Назовани продукти, които могат да защитят хората с рак

Британски експерти, работещи с проблеми с раковите заболявания, установиха връзка между постоянното консумиране на храни, съдържащи полифеноли, със значително намаляване на риска от различни видове рак, по-специално яйчниците, гърдата, простатата, хранопровода, панкреаса и кожата.

Полифенолите са растителни пигменти, за които се смята, че представляват естествен антиоксидант, който предпазва клетките от окисляване и експозиция на канцерогени и предотвратява разпространението на туморни клетки.

Британските учени отново бяха убедени в истината на тази теория. Това проучване е първото, което доказва, че определен вид храна може да защити мъжете от рак на простатата.

Хората, подложени на хирургия и лъчелечение, лекарите поискаха да се придържат към специална диета, включително сок от нар, зелен чай, броколи и куркума. Шест месеца по-късно проучването беше повторено. Както показват тестовете, нивото на протеин, маркерът за рак в тялото на доброволците е намаляло с 63%.

Също така беше установено, че жените, които консумират продукти с полифеноли при лечението на рак на гърдата, е по-малко вероятно да се появят отново.

В допълнение към вече споменатите продукти, голям брой полифеноли се намират в шоколада, чая, ябълките, гроздето и боровинките.

Share:
Comments