Какъв вид месо е най-полезно: свинско, говеждо, агнешко или

Без преувеличение месото е един от най-важните продукти, без който нормалното образуване на човешкото тяло е невъзможно.

Животински протеини и мазнини са необходими за изграждането на клетки и за определяне на нормалния кръвен брой. Месото подхранва, дава енергия, увеличава физическата и умствена издръжливост.

Какво е полезно месо

Мускулните влакна съдържат вода, протеини (15-20%), мазнини (до 30%), холестерол, витамини, минерали. Тялото ни се нуждае от набор от 20 аминокиселини за нормално функциониране и 9 от тях влизат в тялото само когато консумират животински протеини, т.е. месо. Липсата на месо в детството и юношеството води до необратими последици и води до метаболитни нарушения.

Един възрастен се нуждае от 1 грам чист протеин на 1 килограм от теглото за продуктивен живот (това е приблизително 5 грама месо). При увеличените натоварвания този процент се увеличава с един и половина до два пъти. В месото и в други части на животинския труп (хрущял, опашки, уши, различни карантия) съдържа колаген, необходим за възстановяването и еластичността на клетките, за поддържане на хрущялната тъкан. Всички растителни заместители на месо могат да изпълняват своята роля само за ограничен период от време.

Най-често срещаните видове месо

В зависимост от региона, този или онзи тип месо може да бъде доминиран от естествени, етнически или религиозни традиции.

- Говеждо

Най-популярният тип месо е вкусно и питателно. Той съдържа много аминокиселини, необходими за човешкото тяло. Съдържа микроелементи (желязо, цинк). Неутрализира ефекта на стомашната киселина, подобрява чернодробната и сърдечно-съдовата система. Черният дроб се използва за анемия и за общо укрепване на имунитета.

Говеждото съдържа ензима бета-аланин, който е част от пантотеновата киселина (витамин В5), необходима за изграждане на мускулни влакна и ефективно свиване на мускулите. Увеличава физическата издръжливост и умствените способности.

- Свинско

Апетитно, мазно месо, което неправилно се приписва на антидиотичните свойства. Свинското месо съдържа почти всички витамини от група В (B1, B2, B3, B5, B9 и B12), които участват във всички метаболитни процеси, стимулират натрупването на енергия и стимулират нервната система. Също така в това месо има аминокиселини тирозин, което повишава нивото на допамин и норепинефрин, което води до подобрено настроение и стабилна психо-емоционална среда. Умори се - парче свинско ще помогне.

Смесените мазнини съдържат мононенаситени (Омега-9 почти 50%) и полиненаситени мастни киселини (Омега-3), наситени мастни киселини (палмитини, стеаринови) и много витамин В4. Тези мастни киселини участват в много физиологични и биохимични процеси в организма. Арахидоновата киселина регулира нивото на холестерола и е необходима за изграждането на мускулни и нервни клетки. Помага за подобряване на мозъчните и кръвотворните процеси. Можете да консумирате мазнини всеки ден в рамките на 50-60 грама.

- Агнето

Отнася се за група червени меса, в които има много миоглобин протеин, който повишава нивото на хемоглобина и има положителен ефект върху състава на кръвта. Съдържа аминокиселинни производни: креатин (карбоксилна киселина), глутатион и таурин, които участват в изграждането на клетките и разпределението на енергията, изпълняват антиоксидантни функции. Агнето е добре абсорбирано, а лецитинът в състава му намалява количеството на "лошия" холестерол. Има анти-склеротичен ефект, подобрява състоянието на кръвоносните съдове.

- заек

В зайци високото съдържание на пълни, а не на съединителната тъкан протеин (повече от 20%), нежно, ароматно месо се асимилира с 90%, което е много висок индекс. Зайче месо има хипоалергични свойства и следователно се препоръчва за всички възрастови групи. Нормализира нивата на холестерола в кръвта, стабилизира натиска, укрепва имунната система.

— Конина

Изключителен диетичен продукт - хранителен и много полезен, съдържа витамини, минерали. Тиамин (В1) и рибофлавин (В2) участват в метаболитните процеси, регулират имунната система.

За да може месото на коня да придобие приемливи потребителски свойства на вкус и гъстота, животното трябва да се движи много на пасището. Да бъдеш в кабината е много ограничен, така че издигането на коне е много скъпо производство. Така че конското месо се счита за деликатес за гастрономите.

- Везни

Доста твърдо месо, което трябва да се накисва дълго време, за да се отървете от специфичната миризма. Отнема много време, за да се подготвите, можете да го използвате в суха или замразена форма. В диетата на дивите елени има диви билки, горски плодове, мъхове, включително кана, която има много полезни свойства. Благодарение на такъв естествен диетичен отрасъл се придобиват повишени хранителни качества. Той има ниско съдържание на мазнини, много витамини и необходимите микроелементи. Вейсън се смила по-добре от агнешко, говеждо или свинско.

- Месо от домашни птици

Много потребители разпределят месото от птици на отделна категория. Пилешко, патешко, пуешко месо от фабрика и домашно отглеждане се осъществява в търговски мрежи. Доброто смилаемо месо, лесно подлежащо на термична обработка, не изисква специални умения за готвене.

В Турция много желязо, фосфор, цинк и селен, а бялото месо съставлява 70% от общата маса. Мазна пуйка или гъска отдавна се превърна в символ на празнична маса - те изглеждат грандиозни и могат да бъдат използвани от почти всички без изключение. Дори тези, които са на диета, могат да си вземат парче гърда и да не се притесняват за излишните калории.

пиле - месо за масова консумация, достъпно за почти всеки потребител. Мнозина отбелязват, че процесът на отглеждане на птица се основава на използването на изкуствени фуражи и наркотици с антибиотици за предотвратяване на различни инфекции. Въпреки това, всяко производство в хранителния сектор е ограничено от регулаторната рамка и постоянно се проверява. Така че можете спокойно да ядете нежно, питателно пиле.

Той съдържа глутамин - това е аминокиселина, която помага за изграждането на мускулна маса, така че пилето се използва при спортно хранене за бързо натрупване на мускулна маса. Филе от пилешки гърди най-често се препоръчва за хранене или по време на периода на възстановяване.

Основни правила за хранене на здравословно месо

Изберете свежи или охладени продукти, в противен случай полезните свойства на месото се губят при всеки цикъл на размразяване. Най-добре е да се смила варено, задушено или печено месо, опитайте се да го гарнирате не с пиперки и макаронени изделия, зеленчуци в прясно или задушено. Месни бульони - основата за разнообразие от първите курсове, хранителни и здравословни храни.

Пърженото месо, като опция, е желателно да се използва не повече от два пъти или три пъти седмично. Месото под формата на полуготови продукти, колбаси и пушени продукти се смила най-лошото, съдържа изкуствени субстанции и различни химични съединения. Е, човек не винаги трябва да избира едно и също месо, с всичките си предимства, той не може да замести други видове. Ето защо, заместват различните опции и опитайте нови рецепти за готвене на полезно месо.

Share:
Comments