единственият наличен тор. Да, и в наше време, много камиони не се притесняват да одобрят земята си за засаждане.

В некоторых регионах люди начинали сеять раннюю капусту, пока из спячки не повылезали насекомые-вредители и гусеницы. Горсть первой весенней земли, по мнению крестьян, обладал способностью изгонять из дома клопов, поэтому ею обязательно окропляли избу. На стол в Ден на Мавриций было принято подавать рыбный суп, сваренный на огуречном рассоле с добавлением кореньев, ароматной зелени и пряностей.

Исторически събития на 7 март

7 марта 321 год - По заповед на римския император Константин Първи, неделята беше обявена за свободен ден

Днес, практически във всички страни, неделя е правен ден. Но малко хора знаят, че основателят на указ е Константин Велики. Но какво го накара да предприеме такава решителна стъпка? Цялата вина е била пророческа мечта, която императорът бе сънувал в навечерието на най-важната битка. На този ден държавните институции ограничиха всички дейности, с изключение на някои операции, а пазарите бяха затворени. Не бяха наложени ограничения върху селскостопанския труд. Преди постановлението на императора гражданите празнуваха неделя като "деня на Слънцето". Трябва да се отбележи, че в някои мюсюлмански страни, както и в Израел, неделята се счита за работен ден.

7 марта 1876 год - Александър Бел получи патент за своя телефон

През същата година изобретяването на Бел бе демонстрирано на посетителите на изложбата на Световната Филаделфия. Пет години по-късно телефонът се запали на международна изложба във Франция, където всички изразиха желание да инспектират изобретението и незабавно да проверят неговата функция. Една година след получаване на патента, Алекс Бел организира собствена телефонна компания, наречена "Bell Telephone Company".

7 марта 1912 год - Норвежкият полярен изследовател Amundsen уведоми света за откриването на Южния полюс

Важно послание за света за откриването на Южния полюс идва от град Хобарт, разположен на остров Тасмания. Първоначално експедицията на Амундсен планира да вземе курс по ледните брегове на Арктика, но докато се подготвяха, Фредерик Кук съобщи, че е открил Северния полюс. След това норвежкият изследовател промени плана за действие и на скромен кораб "Fram" отиде в Антарктида. Решението му беше пълна изненада за обществеността. След избора на маршрута и организирането на складовата система, Амундсен и още четирима смели мъже се втурнаха към самата Южна политика, достигайки я на 14 декември 1911 г. Само няколко месеца по-късно обаче изследователят успя да стигне до Тасмания и да обяви откритието.

7 марта 1960 год - Първата група космонавти е създадена в СССР

Решението да се образува група космонавти в СССР беше последният етап в развитието на космическото пространство, защото по този начин хората не само можеха да видят пространството от Земята, но и да го посетят, да придобият богат опит и още по-големи познания за Вселената. През 1959 г. Централният комитет на КПСС решава "По медицинската селекция на кандидати за космонавти". Основните критерии за подбор бяха: отлично здраве, липса на наднормено тегло и възраст до 35 години. Така че бяха избрани 347 души. Въпреки това, след тестовете, само 20 души дойдоха във финалите. Това бяха те, водени от Юрий Гагарин, които станаха първите хора, които летяха в космоса.

7 март се раждат

- Борис Кустодиев (1878-1927 г.) - известен руски портрет художник, ученик на Иля Репин.

- Томаш Масарик (1850-1937 г.) - чешки философ и социолог, общественик, държавник. Лидер на движението за независимост на републиката. Първият президент на Чехословакия. Член на Британската академия от 1920 г.

- Андрей Миронов (1941-1987) - изключителен съветски актьор, театрален режисьор, сценарист, художник. Народен изпълнител на RSFSR.

- Шамил Тарписчев (роден през 1948 г.) е съветски тенисист, фигура на руски спорт, треньор.

- Морис Равель (1875-1937 г.) - изключителен френски композитор, диригент, импресионист, музикален реформатор на 20-ти век. Автор на известната творба "Болеро".

- Владимир Драчев (роден през 1966 г.) - руски, а също и (по-късно) беларуски биатлон. Множество световен шампион.

Име на 7 март

Варвара, Владимир, Андрю, Виктор, Елизабет, Атанасий, Ирина, Иван, Михаил, Джоузеф, Прасковия, Степан, Николай, Сергей, Федор.

Share:
Comments