Защо боли костите на главата?

Съдържание:

 • Причините за болката на косата в корените
 • Как да облекчим болката?
 • Как да се третира скалпа и косата с болка

Много хора, особено жените, често питат защо болният косъм на върха на главата боли. Всъщност това е много често състояние, което предизвиква голяма загриженост, особено ако е придружено от тежък сърбеж и загуба на коса. Това състояние има много причини, някои от които са сериозни и изискват сложно лечение, сезиране на специализирани специалисти, които невинаги са свързани с трихиологията.

Причините за болката на косата в корените

Какво нарани кореновите корени? Има много причини. Те могат да бъдат разделени на няколко големи групи:

 • Механичните причини са свързани с използването на прекалено стегнати прически, много гвоздеи и щифтове, гумени ленти. Болките се появяват, когато се използват неподходящи гребени и четки, грубо и небрежно, особено когато са мокри, като се използват лоши или неподходящи шампоани, маски или балсами, както и в нарушение на хигиенните правила - мръсната глава боли поради факта, че корените на косата "задушават" под кората на себума, праха, продуктите за оформяне и ексфолираните частици на кожата.
 • Физиологични причини. Скалпата е много богата на нервни окончания и множество малки кръвоносни съдове. Болката може да провокира спазми на съдовете при вегетативно-съдова дистония, нарушения на кръвообращението при носенето на прекалено стегнати шапки или обръчи, превръзки, които затягат главата и нарушават кръвния поток. Това е отговорът на честия въпрос на жените, защо корените на косата след опашката нараниха.
 • Болката може да причини и прекомерно охлаждане на скалпа, ако в студения сезон излезе без изглаждане, прегряване и излагане на слънце в жегата, както и силен или обичаен стрес - всички нервни разстройства могат да предизвикат появата на болка, която се възприема като болка в корените на косата. Това условие често се нарича "каска на неврастените".
 • Алергичните реакции често предизвикват появата на обрив, сърбеж и силна болка в скалпа.

Всички тези причини могат да провокират появата на болка с различна степен на интензивност, която се оказва временно явление, което преминава само по себе си или след като елиминира причината, която ги е причинила. Ако болките са постоянни или се появяват със завидна периодичност, те могат да показват наличието на сериозно заболяване. В този случай е много важно бързо да отидете в медицинско съоръжение и да преминете на пълен преглед.

Важно! Ако болката в скалпа е съпроводена с други неприятни явления, като вазоспазъм, замаяност, гадене или припадък, това е най-вероятно заболяване, непосредствено свързано с корените на косата. Необходимо е бързо да потърсите медицинска помощ.

Какви начини можете да намалите болката?

Когато кожата в корените на косата е много болезнена, единственото нещо, което наистина интересува човек е какво да прави в такава ситуация и как да се отървете от висока болезненост. Тук всичко зависи от това какво точно провокира държавата.

Ако причината за прическата, бързо се отървете от дискомфорта е просто размахване на опашката и премахване на всички фиби и hairpins от косата. Разхлабената коса трябва леко да се пени с удобна четка, която не дърпа корените на косата, прави малко масаж. В тази ситуация болката обикновено преминава много бързо.

Когато главата боли поради мръсотия, е достатъчно просто да измиете добре косата и да я изсушите естествено. Релефът идва незабавно. Ако използвате неподходящи шампоани и други продукти за грижа, за да се отървете от болка и дискомфорт, трябва да изберете най-подходящия за почистване на косата, балсам или маска. Това ще има положителен ефект върху косата и върху благосъстоянието.

Ако болката се причинява от стрес, еднократно силен или обичаен, само ще се освободите от източника на стрес и от лечението на нервната система, назначени от специалист. Ако стресът провокира самата среда, тя може да помогне да се хареса на опитен терапевт. Той ще помогне да се научим да възприемаме адекватно ситуацията и болката ще изчезне. Понякога е достатъчно просто да се постигне нормален, спокоен и продължителен сън.

В случаите, когато болката в корените на косата е причинена от вазоспазъм и разрушаване на тяхната работа, се препоръчва сложно лечение и премахване на външни причини, които служат като провокатори на такива състояния. Най-често лекарят предписва лекарства, тонични съдове, например рутин или аскортуин и с ниско налягане и вегета-съдова дистония, препарати от женшен, елеутерокок или Аралия Манджуриан. Също така се препоръчват масажи и физиотерапия, по-специално, darsonvalization на скалпа.

Важно! С болка в скалпа, самолечението може да бъде също толкова опасно, колкото в други ситуации. Ако болките са постоянни и много силни, не минавайте, след като смените косата, шампоана и гребена, а след това отиването до лекар е важна гаранция за вашето здраве.

Лечение на скалпа и косата с болка

Ако корените на косата постоянно боли и това състояние буквално е наличие на отрови, трябва да помислите за сложна промяна в подхода ви към грижата за косата и скалпа.

 • Преди всичко трябва да прегледате грижите си. Може би, в опит да получите много красиви и лъскави брави, просто прекалявайте с лечебните и стилизиращи средства. След това се нуждаете от дълбоко почистващ шампоан и коричка на скалпа. Тези два продукта ще ви помогнат да почистите главата на косата си от натрупания слой силикони и други вещества. В повечето случаи, след такава лесна терапия, косата и скалпа буквално оживяват в очите. Трябва да направите това поне веднъж месечно.
 • Провокира болка в скалпа, спазми и влошаване на косата може да боядисва, особено обезцветява. В нея, амонякът и хидроперитът не само изсушават косата и скалпа. Колкото по-често прилагате боята за коса, толкова по-силно е въздействието върху нея. Всъщност, оцветяването на косата с устойчиви багрила е най-силната "химическа атака" на кожата и косата. Ако те са станали твърде болезнени, за да реагират на процеса на оцветяване, може да е сигнал, че трябва да смените багрилото, да преминете към несметен или друг пестящ вариант на промяна на цвета на косата.
 • Променете косата си, променете частта. Косата се свиква на монотонна позиция, корените могат да бъдат претоварени и наранени. Понякога, за промяна към по-добро, подходяща подстригване е достатъчно.
 • Успокойте нервите. Прекомерната нервност оказва неблагоприятно въздействие върху цялото тяло, включително косата. Поради стрес, косата е нарушена, те започват да се разпадат и падат, а кожата в основата им е много болезнена. Лекарят ще предпише правилното лекарство.
 • Сменете възглавницата и матрака. Често тези обичайни предмети са причината корените на косата на гърба на болката в главата. Нарушаването на кръвообращението води до спазми и проблеми с болезнеността.
 • Много добро средство за лечение на скалпа с болка е масажът. Те могат да бъдат направени с пръсти или с помощта на масажна четка. Важно е да изберете правилния инструмент - не трябва да дърпа и да нарани косата, внимателно, но забележимо засяга скалпа. Когато масажирането с ръце не е необходимо да бъде силно натоварено, движенията трябва да са меки и гладки, без да се натрапват. Индикаторът за правилно извършеното лечение е пълната релаксация на пациента и желанието му да заспи.
 • За лечение на болна кожа на главата е възможно и различни препарати. Най-добре е да използвате прости и достъпни средства. Например, с болка в скалпа от прекомерна сухота и стягане, масленият масаж помага с възпаление - с сок от алое, с пърхот - лечение със специфични противогъбични лекарства. Ако дискомфортът е причинен от алергия, лекарят ще предпише специални медикаменти, чието приемане ще премахне неприятното състояние.

Важно! Всяко лечение на болката в скалпа трябва да бъде не само симптоматично, но и сложно. Това означава, че не е достатъчно просто да се облекчи болката и дискомфорта, е важно да се намери причината и да се елиминира, а след това да се елиминират последствията.

Внимателно хигиената, използването на подходящи продукти за грижа за качество, добрите гребени, отказът да се носят здрави прически и превръзки, изборът на размер на глава, носенето й при неблагоприятни атмосферни условия и силното физическо и психическо здраве ще ви предпазят от появата на болка в скалпа и проблеми с коса.

Share:
Comments